Strookfundering

De strookfundering of de fundering op schaal is een fundering die bestaat uit betonnen stroken die men aanlegt in sleuven in de bouwgrond. Dit type fundering wordt meestal aangebracht in een gemiddeld draagkrachtige ondergrond. 

Hoe wordt een strookfundering aangelegd? 

Deze fundering wordt gelegd op de plaatsen waar de muren komen te staan. Het gaat om sleuven van om en bij de 50 cm breed, waarin met beton stort. De diepte van de sleuven varieert tussen de 80 en 120 cm. Op deze stroken wordt een licht gewapende vloerplaat geplaatst, meestal met een dikte van ongeveer 12 cm. 

Wanneer is een strookfundering een goede optie? 

Beschikt je grond over een degelijke draagkracht, dan kan er gekozen worden voor een strookfundering. 

Waar moet je op letten bij het leggen van een strookfundering? 

Een strookfundering is relatief betaalbaar en wordt dus ook vaak gekozen. Toch kies je maar beter voor een kwalitatieve aannemer met kennis van zaken. Slecht aangelegde funderingen kunnen heel wat hinder veroorzaken. Grondverzakkingen of scheuren zijn de meest voorkomende problemen. 

Bij het aanleggen van een strookfundering zijn volgende zaken belangrijk 

  • Bouw een zware constructie, dan moet de breedte van de betonnen stroken daaraan aangepast zijn. Buitenmuren hebben dan ook een bredere strook nodig dan binnenmuren. 
  • Gewoon of gewapend beton kunnen vaak beide. Bespreek met je architect de beste oplossing. 
  • Respecteer de minimumdiepte van 80 cm. Anders zijn ze onderhevig aan vorst en kunnen scheuren ontstaan. 
  • Maak de stroken breed genoeg om de draagkracht te garanderen. 

Het stappenplan in de aanleg van een strookfundering 

Stap 1:Funderingsplan en uitzetten van de fundering 

De architect maakt het funderingsplan op. Vervolgens bepaal je de bouwlijn en sla je paaltjes in de grond waartussen je koorden spant. Hier komen de muren en moet je dus fundering gaan voorzien. Ben je niet zeker van jezelf bij het uitzetten, doe dan beroep op een landmeter. 

Stap 2: Aardingslus 

Zijn de sleuven gegraven, voorzie dan op de bodem een aardingslus die met aarde wordt bedekt. De lus ligt in volle grond, waarbij de uiteinden bereikbaar zijn voor metingen. 

Stap 3: Beschermfolie 

Voor het beton in de sleuf wordt gegoten wordt er een PVC-folie geplaatst. Hierdoor wordt opstijgend vocht voorkomen. 

Stap 4: Energiebocht

Nutsleidingen worden via een energiebocht in je woning gebracht. Het gaat om 5 aan elkaar gegoten bochten, goed voor telefonie, elektriciteit, gas, water en televisie. Onder de leidingen dient minstens 15 cm beton te komen ter ondersteuning. Vervolgens worden de sleuven gevuld met beton.