Bodemplaat

Of je nu over een bodemplaat, een funderingsplaat, zwevende vloerplaat of plaatfundering spreekt, eigenlijk zijn het stuk voor stuk synoniemen van elkaar. 

Een bodemplaat is een fundering gegoten in gewapend beton, waarop het ondergronds metselwerk wordt voorzien. Anders dan bij een sleuf- of strookfundering, gaat het hier om een fundering die is opgetrokken uit 1 volle, betonnen plaat uit gewapend beton. Het gaat meestal om een plaat tussen de 20 en 25 cm dik, die over het hele grondoppervlak van de bouw loopt. Het zorgt voor een betere verdeling van het gewicht, waardoor de draagkracht hoger wordt. Aan de draagmuren wordt deze bodemplaat vaak extra versterkt, dit om het gewicht te kunnen dragen. 

Wanneer giet je de bodemplaat? 

Een bodemplaat wordt voorzien wanneer de ondergrond onvoldoende draagkracht biedt, of wanneer met te diep moet graven om de bodemstructuur te bereiken. Een bodemsondering of grondonderzoek leert je meer over de bodem en geeft aan welk type fundering de voorkeur geniet. 

Diepte bodemplaat

De funderingsplaat dient gegoten te worden op vorstvrije diepte. In België kun je uitgaan van ongeveer 80 à 120 cm greppels. Je informeert het best bij je architect, want hij/zij staat in voor de stabiliteit van de woning. 

Voor- en nadelen van een bodemplaat

Er zijn heel wat aannemers die een voorkeur hebben voor een bodemplaat, ook al is dit niet echt nodig. Een bodemplaat is wel een duurdere oplossing, maar valt een stuk makkelijker te gieten dan een strookfundering. Bovendien is de samenstelling van de bodem hier veel minder belangrijk en worden onvoorziene omstandigheden voorkomen.