Ruwbouw

Zijn de funderingen van je woningen gelegd, dan kan het échte werk starten. De ruwbouw is dan de eerste fase. Soms worden het gieten van funderingen en het ondergronds metselwerk ook wel bij de ruwbouw gerekend, het is maar hoe je het interpreteert. 

De fasen in ruwbouw

De ruwbouwfase bestaat grofweg uit volgende werken: 

  • de fundering
  • opbouw- en metselwerken 
  • voegwerken 
  • gevelafwerking

De afbouw van het project wordt meestal vervolledigd met het dakwerk en de plaatsing van het buitenschrijnwerk. We gaan kort even in op de verschillende werken in de ruwbouwfase.

De verschillende funderingen

De fundering is eigenlijk de basis waarop je woning staat. Zonder een degelijke fundering kun je nooit een kwalitatieve woning neerzetten. Voor de fundering van een woning zijn er heel wat mogelijkheden, waar de funderingsplaat er eentje van is. Zo is de kruipkelder bijvoorbeeld een open ruimte onder de vloerplaat van je woning. Vaak vind je hier de technische voorzieningen, maar rechtop staan is niet mogelijk. Dat kan dan weer wel bij een kelder. Deze vormt een extra ruimte, waardoor je heel wat plaats wint. Het kost wat meer, maar je krijgt er meer ruimte door en kunt er een technische ruimte van maken. Bovendien beschik je over een stuk meer opbergruimte. Verder is er ook nog een vloerplaat, een betonnen plaat die op een effen gemaakte grond wordt gegoten. Het is een niet-dragende structuur die ondersteund dient te worden. Het is een snelle, niet-omslachtige oplossing. Een funderingsplaat is een plaat in gewapend beton die onder de oppervlakte van de bouw wordt gelegd. Het gaat om een dragende structuur. Een funderingsplaat kan zeker in moeilijke omstandigheden, de woning voldoende ondersteuning geven. 

Opbouw- en metselwerken 

Metselen mag dan een traditionele bouwmethode zijn, ze wordt de dag van vandaag nog veelvuldig gebruikt. De bouwblokken worden met mortel met elkaar verbonden. Nadat de mortelspecie opgedroogd is moeten in de volgende fase  de voegen gevuld worden.

Traditioneel metselwerk bestaat uit 75% baksteen en 25% voeg, tenminste volgens de klassieke methode van metselen. De voegen zijn zeer bepalend voor het uitzicht van het uiteindelijke metselwerk. 

Metselwerk hoeft zeker niet saai te zijn en er zijn verschillende mogelijkheden. Ook nieuwe, innovatieve technieken zien het licht. Je kunt het metselverband kiezen, wat het uitzicht van je woning voor een groot stuk maakt. Uiteraard speelt ook de kleur van de baksteen een belangrijke rol. 

Voegwerken 

De voegen bepalen voor een groot stuk de uitstraling voor je woning. Er zijn verschillende voegen mogelijk. Stap 1 bij voegwerken is het inspecteren van de muren. Maak de voegen schoon en verwijder onzuiverheden. Vervolgens ga je aan de slag met voegmortel. Deze mortel kun je zelf bereiden, maar makkelijker is om kant-en-klare mortel aan te schaffen. 

De kleur van de voegmortel kies je in functie van de gevelsteen, de dakbedekking en de ramen. De kleur heeft een grote invloed op de uitstraling van de gevel. Lichte voegmortel zal je gevel een lichtere indruk geven, donkere mortel zorgt voor het tegenovergestelde. Gebruik je voegmortel met nagenoeg dezelfde kleur als de bakstenen, dan krijgt je gevel een egaal uitzicht. Als je er zelf niet uitkomt, laat je dan adviseren. 

Vervolgens is het tijd om het voegtype te bepalen. Dit is een kwestie van smaak en stijl. Volgende mogelijkheden zijn er: 

  • Terugliggende voeg

De voeg ligt een paar millimeter terug ten opzichte van de gevelsteen en benadrukt zo de vorm van de steen.

  • Platvol gladde voeg De voeg gaat als het ware op in de gevelsteen omdat de voegvorm een vlak gevelbeeld creëert.
  • Schaduwvoeg De voeg wordt deels terugliggend aangebracht onder een naar buiten aflopende hoek van 45°. Goede keuze bij gevels met lange platte gevelstenen.
  • Verdiepte voeg Deze volledig terugliggend aangebrachte voeg benadrukt het horizontale lijnenspel. Soms combineert men dit voegtype met metselwerk zonder stootvoegen.
  • Geborstelde of gekamde voeg Met een borstel of kam breng je een bepaalde textuur aan in de rijkelijk aangebrachte voegmortel. Zo krijg je een verouderde indruk.

Als laatste ga je de horizontale en verticale voegen bewerken. Zorg dat de voegen helemaal dicht zijn, anders kan er vocht binnendringen en voor problemen zorgen. De voegen nabevochtigen valt aan te bevelen, zo kan er van uitdroging geen sprake zijn. 

Gevelafwerking  

Vervolgens is het tijd om de gevelbekleding te bepalen. Het uiterlijk is één ding, maar houd bij de keuze van je gevelafwerking ook rekening met de isolatie. Wij zetten de belangrijkste soorten even op een rijtje: 

  • Houten gevelbekleding Dit geeft je woning een natuurlijke uitstraling. Ecologisch verantwoord maar wel intensief om te onderhouden. 
  • Crepi Dit geef je woning meteen een nieuwe uitstraling en het materiaal isoleert uitstekend. De mogelijkheden zijn enorm.
  • Metaal Zeer stevig materiaal dat lang meegaat. Denk aan inox, aluminium en staal. Vaak gebruikt voor moderne woningen.
  • PVC Een betaalbaar materiaal dat makkelijk te bewerken is. Duurzaam, makkelijk in onderhoud en een goede isolatie. 
  • Steenstrips

Kunnen ook tegen de gevel en isoleren uitstekend. Het zorgt voor een bijzondere uitstraling. 

  • Leien Wil je van je woning 1 geheel maken? Dan kan dat door voor gevelleien te kiezen en deze af te stemmen op die van je dak. 

Dit zijn de meest voorkomende gevelbekledingen, maar er zijn nog heel wat alternatieven mogelijk.