Gas beveiliging

Chef-koks en hobbykoks zijn het erover eens: koken op gas is de beste methode om heerlijke maaltijden te bereiden. Een kooktoestel op gas is immers gemakkelijk te bedienen, nauwkeurig te regelen, veilig en goedkoop. Naast koken biedt gas nog tal van andere mogelijkheden, zoals het verwarmen van water en een woning. Maar hoe zorg je nu dat je thuis een goede gasinstallatie hebt? Heb je net een nieuwe woning en wil je alle gasleidingen laten controleren? Hoe beveilig je je woning goed tegen brand? En hoe zit het met koolmonoxide? In dit artikel over gasbeveiliging vind je antwoord op de meest prangende vragen rond een veilige gasinstallatie bij je thuis.

Gaslek of -ontploffing: de meest voorkomende oorzaken

Een gaslek of -ontploffing komt meestal voor bij oude gasinstallaties. Bij deze installaties werd de schroefverbinding nog met een zogenaamde kemp uitgevoerd. Vroeger was dit goed genoeg voor stadsgas dat destijds relatief nat was. Maar sinds het stadsgas vervangen is door droger aardgas, is de kemp uitgedroogd en niet meer 100% gasdicht. Vaak blijft de gasleiding enkel nog gasdicht door de verf die erop zit. In zo’n geval is het slechts wachten tot er iets misloopt. Er is ook een hoger risico op een gasontploffing wanneer je installatie verouderd is en je onvoldoende ventileert. Dan wordt er bij een lek sneller een explosieve atmosfeer bereikt. Het enige wat dan nodig is, is een vonk met voldoende energie.

Schakel een erkend installateur in!

Nog een oorzaak van een gaslek- of ontploffing is dat werken worden uitgevoerd door onbekwame mensen. Vaak loopt het mis als ze het leidingsysteem willen veranderen. Ze denken dat ze zelf een aftakking of aansluiting naar een bijkomend gastoestel kunnen maken. Ook een gasvuur vervangen, laat je beter aan een professional over. Schakel daarom voor installatie of periodieke controles altijd een erkend Cerga-installateur in die dit veilig en volgens de richtlijnen zal doen. Ook voor de periodieke controles geldt dat je het best een gecertificeerde installateur of een geaccrediteerd erkend keuringsorganisme inschakelt. Zorg ook altijd voor voldoende verluchting in de ruimtes waar gasleidingen zijn. Merk je een gasgeur op bij je thuis? Laat dan direct een installateur of distributienetbeheerder komen.

CO-vergiftiging

Werkt de verwarmingsinstallatie in jouw woning op gas? Wees dan waakzaam voor CO-vergiftiging. Koolstofmonoxide (CO) is een uiterst giftig gas, en helaas zonder kleur, geur of smaak. Het is dus noodzakelijk om een woning uit te rusten met melders die een alarmsignaal afgeven wanneer er een te hoog CO-niveau is. Installeer een CO-melder in elke slaapkamer zodat je tijdig gewaarschuwd wordt tijdens je slaap. Naast de slaapkamers is het ook raadzaam om in de andere ruimtes waar je veel tijd doorbrengt, een CO-melder te plaatsen.

Om betrouwbaar te zijn moet een CO-melder bepaalde eigenschappen bezitten:

  • Een efficiënte CO-detector geeft geen alarm bij lage concentraties CO, zoals bij voorbeeld in een omgeving waar gerookt wordt, maar verwittigt wel op tijd zodat het slachtoffer nog in staat is om te reageren, voordat spierzwakte en bewustzijnsverlies optreden.
  • Een CO-melder mag niet gevoelig zijn aan andere substanties dan koolstofmonoxide, bijvoorbeeld voor oplosmiddelen, waardoor het alarm verkeerdelijk zal afgaan.
  • Zorg dat een CO-melder goed blijft functioneren, ondanks de aanwezigheid van stof (wasplaats), vet (keuken), vocht (badkamer), intense hitte of grote temperatuurschommelingen, zoals in de kelder of op zolder.
  • Een CO-melder moet niet alleen een geluidssignaal geven wanneer de batterij plat is, maar ook bij kortsluiting, vervuiling binnenin of wanneer het toestel opnieuw vervangen moet worden.
  • Wanneer er naast CO-melders ook rookmelders geplaatst worden, moet er een duidelijk onderscheid te horen zijn tussen de geluidssignalen van beide toestellen! Waarom? De maatregelen die je moet nemen, zijn namelijk totaal verschillend. Bij een CO-alarm moet men de vensters openen en zoveel mogelijk ventileren, bij een rookalarm daarentegen moet je juist ventilatie vermijden om de vlammen niet aan te wakkeren.

Vervang je oude ketel: kostenbesparend, veiliger en beter voor het milieu

Is je gastoestel ouder dan 1985? Dan is deze dringend aan vervanging toe. Vervang je dit gastoestel door een nieuw exemplaar? Dan heb je recht op een vervangpremie tot €2.500 via gas.be. Bovendien daalt je energieverbruik, stoot je jaarlijks 30% minder CO2 uit en bespaar je zo’n €440 op je aardgasfactuur! Dankzij deze premie is je aankoop sneller terugverdiend en verwarm je elke dag zuinig en comfortabel.

Kan je zelf checken of een gasinstallatie nog veilig is?

Je kan zelf thuis een meting uitvoeren om te controleren of je gasinstallatie nog veilig is. Zet hiervoor eerst alle gastoestellen uit en neem de index van de gasmeter op. Noteer na 15 minuutjes opnieuw de index en bereken het verschil. Dat getal moet je vermenigvuldigen met 4 om het verlies op uurbasis te bereken. Is het verschil groter dan 6 liter? Dan is het verlies te groot en kan je beter een installateur bij je thuis laten komen voor een periodieke controle.