Warmwaterproductie

Sanitair warm water wordt niet enkel gebruikt voor sanitaire doeleinden als wassen, baden en douchen, maar ook in de keuken voor het bereiden van eten. Om deze reden moet sanitair warm water geschikt zijn voor consumptie, en kan je dus zeggen dat sanitair warm water eigenlijk gewoon drinkwater is. Ook de fysische, chemische en biologische eisen zijn hetzelfde als voor drinkwater. Om het juiste systeem te kiezen voor de productie van warm water in je woning, zetten we hieronder alle informatie op een rijtje!

Soorten warmwaterproductie

Er bestaan verschillende systemen voor de productie van warm water:

Geiser

Een geiser is een apparaat dat dient voor de bereiding van warm water, het water wordt hierbij meestal verwarmd door middel van aardgas, soms met propaan of butaan, maar er zijn ook geisers die gebruik maken van elektriciteit. Het voordeel van een geiser is dat de beschikbare hoeveelheid water onbeperkt is. Maar het debiet is dat wel. Het nemen van een standaard douche is dus geen probleem, maar in de woning kan maar één persoon tegelijkertijd warm water uit een kraan laten lopen, anders wordt het debiet te laag.

Boiler

Een boiler is een toestel om water op te warmen, op te slaan en warm te houden. Bij dit systeem wordt een voorraad water in een thermisch geïsoleerd vat constant op temperatuur gehouden. Het voordeel is dat het debiet niet beperkt wordt door het toestel. Er kan dus op verschillende plaatsen tegelijkertijd in de woning warm water afgetapt worden. Een boiler heeft wel een bepaald beperkt volume, waardoor deze meestal meer ruimte in beslag neemt dan een geiser en de waterhoeveelheid beperkt is. Een boiler kan werken op elektriciteit of gas, maar er bestaan ook  warmtepompboilers en zonneboilers. Een boiler kan ook worden opgewarmd door een externe warmtepomp of een gas-, hout- of pellet kachel.

Kleine elektrische boiler

Een eenvoudige manier om in je keuken of badkamer snel warm water te krijgen, is door gebruik te maken van een kleine elektrische boiler. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen (10 tot 15 liter) en kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden onder de spoelbak in de keuken of lavabo in de badkamer.

Condensatieketel

Een condensatieketel heeft een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Die warmte verdwijnt normaal langs de schoorsteen. Vanwege dit hoge rendement en de extreem lage uitstoot van stikstofoxide en koolmonoxide scoren een condensatieketel ook ecologisch zeer goed. Zowel bij condensatieketels op gas als op stookolie wordt dit principe toegepast.

Gecombineerde verwarmingsketels

Een gecombineerde verwarmingsketel is de nieuwste ontwikkeling op cv-ketelgebied. Het is een verwarmingsketel die zorgt voor de verwarming van de woning en tegelijkertijd voor het sanitair water. Dit gebeurt door het zogenaamde microwarmte-krachtkoppeling proces. Een gecombineerde verwarmingsketel kan de kosten drukken, niet alleen voor het verwarmen van een woning of gebouw, maar ook voor de levering van warm water. Ze worden als het meest effectief beschouwd als er geen toegang is tot het centrale energievoorzieningssysteem.

Open vs. gesloten toestellen

Naast de soort ketel of boiler kan er ook een keuze worden gemaakt in een open of gesloten toestel voor de productie van warm water. Een korte uitleg:

  • Open ketels

    Een open ketel haalt de zuurstof voor de verbranding uit de ruimte waarin de ketel zich bevindt. Hiervoor is een goede aanvoer van lucht noodzakelijk voor een goede werking en voor de veiligheid. Zo mogen de luchttoevoeropeningen nooit kleiner zijn dan 50 cm², dicht ze zeker nooit af.

  • Gesloten ketels

    Bij een gesloten ketel worden de rookgassen naar buiten geblazen en wordt de verbrandingslucht uit de buitenlucht aangezogen. Aangezien de aangevoerde lucht wordt voorverwarmd voor de verbranding, halen gesloten ketels meestal een iets hoger rendement. Bovendien is er geen traditionele gemetselde schoorsteen voor nodig. Een rookgasafvoer in roestvrij staal of kunststof door de gevel of het dak volstaat. De ventilator van een gesloten ketel is vaak vrij krachtig, hierdoor mag de ketel zelfs redelijk ver verwijderd zijn van het dak of de buitenmuur.

Vloer vs. wandketels

Warmwater ketels bestaan als wand- en als vloerketel. Wandketels zijn compact, licht en nemen geen vloerruimte in. Bij een wandketel zijn de onderdelen meestal langs de voorkant toegankelijk waardoor je ze ook in een kast kan hangen. Vloerketels zijn zwaarder en robuuster, maar gelukkig wel compacter en lichter als voorheen. Bij vloerketels zorgt een indirect gestookte boiler meestal voor de bereiding van warm water. Hierbij staat de cv-ketel ook in voor de opwarming van het warm water.

Duurzaam warm water produceren, hoe doe je dat?

Gemiddeld spendeert een gezin ongeveer 10 tot 15% van de energiefactuur aan de productie van sanitair warm water. Dit lijkt misschien weinig, maar dit komt in de meeste gevallen toch neer op een hoge kostprijs. Een goedkopere en duurzame manier om warm water te produceren in je woning is kiezen voor een thermisch zonne-energiesysteem (zonneboiler) of andere hoog rendement ketel. Naast de keuze van een duurzaam, hoog rendement systeem is bewust spaarzaam omgaan met (warm) water en gebruik te maken van spaardouchekop en duurzame kranen essentieel om het waterverbruik drastisch te doen verminderen.