Alles over isolatiewerken in en rond de woning

Door een woning te isoleren gaat je energieverbruik drastisch naar beneden wat niet alleen financiële maar ook ecologische voordelen met zich meebrengt. Wanneer je overweegt je dak, gevels of binnenmuren te gaan isoleren, dan heb je tegenwoordig een ruime keuze in isolatiematerialen en methodes. En kan je beroep doen op isolatiepremies waarbij het de investering nog interessanter maakt. Maar waar kies je voor? En voor welke isolatiewerken krijg je een premie? In dit artikel kom je alles te weten over isolatiewerken in en rond de woning.

Verschillende isolatiewerken

Het uitvoeren van isolatiewerken zal een gunstige invloed hebben op het berekenen van de EPC score (energieprestatiecertificaat) van je woning. Dankzij de huidige isolatiepremies in Vlaanderen kan je je investering bovendien snel terugverdienen. Hierdoor is het isoleren van je woning niet alleen een goede investering voor het milieu, maar ook voor je eigen energiefactuur! Isoleren kan op de volgende manieren:

Dakisolatie

30% van de warmte in je woning verloren gaat via het dak. Daarom is het een goede eerste stap om prioriteit te geven aan dakisolatiewerken. Een dak isoleren kan zowel langs de binnen- als de buitenkant gebeuren. Bij dakisolatie langs de buitenkant moet de dakbedekking vernieuwd worden. De isolatiewijze is afhankelijk van het daktype van je woning, oftewel of je een hellend of plat dak hebt. Bij hellende daken wordt isolatiemateriaal bevestigd onder dakpannen. Bij een plat dak kan je tegenwoordig kiezen uit isolatiemateriaal met roofing of EPDM folie (dakrubber) als afwerking.

Muurisolatie

Niet alleen met dakisolatie maar ook met muurisolatie kan je het warmteverlies van een woning flink beperken. Een muur isoleren kan op 3 verschillende manieren: langs binnen, langs buiten of via de spouwmuur. Een spouwmuur isoleren is de goedkoopste optie, bovendien verlies je hierbij geen leefruimte. Dit is ook niet het geval bij muurisolatie dat aangebracht wordt langs de buitenkant. Isoleren langs de buitenkant is echter wel een duurdere optie aangezien je je gevel ook van een nieuwe afwerkingslaag moet laten voorzien. Muurisolatie langs binnen komt het minst vaak voor omdat het een delicate klus is dat tot veel ruimteverlies in de woning leidt.

Vloer of plafond isolatie?

Een vloer kan zowel langs boven als langs onder geïsoleerd worden, bijvoorbeeld via een onderliggende kelder of kruipruimte. Voor vloerisolatie langs boven komt er meer breekwerk aan te pas, en moet je ook oppassen dat je geen leidingen beschadigt. Vervolgens moet er dan ook nog een nieuwe vloer geplaatst worden.

Wanneer de ruimte onder een dak niet gebruikt wordt als leefruimte en dus niet verwarmd wordt, dan is het beter om de zoldervloer te isoleren. Op die manier is het volume dat door het isolatiemateriaal beschermd wordt kleiner, waardoor je efficiënter kan verwarmen.

Vooral bij het isoleren van plafonds en vloeren tussen 2 verdiepingen zal de geluidsisolatie een groot aandachtspunt zijn. Met geluidsisolatie kan je geluiden van buitenaf beter weren en geluiden beter binnen houden.

Raamisolatie

Vooral in oude huizen zijn ramen vaak zwakke plekken op vlak van isolatie. Slecht isolerende ramen zijn energievreters, geven geluidshinder van buitenaf en veroorzaken onnodige energiekosten. Tegenwoordig zijn er verschillende soorten glas verkrijgbaar die geluidshinder beperken en warmte-isolerend werken. Ook hiermee bespaar je eenvoudige op energie en kosten! Daarnaast kunnen rubberen tochtstrips, schuimstrips en profielen ervoor zorgen dat koude lucht buiten blijft en warme lucht binnen blijft.

Soorten isolatiemateriaal

Ben je er aan uit welk deel van je woning je wil gaan isoleren, dan begint de zoektocht naar het juiste isolatiemateriaal. Tegenwoordig zijn er namelijk zoveel verschillende isolatiematerialen, dat kiezen soms moeilijk wordt. Daarom overlopen we hieronder de verschillende soorten isolatiematerialen hun toepassingen.

  • Isolatieplaten

    Eén van de meest gebruikte isolatiematerialen zijn isolatieplaten. Zo heb je PUR en PIR platen, EPS platen en kurkplaten. Grote voordeel van al deze isolatieplaten is de grote isolatiecoëfficiënt waardoor je heel wat kan winnen aan dikte. Isolatieplaten zijn gemaakt van samengeperst materiaal, wat ze drukvast maakt. Ze zijn dan ook zeer geschikt voor het isoleren van vloeren en gevels. Een ander voordeel is de snelle plaatsing. Meestal worden ze op maat gesneden, waardoor je ze enkel nog maar op de juiste plek hoeft te leggen of te kleven.

  • Isolatiedekens

    Isolatiedekens als glaswol, rotswol en houtwol zijn in tegenstelling tot isolatieplaten veel flexibeler waardoor je ze gemakkelijk kan gebruiken bij een ongelijke ondergrond. Bovendien zorgen ze voor een betere akoestische isolatie. Isolatiedekens worden vaak gebruikt bij het isoleren van hellende daken. Voor het isoleren van vloeren zijn ze minder geschikt aangezien ze niet beloopbaar zijn.

  • Spuitisolatie/isolatieschuim

    Spuitisolatie of isolatieschuim is een gemakkelijke en snelle manier van isoleren. Alle gaten en kieren worden hierbij gevuld met een spray, het komt zelfs op plaatsen waar je met een ander isolatiemateriaal niet bij kan. Dit heeft meteen als voordeel dat kleine luchtopeningen geen kans maken. Een vaak gebruikte vorm van spuitisolatie is pur spuitisolatie wat vooral geschikt is voor de om zoldervloeren, vloeren op het gelijkvloers en tussenvloeren te isoleren.

  • Inblaasisolatie

    Inblaasisolatie is vergelijkbaar met spuitisolatie, maar milieuvriendelijker. Bij inblaasisolatie kan je verschillende materialen als glaswol en papiervlokken in te holle ruimtes en moeilijk bereikbare plaatsen blazen. Denk hierbij aan spouwmuren of zoldervloeren.

Isolatiepremie

Door een woning te isoleren kan je heel wat besparen op je energiefactuur. Om het nog interessanter te maken kan je in Vlaanderen beroep doen op verschillende isolatiepremies welke je kan aanvragen bij je netbeheerder.

Isolatiepremie voor op dakisolatie of zolderisolatie

Tegen 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoende geïsoleerd zijn, anders kan de woning onbewoonbaar verklaard worden. Om isolatiewerken te stimuleren heeft de overheid enkele interessante premies in het leven geroepen. Zo kan je bij isolatie van je dak of zoldervloer indien het gaat om een onverwarmde zolder een isolatiepremies aanvragen bij je netbeheerder. Er gelden verschillende tarieven naargelang je de werken zelf uitvoert of laat uitvoeren door een erkende aannemer.

Isolatiepremie voor buitenmuurisolatie

Ook voor het isoleren van de buitenmuren van je woning kan je in Vlaanderen in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Ook hiervoor gelden verschillende tarieven, dit is afhankelijk van de isolatiewijze van de buitenmuren.

Isolatiepremie voor spouwmuurisolatie

Wanneer een muur geïsoleerd is via spouwmuurisolatie, kom je ook in aanmerking voor een isolatiepremie. Hierbij moeten de isolatiewerken wel door een erkende aannemer en volgens bepaalde technische specificaties uitgevoerd worden. Zo moet de spouw, waarvan de breedte minimaal 5 centimeter moet bedragen, volledig gevuld worden met het isolatiemateriaal.

Isolatiepremie voor vloerisolatie of kelderisolatie

Wanneer je in je woning je vloeren of kelderruimte hebt (laten) isoleren, kan je in aanmerking komen voor een isolatiepremie. Ook hiervoor gelden speciale eisen, je bekijkt ze op de website van de Vlaamse overheid: www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wo...