Tips voor de voordeligste elektrische tarieven

De energiemarkt bestaat uit verschillende elektriciteitsleveranciers die elektriciteit verkoopt aan de consument. Voor de energieleveranciers kan je in België vrij kiezen tussen verschillende energiemaatschappijen. Wat zijn de voordeligste tarieven? En op welke site kan je het beste de tarieven vergelijken? Wij helpen je om de juiste keuze te maken en sluiten af met een paar energiezuinige tips voor in het huis.

Kies de juiste leverancier

Bij de keuze van je energieleverancier houd je rekening met de prijs, kwaliteit en dienstverlening. Informeer bij verschillende energiemaatschappijen naar de prijzen en leveringsvoorwaarden, of maak gebruik van vergelijkingstools op het internet. Let tijdens het vergelijken niet enkel op de prijs, maar ook op de contractduur, de opzegmogelijkheden, de betalingsvoorwaarden, de dienstverlening en of de elektriciteit op een milieuvriendelijke wijze wordt geproduceerd.

Om energieleveranciers met elkaar te vergelijken kan je onder andere terecht bij de volgende vergelijkingswebsites:

Kies het juiste tarief

Energieleveranciers werken met verschillende tarieven. De populairste tarieven zijn het normaal tarief, het weekendtarief en het nachttarief. Welk tarief voor jou het voordeligst is, hangt af van de momenten waarop je het meest elektriciteit verbruikt. De keuze voor een bepaald tarief heeft ook gevolgen voor het type meter dat wordt geïnstalleerd:

  • Normaal tarief

    Bij het normaal tarief betaal je op elk moment eenzelfde prijs per kilowattuur. Het verbruik wordt door één meter geregistreerd. Dit systeem is het goedkoopste, maar in het verbruik is het duurder.

  • Weekend tarief

    Het weekendtarief maakt onderscheid tussen piekuren en daluren. Met piekuren wordt bedoeld: overdag op weekdagen en feestdagen. Met daluren wordt bedoeld ’s nachts en in het weekend. Een tweevoudige meter registreert het verbruik tussen 22 uur en 7 uur en de andere meter de rest van de dag. Tijdens de daluren betaal je ongeveer de helft van het normaal tarief per kilowattuur.

  • Nachttarief

    Het nachttarief is erg handig voor een accumulatieverwarming die enkel in de nacht oplaadt. De apparaten worden dan op een afzonderlijke leiding aangesloten. Je betaalt hiervoor een bijkomende vaste vergoeding, maar het gemeten verbruik is stukken goedkoper dan het weekendtarief.

  • Andere tarieven

    Behalve de basistarieven zijn er voor andere doelgroepen specifieke tarieven opgesteld zoals de sociale tarieven. De sociale tarieven zijn speciaal voor mindervaliden en bejaarden gemaakt, voor mensen met een klein verbruik. Informeer hiervoor bij je leverancier.

Energiezuinig verbruik

De voordelen van een energiezuinige woning is dat je bespaart op je energiefactuur en je goed bezig bent voor het milieu. Daarnaast is een energiezuinig huis ook makkelijker te verkopen. Wil je een energiezuinige woning? Dat kan op meer manieren dan je denkt! Hieronder vind je enkele tips voor een energiezuinig verbruik in en rond je woning:  

  • Vervang gloeilampen door ledlampen

    Verlichting is in veel huizen de grootste stroomverbruiker. Vervang alle gloeilampen door energiezuinige ledlampen en bespaar tientallen euro’s per jaar op je energiefactuur. Laat de verlichting niet onnodig aan staan, ook al heb je zuinige lampen.

  • Was op lagere temperaturen

    Wassen op 30 graden is de helft goedkoper dan op 60 graden. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt enorm veel stroom. Om vuile was goed schoon te krijgen op een lagere temperatuur, moet je wel langer wassen.

  • Maak gebruik van een droogrek

    Een gemiddelde wasdroger verbruikt elke keer 1 euro aan stroom. Maak dus gebruik van een waslijn of droogrek, om deze kost uit te sparen.

  • Vervang je oude koelkast

    De meest mensen vervangen elektrische apparaten wanneer ze kapot zijn, maar het is in vele gevallen klimaatvriendelijker om dat eerder te doen. De koelkast, wasmachine, vriezer en wasdroger gebruiken nu de helft minder elektriciteit dan dezelfde apparatuur een aantal jaar geleden.

  • Zet apparaten uit en haal de stekkers uit het stopcontact

    Veel apparaten hebben geen netschakelaar, maar een stand-by stand. Het apparaat kun je volledig uitschakelen door de stekker uit het stopcontact te trekken. Het gaat met name om de televisie, computer en bepaalde keukenapparatuur. Haal opladers uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. De opladers blijven namelijk stroom verbruiken.

  • Ontdooi de vriezer

    Een vriezer werkt het beste als die regelmatig wordt ontdooid. Een ijslaagje van meer dan 2 millimeter op het vrieselement betekent 10% meer stroomverbruik. Wil je iets uit de vriezer ontdooien? Zet het product dan in de koelkast, zo hoeft de koelkast minder hard te werken.

  • Gebruik een thermoskan

    Een groot stroomverbruiker is de warmhoudplaat van een koffiezetapparaat. Schenk koffie dus zo snel mogelijk in een thermoskan. Deze simpele handeling zorgt voor minder energieverbruik en bespaart geld.

  • Vervang enkel glas

    Er gaat veel warmte verloren door enkel glas in de woning. Vervang enkel glas liever voor dubbel glas of Hoog Rendement glas.