Nieuwe gasaansluiting

"De (nieuwbouw) woning aansluiten op het gas" betekent dat een gasleiding wordt getrokken van het distributienet aan de straat naar de aardgasmeter in de woonst. De gasaansluiting dien je als bouwheer zelf aan te vragen.

Een aansluiting voor stadsgas aanvragen, hoe gaat dat juist?

Net zoals het aansluiten op het elektriciteitsnet, dien je voor een nieuwe gasaansluitingen een aanvraag bij de netbeheerder van je gemeente in te dienen.

Vooraansluiting gas nieuwbouw

Meest voorkomend bij nieuwbouw zijn gas-vooraansluitingen. De beheerder trekt een vertakking van de hoofdleiding aan de straat tot in de woning en plaatst de gasmeter. Graafwerken voor leidingen van de gastoevoer worden doorgaans door de bouwheer (aannemer) zelf verzorgd.

Gasinstallatie woning

Na het trekken van alle gasleidingen in de woning, zal de vakman-installateur de binneninstallatie 'voorlopig' aansluiten op de eerder geplaatste gasteller. De meter wordt vervolgens verzegeld.

Aardgas voor nieuwbouw

Vraag je een nieuwe aardgasaansluiting voor een nieuwbouw woning aan, dan dient je aardgasinstallatie binnen conform verklaard te worden.

Vervolgens zijn 2 mogelijkheden:
  1. Heb je de gasinstallatie binnen laten uitvoeren door gasvakman met Cerga-label, dan krijg je een gelijkvormigheidsattest, nodig voor de definitieve aansluiting (door de netbeheerder).
  2. Werd het gasnetwerk in de woning niet door een cerga-installateur verzorgd, dan dien je een aparte keuring van de gasinstallatie te laten uitvoeren door een erkend controleur.

Definitieve gasaansluiting

De distributienetbeheerder verzorgt
  • de definitieve aansluiting op het stadsgas
  • het openen (ontzegelen) van de gasteller