Parkeerplaats

Heb je ruimte om naast of bij je woning een parkeerplek te voorzien? Bekijk dan hieronder welke mogelijkheden er zijn om een parking aan huis te creëren. Of je nu een carport wenst, een volledige ommuurde garage of enkel een parkeerplek met een oprit van grind, hieronder gaan we in op de verschillende mogelijkheden waarop je een parking kan creëren aan huis.  

Carport

Een carport is niets meer en niets minder dan een overdekte parkeerplek, vaak gebouwd vlak aan de voordeur. Je wagen, fiets of motor staan er altijd droog, en je kan rustig je boodschappen uit de auto halen, zonder kletsnat te worden door een regenbui. Daarnaast zien we steeds vaker carports zonnepanelen op het dak. Hierdoor wordt de functie van je carport verdubbeld: als bescherming voor je auto en als je persoonlijke energieleverancier. Een carport biedt dus veel voordelen en tegenwoordig zijn carports in verschillende materialen verkrijgbaar: van hout, aluminium tot metalen constructies, riet en zelfs in staal met glas. Welke carport geniet jouw voorkeur?

Parking met garagepoort

Net als bij een overdekte parkeerplek heeft een garage het voordeel dat de wagen altijd droog staat. Bij een garage heb je echter nog een bijkomend voordeel, je kan er fietsen, tuingereedschap en andere spullen in stockeren. Had je vroeger enkel nog maar garagepoorten van hout en pvc die met de hand te bedienen waren, tegenwoordig is er ook hier een ruime keuze in (automatische) garagepoorten die meestal naar het mechanisme of de manier waarop ze openen en sluiten, worden genoemd:

Een sectionale garagepoort is een garagepoort dat uit horizontale lamellen bestaat die met scharnieren aan elkaar bevestigd zijn. De lamellen schuiven onder het plafond van de garage wanneer je de garagepoort opent. Het grote voordeel is dat er minder plaats verloren gaat bij het openen van de garagepoort.

Een schuifpoort wordt ook wel zijdelingse sectionaalpoort genoemd. Dit type garagepoort beweegt zich zijdelings, langs één van de wanden van de garage. Een schuifpoort is voornamelijk handig bij garages met een verlaagd plafond of een plafond waaraan niets gemonteerd kan worden.

Een kantelpoort is een garagepoort dat volledig naar boven kantelt. Het zijn degelijke, sterke en voordelig geprijsde garagedeuren die in talloze kleuren en materialen verkrijgbaar is.

Een rolpoort of garagerolluik rolt op in een rolluikkast waardoor je geen draagrails nodig hebt. Het grote voordeel is dat de rol met lamellen in de bouwconstructie zelf weggewerkt kan worden, je ziet het dan ook vaak bij nieuwbouw.

Open parkeerplek

Van kasseien tot betonklinkers of gestort beton, tegenwoordig is er een ruime keuze in materialen die gebruikt kunnen worden om een open parkeerplek of oprit aan huis te creëren:

 • Kasseien

  Al in de Romeinse tijd werden kasseien al gebruikt om straten aan te leggen. Tegenwoordig wordt dit niet zo vaak meer gebruikt, maar bij opritten aan woningen zie je kasseien nog wel eens verschijnen vanwege hun natuurlijk en tijdloos karakter. Een oprit in kasseien kan met verschillende materialen en in verschillende patronen geplaatst worden.

 • Kei klinkers

  Kleiklinkers worden vervaardigd uit gebakken rivierklei wat zorgt voor een natuurlijke en authentieke look. Ze staan gekend voor een duurzaam en onderhoudsvriendelijk karakter. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan je bij kei klinkers kiezen uit diverse kleuren en verschillende formaten.

 • Betonklinkers Betonklinkers zijn robuuste, goedkope en zeer onderhoudsvriendelijke stenen om een oprit of parkeerplek mee aan te leggen. Ze stralen charme uit en zijn verkrijgbaar in diverse kleuren. Betonklinkers kunnen geplaatst worden in diverse patronen en er kunnen ook tekeningen mee gemaakt worden zoals cirkels.
 • Gestort beton

  Een oprit of parkeerplek in gestort beton, ook wel gepolierd beton genoemd, is de laatste jaren bijzonder populair. Niet onterecht want beton heeft heel wat voordelen. Zo zijn er geen voegen waardoor je geen last hebt van onkruid. Gestort beton is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen, slipvast en de prijs per vierkante meter is ook zeer aantrekkelijk.

 • Dolomiet

  Wil je op een goedkope manier een parkeerplek aan je woning laten aanleggen? Dan kan je kiezen voor dolomiet. Deze losse steentjes lijken op kiezels maar ogen veel warmer door hun geel-grijze kleurschakering. Ze worden vaak ook gecombineerd met andere materialen zoals hout en kasseien om de kostprijs te drukken. Bomen in de buurt zijn wel minder geschikt bij dit type bestrating.

 • Grind en split

  Op het gebied van grind en split is er genoeg te kiezen voor een oprit of parkeerplek aan huis. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een antracietgrijze split als Basalt split of juist een split met een aardetint zoals Dolomiet. Welke kleur je voorkeur ook heeft, zorg altijd voor een goede ondergrond. Grind (of split) krijgt het namelijk flink te verduren doordat het oppervlak regelmatig zwaar belast wordt. Wil je een mooi grindoppervlak behouden terwijl je er dagelijks met één of meerdere auto’s overheen rijdt? Zorg dan voor een goede fundering. Dit is belangrijk om het verzakken van een oprit of parking te vermijden.

 • Asfalt

  Ben je fan van een strakke bestrating met weinig onderhoud en een minimum aan voegen? Kies dan voor asfalt! Niet alleen voor straten, maar ook voor de oprit en een parkeerplek aan de woning is dit materiaal bijzonder geschikt. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur kan het asfalt in diverse kleuren gegoten worden. Rood en donkergrijs zijn het meest populair.

Ondergrondse parking met liftmechanisme

Als laatste mogelijkheid bespreken we de ondergrondse parking waarbij een liftmechanisme ervoor zorgt dat het voertuig en de bovengrondse constructie naar beneden wordt begeleid. Een ondergrondse parking is een parkeermethode die je niet alleen terugziet in stedelijke gebieden en grote projecten, maar ook steeds vaker in de particuliere woningbouw. Het grote voordeel is het ruimtebesparend karakter, daar tegenover staat wel dat er minimaal 3 meter diep gegraven moet kunnen worden, dat er een speciale bouwvergunning voor nodig is en dat er een fiks prijskaartje aanhangt.