Behang in je interieur: tips en inspiratie

Of je nu op zoek bent naar een accentwand of een volledige ruimte wil aankleden, met behang kan je gemakkelijk en snel een persoonlijke toets aanbrengen in je interieur. Tegenwoordig vind je zoveel verschillende behangsoorten waarmee je de meest uiteenlopende decors en sfeer creëert. Van behangpapier passend in een modern tot klassieke behangpatronen, met behang breng je direct stijl en karakter in je woning.

Tegenwoordig is er zo veel keuze in behangpapier, dat we hieronder een handige checklist met tips en inspiratie hebben opgesteld die je een handje op weg helpt. En het plaatsen? Laat dat maar aan de vakprofessional over!

Welke soorten behangpapier zijn er?

  • Papierbehang

    Papierbehang is 1 van de meest gebruikte behangsoorten. Het is verkrijgbaar in allerlei diktes, structuren en patronen. Simplex is het goedkoopste type behangpapier en bestaat uit 1 laag papier, duplex behangpapier bestaat uit 2 lagen en is opmerkelijk sterker. Een andere variant is textuurbehangpapier. Dit type behang bestaat uit 2 lagen papier waar houtvezeltjes in zitten, dit zorgt voor een ruwe textuur en is ideaal om oneffenheden op de muur een stuk minder zichtbaar te maken.

  • Vliesbehang

    Vliesbehang wordt gemaakt van textielvezels, papiervezels en kunststofvezels. Deze basisstoffen worden in een speciaal proces samengevoegd. Vliesbehang is licht, stevig en kan eenvoudig overgeschilderd worden. Bij het plaatsen van vliesbehang is geen plaktafel nodig, vliesbehanglijm kan direct op de muren aangebracht worden. Vliesbehang is dus makkelijk in gebruik en populair voor het renoveren van oude muren aangezien het elke muur weer als nieuw laat uitzien.

  • Vinylbehang

    Bij vinylbehang bestaat de toplaag uit vinyl, een soort kunststof, en de onderlaag meestal uit papier, katoen of vlies. Deze vinyl toplaag heeft een beschermende werking tegen vocht en maakt het behang in sommige gevallen zelfs watervast. Vinyl behang is in 2 soorten verkrijgbaar: vlakvinyl en schuimvinyl. Schuimvinyl behang wordt vaak ook als egaliserend behang gebruikt voor muren met oneffenheden.

  • Glasvezelbehang

    Glasvezelbehang is gemaakt van sterke fiberglasvezels. Het kan goed tegen vocht en krimpt niet waardoor het zeer geschikt is om te gebruiken bij het behangen van beschadigde muren. Glasvezelbehang wordt voornamelijk verkocht in een neutrale kleur die naar wens kan worden overgeschilderd. Glasvezelbehang kan goed gereinigd en zelfs gedesinfecteerd worden.

  • Textielbehang

    Textielbehang wordt gemaakt van natuurlijke textielvezels als jute, katoen, linnen, zijde of wol, of een combinatie van textielvezels en een synthetisch materiaal. Textielbehang is zeer decoratief en geeft direct en letterlijk een warme uitstraling aan een interieur.

  • Akoestisch behang

    Akoestisch behang zorgt ervoor dat de akoestiek in een ruimte aangenamer wordt, zonder echo. Isolatiebehang kan geluid zodanig isoleren dat het ook gebruikt kan worden als een vorm van geluidsisolatie. Heb je dus last van luidruchtige buren, kies dan voor akoestisch behang dat een deel van de geluidsoverlast wegwerken.

Welk soort behangpapier kies je het best?

Om een juiste keuze te maken in het soort behangpapier, is het van belang om te zien voor welke ruimte in je woning je op zoek bent naar behangpapier. Zo is vinylbehang uitermate geschikt om te plaatsen in de keuken of badkamer aangezien vinylbehang afwasbaar is en goed tegen vocht kan. Het grote voordeel van vliesbehang is dat ze gemakkelijk te plaatsen is, en papierbehang is verreweg de goedkoopste behangsoort. Ben je op zoek naar behangpapier om oneffenheden van een muur weg te werken, kies dan voor glasvezelbehang. Kortom, voor elke soort ruimte en elke soort muur is wel een passend behangpapier te vinden.

Naast praktische overwegingen, dien je ook een keuze te maken in de esthetische afwerking van behangpapier. Hieronder vind je enkele tips waarop je moet letten bij het uitkiezen van behangpapier passend in jouw interieur.

Muurtje behangen? Kijk goed naar je bestaande meubels!

Of je nu op zoek bent naar een passend behang in je living of slaapkamer, pak niet zomaar het eerste, beste behang dat je leuk vindt, maar kijk eerst naar de meubels die al in de kamer staan. Zijn er kleuren die met elkaar gaan vloeken? Past de stijl van het behang met de woonstijl van de meubels en accessoires in de kamer? Zo past een effen behangpapier met een neutrale kleur meestal overal goed bij. Kies je voor een opvallend behang met bloemen, grafische vormen of een ander patroon, bedenk dan dat je misschien iets meer moeten gaan schuiven met je meubels. In dit geval kan je ook kiezen om slechts 1 wand te laten behangen, zo creëer je een eyecatcher als wand en komt die ene zetel met drukke stoffering veel beter tot zijn recht aan de andere kant van de kamer.

Kies niet zomaar behangpapier met een patroon

Ben je ook groot fan van behang met een patroon? Denk hier dan op voorhand heel goed over na! Nog meer dan kleur bepaalt behangpapier met een patroon direct de sfeer in een ruimte. Zo kan je voor een grote ruimte het beste kiezen voor behang met grote patronen met dramatische kleuren of in zwart-wit. Voor een kleine ruimte kies je juist beter voor een kleiner patroon met enige regelmaat, zoals polka dots of bloemetjes. Daarnaast zorgt een verticaal patroon ervoor dat een ruimte hoger lijkt, terwijl een horizontaal patroon er juist voor zorgt dat een ruimte een stuk langer lijkt.

Kleur van het behangpapier geeft direct sfeer

De kleur van het behang dat je kiest moet niet enkel passen bij de rest van je interieur, maar het kan ook direct zorgen voor een bepaalde sfeer in huis. Wil je je living direct groter en gezelliger laten lijken? Ga dan voor behangpapier met koelere tinten, zoals zachtgroen, natuurlijk bauw of lichtpaars. Zachte, rustige kleuren geven een gevoel van rust, terwijl intense kleurtinten juist zorgen voor een dramatische toets. Kies je voor kleuren als rood, oranje en geel, dan zorg je er direct voor dat een ruimte warmer oogt. Deze kleuren zijn een goede match met een kamer op het Noorden.