D ventilatie

De werking van D-ventilaties (ook wel balansventilatie genoemd) berust op een volledige mechanisatie van het systeem. Zowel de toevoer van verse lucht naar binnen als de evacuatie van vochtige, vervuilde binnenlucht naar binnen gebeurt op gecontrolleerde, mechanische wijze.

HR ventilatie (type D)

Type D ventilatiesystemen met ingebouwde warmtewisselaar bieden een hoog rendement (HR) m.b.t. warmteterugwinning.

Bij het terugwinnen van warmte zijn rendementen van om en bij de 90 geen uitzondering meer.

Werking hoog rendement ventilatiesystemen

In de winter lekker warm binnen...

De binnenlucht in huis is doorgaans warmer dan de buitenlucht. Zeker in de winter is dit waar, dus willen we de kostbare warmte niet 'zomaar' verliezen...

Daar waar andere ventilatiesystemen niet voorzien zijn op warmterecuperatie, hebben D ventilaties een gekruist buizencomplex waardoor de warme binnenlucht (gedeeltelijk) de binnengezogen verse lucht verwarmt.

De warmtewisselaar zelf is voorzien van een thermisch geïsoleerd omhulsel. De luchtpijpen voor vervuilde en verse lucht worden zo opgesteld dat er een energieoverdracht (warmteoverdacht) plaatsvindt. Op die manier kan de naar binnengezogen frissere buitenlucht opgewarmd worden door de warmere lucht van binnen.

De bypass

Hebben we het geluk om in de zomer te kunnen genieten van de zon, dan is de temperatuur buiten doorgaans hoger dan deze binnenin onze (goed geïsoleerde) woning. Door thermische inertie van gebruikte bouwmaterialen is het echter maar een kwestie van tijd of het wordt tegen de avond reeds warmer in huis en begint het buiten al af te koelen...

Wanneer er geen (of te weinig) wind staat en 's avonds willen we frisse (lees: koele), verse lucht binnenhalen, dan is dit mogelijk middels de bypass (indien deze in het ventilatiesysteem is ingebouwd).

Door de het bypass-systeem, wordt de warmte-terugwinning in het verluchtingsinstallatie letterlijk vermeden / ontweken. Via een apart buizencircuit (geïnstalleerd buiten de warmtewisselaar om) is het aldus mogelijk om koeling van buiten naar binnen te halen.

Ventilatie: systemen vergelijken

Ontdek ook de kenmerken en werking van andere ventilaties (natuurlijke, mechanische of combi-systemen).

Vergelijk een type A ventilatie met: