Bouwklaar maken

Wil je gaan bouwen, dan met je nog vaak de bouwgrond bouwklaar of bouwrijp maken. Tijdens dit proces ga je het terrein voorbereiden op toekomstige bouwwerkzaamheden. Ga je je eigen grond bouwklaar maken, dan houd je maar beter met onderstaande zaken. 

Voor het bouwklaar maken … 

Voor je je grond kunt bouwklaar maken, laat je maar beter je bouwgrond analyseren door een ervaren deskundige. Zo voorkom je onaangename verrassingen. De kwaliteit van de grond bepaalt immers het type fundering dat je nodig hebt. Bovendien geeft een bodemanalyse ook aan of je grond vervuild is of niet. Een slechte bodem kan de kosten stevig doen oplopen. 

Onderschat het bouwrijp maken van je grond niet 

Onderschat het bouwklaar maken van je perceel niet, vaak is het meer werk dan je denkt. Bovendien kunnen ook de kosten van het bouwklaar maken stevig oplopen. Zeker als je externe hulp moet inschakelen of machines nodig hebt, lopen de kosten op. 

Houd rekening met het ontbossingsdecreet

Eén van de meest voorkomende obstakels zijn bomen op je grond. Houd er rekening mee dat het ontbossingsdecreet je oplegt dat je voor elke omgehakte boom er ook een nieuwe moet planten of een vergoeding moet betalen. Zijn alle bomen gerooid en is het terrein zuiver, dan is het tijd om de bouwlijn te bepalen. Vraag even bij je gemeente na hoe je dit moet aanpakken? Er zijn heel wat gemeenten die er een technisch medewerker of landmeter voor aanstellen. 

Waar moet je op letten bij het bouwklaar maken van de grond? 

Bij het bouwrijp maken van je grond let je maar beter op de volgende zaken: 

  • De bereikbaarheid van de grond. Geraak je vlot ter plaatse of heb je bijkomend materiaal nodig om de klus te klaren? Dit kan een stevige impact hebben op de prijs en de tijdsduur. 
  • Grond mag niet verontreinigd zijn. Zit je met verontreinigde grond, dan zul je deze moeten zuiveren. 
  • Boomstronken, oude funderingen en putten zijn de meest voorkomende obstakels. Voor alles is er een oplossing. 
  • Let op de afwatering en de drainage. 

In sommige gevallen is de grond die je koopt al bouwklaar gemaakt, maar net zo vaak moet je zelf aan de slag. Bekijk dit op voorhand, want dit kan voor bijkomende kosten en vertraging in het bouwproces zorgen. Er zijn heel wat bedrijven die je kunnen ondersteunen in het bouwklaar maken van je grond, dus je vindt vast wel een geschikte partij. Vaak kunnen ook bouwbedrijven je aan een geknipte partner helpen.