Strobouw: duurzaam, isolerend en goedkoop

Er wordt nog maar weinig met stro en strobalen gebouwd in België, en dat is eigenlijk best jammer. Stro is een natuurlijk materiaal dat in overvloed aanwezig is in de landbouw, aangezien het een restproduct is. Stro heeft veel te bieden en is perfect geschikt om een huis mee te bouwen. Het is duurzaam, goedkoop, sterk en het isoleert ook nog eens bijzonder goed. Genoeg redenen dus om erachter te komen wat strobouw nu precies is, en waar stro en strobalen precies voor gebruikt kunnen worden. We vertellen je er hieronder graag meer over!

Wat is stro precies?

Stro bestaat uit de droge bloeistengels van graanplanten. Bij het maaidorsen van graan blijven de plantenstengels met de uitgedorste aren achter op het land. Deze worden tot grote ronde balen opgerold of tot rechthoekige strobalen (stropakken) samengeperst. Ditzelfde stro wordt gebruikt voor strobouw. Er zijn verschillende soorten stro, zoals tarwestro, gerstestro, haverstro en roggestro. Van het in Europa geproduceerde stro bestaat 80% uit tarwe- en gerstetro. Van oudsher wordt stro al gebruikt als bouw- en isolatiemateriaal. Lange tijd is het weggeweest, maar sinds begin 2000 maakt strobouw weer een comeback.

Verschil tussen stro en strobalen

Stro wordt al van oudsher gebruikt als isolatiemateriaal. Strobalen bestaan echter pas sinds de mechanisatie van de landbouw, en worden sinds die tijd toegepast bij de bouw van huizen. Strobalen kan zowel gebruikt worden als bouwmateriaal om een woning mee op te bouwen of als isolatiemateriaal. Gewone ‘losse’ stro wordt echter alleen maar gebruikt voor de isolatie van wanden en daken.

Strobouw, hoe werkt het?

De buitenkant van een strowoning wordt net als andere skeletbouw woningen afgewerkt met bijvoorbeeld hout, kalkstuc of metselwerk. De binnenkant van een strobouw woning wordt echter afgewerkt met stro in combinatie met leem of gipsvezelplaten. Beide materialen zijn dampopen zodat waterdamp doorgelaten kan worden van binnen naar buiten en andersom. Enige verschil is dat leem volledig natuurlijk is.

Verschillende strobouwtechnieken

Er zijn wereldwijd ongeveer 20 verschillende bouwtechnieken bekend voor strobouw. De 2 meest gebruikte technieken zijn de Nebraska-methode en de Franse Bouwmethode. Bij de Nebraska-methode liggen de strobalen in een halfsteensverband op elkaar. Bij de Franse Bouwmethode liggen de balen bovenop elkaar gestapeld en worden de balen ingeklemd en vastgezet door middel van houten platen.

Leem-strowanden, een natuurlijk isolatiemateriaal

Wil je niet zozeer een huis bouwen op basis van strobouw, maar ben je wel op zoek naar een natuurlijk isolatiemateriaal voor in je nieuwbouwwoning? Kies dan voor de combinatie van stro en leem. Leem is een grondsoort dat voornamelijk uit silt bestaat en gaat goed samen met stro. De combinatie leem-stro heeft een mooie vochtregulering en creëert daarom een goed binnenklimaat. Enige waarmee je moet opletten is de verfsoort, leemwanden kunnen enkel geschilderd worden met mineraalverf.

Waarom kiezen voor strobouw?

Stro is een natuurlijk, ecologisch isolatiemateriaal. In de winter isoleert het goed tegen kou, in de zomer tegen de hitte. De CO2-afdruk is onverslaanbaar, geen enkel ander isolatieproduct kan eraan tippen. Het is een bijproduct uit de landbouwsector en in grote hoeveelheden beschikbaar, 100% vrij van schadelijke stoffen en creëert geen afvalberg voor de toekomstige generaties. Op de vraag waarom je voor strobouw zou moeten kiezen kunnen we dus kort zijn: het is zeer duurzaam, isoleert goed en de prijs valt reuze mee.

Voordelen strobouw

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, biedt strobouw veel voordelen. We sommen ze nog even voor je op:

  • Stro is een 100% natuurlijk restproduct en hierdoor een milieuvriendelijk bouwmateriaal. De energie om dit restmateriaal te winnen is minimaal. Strobouw zorgt voor een CO2-besparing van 18 ton ten opzichte van metselwerk.
  • Stro is vrij van giftige stoffen.
  • Stro heeft een zeer lange levensduur en is ook weer herbruikbaar.
  • Strobalen zijn als het ware grote bakstenen waar eenvoudig en snel mee te bouwen valt waardoor het materiaal zeer geschikt is voor bouwers die zelf aan de slag willen gaan.
  • De warmte-isolatie van een strobaal is zeer goed: Rc-waarde van 7,8m2 K/W voor liggende balen.
  • Naast warmte-isolatie werkt stro ook goed als geluidsdemping.
  • Strobalen voldoen aan de brandwerende eisen die worden gesteld aan bouwmaterialen . Strobalen zijn zeer compact en daarmee voldoende luchtdicht om eenvoudig vlam te kunnen vatten.

Nadelen strobouw

Naast de vele voordelen die strobouw met zich meebrengt, vraag je je af of er ook wel nadelen kleven aan de bouw van een woning met stro. Toch wel, maar het zijn vooral aandachtspunten waarmee je rekening dient te houden tijdens het bouwproces met stro:

  • Tijdens de bouw moet er voorzichtig omgegaan worden met open vuur om brand te voorkomen. Na de bepleistering met leem zijn strowanden echter niet langer vatbaar voor brand.
  • Tijdens de bouw mogen strobalen niet in aanraking komen met veel vocht omdat deze dan kunnen gaan rotten en schimmelen.
  • Strowanden zijn doorgaans enkele centimeters dikker dan meer reguliere wanden, maar strobalen isoleren wel weer beter dan andere bouwmaterialen. Houd hier rekening mee wanneer je je huis (laat) ontwerp(en)!