Een huis bouwen of renoveren, wat kost dat eigenlijk?

Wie droomt er nu niet van een eigen huis dat op alle vlakken voldoet aan je persoonlijke voorkeuren? Een goede manier om die droom te realiseren is een nieuwbouwproject of om een oud pand volledig naar eigen stijl en wensen op te knappen. Waar jouw voorkeur ook naar uitgaat, bouwen en renoveren kost een pak geld. En vaak veel meer dan je op voorhand begroot hebt. Daarom zetten wij enkele tips voor je op een rijtje voor een goede budgetbepaling, zodat je niet voor verrassingen komt te staan bij het creëren van je droomhuis!

Hoeveel kost de bouw van een woning?

De eerste stap van een nieuwbouwproject is uiteraard de aankoop van een stuk bouwgrond. In 2017 was in België de gemiddelde prijs voor bouwgrond €160,96, maar zijn er ook sterke provinciale verschillen. Bij deze prijs moet je wel nog diverse andere kosten tellen die gepaard gaan met de aankoop van de grond. Zo lopen de notariskosten en de registratierechten al snel op tot 12,5% van de prijs van je stuk bouwgrond. Mocht je nadien toch een bescheiden woning bouwen op die grond en in aanmerking komen voor 'klein beschrijf', dan kan je achteraf nog de helft van de betaalde registratierechten terugkrijgen.

Wanneer je een stuk bouwgrond gekocht hebt, kan je beginnen met de plannen voor de bouw van je woning. Volgens de Bouwunie, de vereniging van bouwondernemers, komen de bouwkosten van een doorsnee woning met 2 slaapkamers neer op €1660 tot €1785 euro per m². De kosten voor de architect zijn hierbij niet vergeten. Netwerk Architecten Vlaanderen heeft op basis van het voorbeeld van de Bouwunie berekend dat het ereloon dan ongeveer €36.000 euro zal bedragen. Dat is 10 à 11% procent van het bouwbudget.

De werkelijke kosten van een nieuwbouw woning zijn daarnaast ook nog afhankelijk van andere factoren, zoals de gewenste graad van afwerking, de materialen, de grootte van de woning en de gebruikte technieken. Bezint eer ge begint, en bekijk bij de bouw van een eigen woning dan ook goed op voorhand op welke manieren je de kosten kan drukken. Zo kan je de lonen van verschillende architecten met elkaar vergelijken of advies vragen aan experts uit de sector. Ben je zelf handig met klussen, dan kan je ook kosten besparen door zelf bepaalde klussen uit te voeren.

Hoeveel kost een renovatie van een woning?

Ook wie een oude woning koopt om te renoveren moet bovenop de aankoopprijs het nodige budget voorzien. Maar hoeveel leg je best aan de kant bij een renovatie van een huis? Wij zetten enkele renovatie budget tips voor je op een rijtje!

Een perfecte schatting is niet mogelijk

Om op voorhand een perfecte inschatting te maken voor de renovatie van een woning is helaas niet mogelijk. Er is weliswaar de officieuze vuistregel dat een renovatie tussen de €750 en €1500 per vierkante meter kost, maar dat is een wel erg brede marge. Zo zou de renovatie van een woning van 200 vierkante meter tussen de €150.000 en €300.000 euro kosten. Dit is eigenlijk een te groot verschil om met een gerust hart te starten met de renovatie. Bovendien zal een herenhuis uit de vroege jaren 1900 in de oorspronkelijke staat herstellen een heel ander budget vereisen dan het opfrissen van een woning uit de jaren '80.

Persoonlijke voorkeuren

Bij de renovatie van een woning is het goed om te kijken naar de persoonlijke voorkeuren, welke uiteraard invloed hebben op de prijs. Kies je een designkeuken of een keuken van de goedkopere Zweedse meubelgigant? Ga je voor eenvoudige kranen of duurdere modellen? En laat je een houten vloer plaatsen of kies je voor laminaat in houtlook? Voor wie betere kwaliteit en meer luxe wil, zal hiervoor de prijs moeten betalen. In dit geval zullen de renovatiekosten al snel oplopen. Voordeel is wel dat je bij een renovatie de kosten vaak kan spreiden. Wanneer het huis bewoonbaar is in de huidige staat, dan hoef je niet alles in een keer op te frissen.

De staat en bouwjaar van een woning

De staat van de woning heeft invloed op het renovatiebudget. En dit hangt vaak samen met het bouwjaar van een woning. Zo zal de staat van een woning uit de jaren ’80 beter in orde zijn dan een herenhuis uit begin vorige eeuw. Wanneer je woning in slechtere staat is, moeten er vaak gedwongen grootschalige werken gebeuren zoals het heraanleggen van funderingen, vervangen van rotte muren of verstevigen van de ondergrond. En dit brengt aardig wat kosten met zich mee. Houd er dus rekening mee dat je voor minstens een aantal van deze zaken kosten zal moeten uitgeven:

  • Elektriciteit Bij een oude woning is een keuring van de installatie nodig, en het is vaker uitzondering dan regel dat dit volledig in orde is. Soms zal het nodig zijn om de volledige installatie te vervangen, de factuur hiervan kan dan al snel oplopen tot wel €10.000.
  • Sanitair Ook afvoerbuizen en waterleidingen zijn bij oudere woningen vaak aan het einde van hun levensduur. De totale factuur hiervan kan snel oplopen tot €5.000, en dat is de prijs zonder kranen, douche of sanitaire meubels.
  • Verwarming Wie een woning koopt zonder centrale verwarming moet hiervoor ook het nodige budget voorzien. Vuistregel is dat de installatie van een radiator, inclusief leidingen, al snel €600 per stuk kost. Voor een woning met 10 radiatoren kom je dus al snel aan €6.000. Tel daarbij nog €5000 euro voor een hoogrendementsketel en de prijs loopt op tot €11.000.
  • Ramen Oude huizen beschikken vaak nog over enkel glas of zeer slecht isolerend dubbel glas. Om dit te vervangen kan je de regel toepassen van minstens €500 per vierkante meter aan ramen. Voor een woning met 30 vierkante meter aan ramen komt dit dus neer op zo'n €15.000.
  • Dakbedekking Nog een isolatiekost waarmee je beter niet lang moet wachten, is die van het dak. Wanneer het dak zelf nog in goede staat is, betaal je enkel de prijs van de isolatie zelf. Wanneer de volledige dakconstructie opnieuw moet worden aangelegd, dan zal je al snel €200 euro per vierkante meter betalen.
  • Muren Na al deze bovenstaande werken kunnen de bestaande binnenmuren beschadigd zijn. Opnieuw bepleisteren of bezetten is in de meeste gevallen dan ook de enige optie. Reken op een kleine €25 per vierkante meter muren en plafonds.

Wie de pech heeft dat alle bovenstaande renovatiewerken nodig zijn, zal al €70.000 moeten ophoesten voor de totaalrenovatie van een oude woning. En dat is dan berekend zonder de afwerkingskosten voor verf, tapijt of vloer, lampen, keuken en badkamer. Maar zoals gezegd, deze kosten heb je wel volledig zelf in de hand.  

Hier komt tekst over bouwkosten (schatting per m²).