Videofonie: voor extra beveiliging en een veilig thuisgevoel

Videofonie zorgt voor een extra beveiliging en een veilig gevoel van je woning, appartement of bedrijfspand. Met een handige camera kijk je immers wie er aan de voordeur of inkom staat en wat er rondom het gebouw gebeurt. Vanaf een afstand beslis je dan of je de deur wel of niet ontgrendelt. Tegenwoordig zijn er zelfs videofonie systemen waarbij je een koppeling kan maken met je smartphone of tablet waardoor je zelfs van op een verdere afstand dan thuis je woning in de gaten kan houden. Naast een videofonie buitentoestel waaraan de camera hangt, kan je kiezen hoeveel binnen toestellen je laat plaatsen. Op elke verdieping of enkel in de meest gangbare ruimtes als living en keuken? Aan jou de keuze, maar waarvoor je ook kiest, met een videofonie systeem kies je voor veiligheid bij je thuis!

Verschil parlofonie en videofonie

Bij een parlofoon beantwoord je vanaf een afstand oproepen, ontgrendel je de deur en spreek je met bezoekers. Via een intercomfunctie kan je ook praten met andere inwoners, of met collega’s in geval van een bedrijfspand. Parlofonie heeft dus heel wat te bieden, niet enkel voor de veiligheid thuis of op kantoor, maar ook voor je woon- en werkcomfort. Wil je echter nog meer genieten van de voordelen van een systeem voor toegangscontrole, dan kies je beter ineens voor videofonie. Dit systeem biedt alle functionaliteiten van een parlofonie systeem en daarnaast nog een camera waardoor je daadwerkelijk kan zien wie er voor de deur staat.

Videofonie op smartphone en tablet

Tegenwoordig zijn er heel wat parlofonie of videofonie systemen die het mogelijk maken om een koppeling te maken naar je smartphone of tablet. Zo weet je wie er aan de voordeur aanbelt zonder dat je zelf thuis of op kantoor aanwezig bent, en kan je indien gewenst je deur van een afstand openen. Handig als je pakketjes afgeleverd worden aan de deur wanneer je zelf op het werk bent en er niemand is om de pakketjes aan te nemen! Er zijn verschillende merken in videofonie en parlofonie systemen die deze koppeling met smartphones en tablets aanbieden.

Aanwezigheid simuleren met je smartphone

Met videofonie kies je al voor een extra veilig gevoel in je woning. Door een dergelijk systeem voor toegangscontrole te koppelen aan een smartphone of tablet geniet je echter van nog meer comfort, controle en veiligheid. Je houdt je woning, appartement of bedrijfspand namelijk in de gaten wanneer je er niet bent en beantwoordt oproepen van een afstand. Het is vaak zelfs mogelijk om een aanwezigheid te simuleren met je videofoon, of beter gezegd met je smartphone. Wil je het nog veiliger dan kan je een videofonie systeem uitbreiden met een badgelezer, een codeklavier of een vingerafdruklezer. Dit wordt steeds vaker ingezet bij bedrijfspanden, magazijnen en winkelpanden.

Videofonie als onderdeel van Smart Home Technologie

Een smart home, ook wel een slim huis, domotica of huisautomatisering genoemd, bestaat uit een aantal ‘slimme’, geautomatiseerde apparaten die verbonden zijn met het Wifi-netwerk bij je thuis of op kantoor. Lampen, thermostaat, televisie en decoder, geluidsinstallatie, een deurslot of garagepoort, wasmachine en droger, sapcentrifuges en koffiezetapparaten. Tegenwoordig zijn er tal van ‘slimme’ apparaten die gekoppeld kunnen worden aan een Smart Home, en zo ook een videofonie systeem. Met een app op je gsm of losse afstandsbediening kan je vervolgens alle apparaten bedienen en heb je comfort en controle over je woning of bedrijfspand.

Welk videofonie systeem kiezen?

Wanneer je de keuze hebt gemaakt tussen een parlofonie en videofonie systeem, kan je gaan kiezen uit een ruime keuze van merken, soorten, vormen en afmetingen in systemen voor toegangscontrole. Zo kan je toestellen laten inbouwen of opbouwen, is er keuze tussen een beeldscherm in zwart-wit of kleur, en kan er bij sommige merken een signaal doorgestuurd worden naar je smartphone of tablet. Aan al die systemen hangen ook verschillende prijskaartjes, bedenk dus goed op voorhand wat van belang is voor jouw woon- of werk-comfort. Hieronder vind je een checklist waarmee je het juiste systeem voor toegangscontrole kan kiezen voor jouw woning of bedrijfspand:

  • Mate van controle: ga je voor videofonie met beeld of parlofonie zonder beeld?
  • Inbouw of opbouw: ga je voor bekabeld of draadloos?
  • Wens je vanop afstand het systeem te willen besturen en kies je voor een smartphone koppeling?
  • Op welke verdiepingen en in welke ruimtes moeten de binnen toestellen worden geplaatst?
  • Wens je meer apparaten te koppelen aan elkaar waardoor je ineens beter kan kiezen voor een smart home systeem?
  • Ga je voor degelijk of kies je voor tijdloos design?

Al deze topics zijn van invloed op de keuze van jouw toekomstige videofonie of parlofonie systeem. Kom je er niet aan uit en weet je niet goed welk systeem te kiezen, laat je dan adviseren door een van onze installateurs.