Keukenindeling

Keukens worden doorgaans ingedeeld in verschillende type-installaties.
Onder de meest gehanteerde keukenindelingen:

I-keukenopstelling of het rechte keukenblok

Bij de I-opstelling staan alle keukenelementen in rechte lijn (tegen de muur).

L-keukenindeling

Keukens in L-vorm zijn meest populair. De keukenkasten worden geïnstalleerd in de vorm van de letter L. Voor het hoekgedeelte bestaan specifieke hoekelementen voor onder- en bovenkasten.

U-vorm keukens

Een keuken met U-configuratie biedt de korste loopafstand. De 2 keukenhoeken zijn moelijker te bereiken; doorgaans worden in hoekkasten enkel keukenspullen opgeborgen die niet elke dag nodig zijn.

Parallelle keukens

Bij een parallelle keuken staan de 2 keukenblokken recht over elkaar. De centrale doorgang tussen beide werkvlakken heeft best een breedte van minimaal 1,20 m. Ook bevinden kookplaat en wasbak zich idealiter aan dezelfde zijde.

Keukeneiland

Een apart keukeneiland (los van andere keukenelementen) biedt vooral estethische vordelen.

Bij open keukens worden keukeneilanden wel eens gecombineerd met de (leef-)ruimte ernaast. In de keukenruimte zelf worden keukenelementen geïnstalleerd en langs de zijde van de leefruimte worden aangepaste kasten ingebouwd.

Keukenblok

Wanneer bij een keukeneiland slechts 1 enkele tafel (keukentafel = eetkamertafel) vast aan het eiland wordt bevestigd, heeft men eigenlijk geen volwaardig keukeneiland meer, dan wel een gecombineerd keukenblok.