Vochtbescherming kelder, ondergrondse garage, kruipruimten

Vocht kan een hardnekkig probleem zijn, het is dan ook essentieel om al het ondergrondse metselwerk zoals kruipkelders, kelders en ondergrondse garages tegen vocht te beschermen. Zowel opstijgende vocht als vochtinsijpeling zijn een pest en een goede bescherming tegen vocht, valt dan ook aan te raden. 

Vochtbescherming ondergronds metselwerk 

Bij het bouwen dient het ondergronds metselwerk of toch zeker de buitenkant van de funderingsmuren in direct met de grond tegen vochtindringing beschermd te worden. Een ademende coating valt aan te bevelen, maar ook een vochtwerende cementering en cementering met koolteer kunnen soelaas bieden. Dit voorkomt vochtinfiltratie. Met koolteer moet je wel uitkijken, want de stof kan schadelijk zijn. Laat je goed adviseren door een vakman en/of laat het klusje over aan vakmensen. 

Vochtbescherming vloerplaat

Ook de vloerplaat moet je beschermen tegen het vocht. Dit doe je door vloerplaat-isolatie. Wordt deze isolatie vochtig, dan verlies je isolerende waarde, wat jammer is natuurlijk. Isolatiemateriaal wordt meestal met een PVC-coating tegen vocht beschermd. Bij verschillende leveranciers kun je voor deze coating terecht. 

Beschermen tegen opstijgend vocht

Vochtinfiltratie langs de zijkanten is hinderlijk, maar ook opstijgend vocht kan voor problemen zorgen. Vaak is opstijgend vocht te wijten aan het ontbreken van een waterkering, 

Hoe herken je opstijgend vocht? 

Opstijgend vocht kun je herkennen aan de vochtplekken op de muren. Daarnaast wijzen ook muffe geuren en schimmels vaak op vochtproblemen. Verder is ook het loskomen van muurbepleistering een indicatie. Laat je het escaleren, dan kan vocht zelfs een probleem voor de constructie van je woning opleveren. 

Manieren om opstijgend vocht te bestrijden 

Er zijn enkele manieren om opstijgend vocht te bekampen. De belangrijkste zijn: 

  • Muren injecteren De muren injecteren met een vochtwerend product is de meest gebruikte methode. Bij voorkeur laat je dit klusje uitvoeren door een professionele vochtbestrijder. 
  • Muren onderkappen 

Horizontale sleuven in het metselwerk worden gevuld met een kunststof vochtkering. Zo voorkom je vochtproblemen. Het is redelijk ingrijpend en wordt enkel bij grote renovaties toegepast. 

  • Carebrick 

Deze van origine Nederlandse methode houdt in dat er elementen met een keramische koker in de muur worden ingebracht. Er wordt een koudebrug gemaakt die het vocht afvoert.