Bewaking woning

Ben je op zoek naar de juiste oplossing voor de beveiliging en bewaking van je woning? Of wil je er in ieder geval alles aan doen om te voorkomen dat een inbreker zijn slag kan slaan? In dit artikel geven we je tips hoe je een woning het best kan beveiligen. Daarnaast zijn er zaken waar je zelf op kan letten om de kans op een inbraakpoging zo klein mogelijk te maken. Al laatste kan je ook kiezen voor technische snufjes om ervoor te zorgen dat eventuele inbrekers zo snel mogelijk gepakt worden.

Welke soorten woning beveiliging zijn er?

Je kan je woning tegen inbrekers beveiligen via organisatorische, bouwkundige, elektronische en professionele maatregelen. Het liefst van al door een combinatie van deze 4 soorten woningbeveiliging:

  • Organisatorische woningbeveiliging

    Preventie van woninginbraak begint in principe bij jezelf. Sluit altijd ramen en buitendeuren goed af, laat geen vliegenramen in het venster zitten en sluit het kleinste wc-raampje goed af. Doe dit niet alleen als je je woning verlaat of op vakantie gaat, maar ook wanneer je bijvoorbeeld boven of in de tuin bent. Vergeet ook het tuinhuisje niet op slot te doen: het materiaal dat erin staat kan immers gestolen worden en zelfs gebruikt worden als hulpmiddel bij de inbraak.

    Laat nooit merken dat je afwezig bent! Laat de garagepoort dus niet open staan zonder wagen, doe de rolluiken niet naar beneden overdag, zorg ervoor dat de buren je brievenbus leegmaken tijdens lange afwezigheid en voorkom volstrekte duisternis in de avonduren. Tijdschakelaars zijn handig om een bewoonde indruk achter te laten. Koop bij voorkeur een schakelaar met een weekklok, dan kan je de tijd dagelijks wisselen. Een alerte inbreker heeft immers al gauw een dagschakelaar met vaste tijden door.

    Leid inbrekers niet in bekoring door een fraai kunstwerk goed zichtbaar te plaatsen. Berg geld, juwelen, kredietkaarten en waardepapieren niet op voor de hand liggende plaatsen op, dus niet onder je matras of in de linnenkast.

    Onbekenden aan de deur? Laat ze niet zomaar binnen, ook al klinkt hun verhaal heel aannemelijk. Zorg voor een kierstandhouder aan je voordeur en vraag altijd naar een legitimatiebewijs wanneer iemand geld komt inzamelen voor het goede doel.

    Draag altijd zorg voor je sleutels, en hang er geen adreslabel aan. Sleutels zoek of gestolen? Vervang dan voor de veiligheid het slot of de cilinder!

  • Bouwkundige woningbeveiliging

    Investeer in goede, betrouwbare sloten op ramen en deuren in je woning. Zoals bijvoorbeeld een cilinderslot dat een goede prijs-kwaliteitverhouding en gemakkelijk in gebruik is. Naast gewone cilindersloten bestaan er ook veiligheidscilindersloten die extra beschermende stalen kogeltjes, stiften of geharde plaatjes hebben waardoor ze niet gemakkelijk uitgeboord kunnen worden.

    Let op de zwakke plekken van je woning, zoals een balkondeur of een raam dat via een plat dak of regenpijp gemakkelijk te bereiken is. In dit geval beveilig je deze ramen en deuren met extra hang- en sluitwerk.

  • Elektronische woningbeveiliging

    Tegenwoordig kan je kiezen uit verschillende elektronische beveiligingssystemen voor je woning:

    • Alarminstallaties geven in geval van inbraak, brand of bij andere gevaren een signaal af. Er zijn draadloze of bekabelde alarminstallaties, en bestaan gemiddeld uit een centrale, een afstandsbediening of een toetsenbord en enkele openings- en bewegingsmelders. Volgens de statistieken is een alarminstallatie het beste afschrikmiddel voor driekwart van alle potentiële inbrekers, en schrikt meer af als welke waakhond ook.
    • Videobewaking maakt snel lokaliseren van bedreigingen mogelijk en beschermt zo personen en waardevolle bezittingen. Als er eens wat gebeurt, verbeteren de gedetailleerde opnames de opheldering.
    • Met een elektronisch sluitsysteem, ook wel elektronische toegangscontrole genoemd, behoren sleutelzorgen tot het verleden. Met een minimale moeite biedt het controle, veiligheid en overzicht bij de toegang tot je woning.  Het biedt talrijke mogelijkheden voor het openen van deuren: zo kan je met een code in een handomdraai de deur openen, of met een smartphone app de deuren van je woningen bewaken en bedienen.
  • Professionele woningbeveiliging

    Wanneer je voor professionele woningbeveiliging kiest, dan kies je ervoor om jezelf aan te melden bij een professioneel bedrijf dat je woning in de gaten houdt. Er is hier dus sprake van surveillance waarbij men regelmatig een ronde door je straat zal rijden en op die manier je woning in de gaten houdt. Daarnaast kan je kiezen voor professionele woningbeveiliging door gebruik te maken van een alarmsysteem waarbij er sprake is van een melding aan een meldkamer. Net als de politie werken ook diverse beveiligingsbedrijven met een meldkamer, waar een melding verschijnt op het moment dat je alarm afgaat.

6% Btw-tarief op woning beveiliging

De Belgische overheid voorziet een fiscaal voordeel waardoor je als burger bij het plaatsen van woningbeveiliging een korting kan krijgen. Indien je woning meer dan 10 jaar oud is, geldt namelijk het verlaagd Btw-tarief van 6% voor het beveiligen van je woning en het onderhoud van je beveiligingsinstallatie.