Gyprocwerken nieuwbouw: gyproc wanden & plafonds in gyproc

Gyprocwerken

Gyproc wanden en plafonds bouwen is vrij eenvoudig als je een beetje klusser bent. Ben je geen handige harry of heb je geen tijd om de werken zelf uit te voeren, kan je de gyprocwerken best overlaten aan ervaren vakmannen!

Gyproc plaatsen

Zowel voor wanden als plafonds wordt een aluminium frame gebouwd waarop de gyprocplaten worden vastgevezen middels specifieke schroeven.

Gyprocplaten, alu rails & schroeven

Voor het bouwen van en gyprocwand of -plafond zijn 4 materialen onmisbaar n.l.
 1. gyprocplaten
  • Gyprocpanelen zijn verkrijgbaar in diverse lengtes, diktes en uitvoeringen. Standaard wordt een plaatdikte van 13 cm gebruikt, maar 10 cm dikke gipsplaten bestaan ook. Verder kan je kiezen tussen panelen met al dan niet afgeronde boord.
 2. aluminium rails
  • Het kader waarop de gipsplaat bevestigd wordt is vervaardigd uit aluminium. De meest voorkomende lengtes van gyprocrails zijn 2,50 m en 3,00 m
 3. gyproc-schroeven
  • Gyproc-vijzen zijn in de handel verkrijgbaar in verschillende lengtes. De punt van een gyprocschroef is vrij scherp om door de aluminium rail vastgeschroefd te kunnen worden.
 4. gyproc voegbanden
  • De naden tussen 2 gyprocplaten dienen opgevoegd te worden. Aan de langste zijden van elke gyprocplaat is -aan de voorkant- een +/- 5 cm brede uitsparing voorzien, waarop specifieke voegbanden kunnen worden aangebracht.

Afwerking Gyproc

Na het plaatsen van de gyproc, dient het geheel nog afgewerkt te worden. De afwerking van zowel plafonds als wanden in gyproc gebeurt door

 • het opvoegen van de naden tussen diverse plaatelementen
 • het aanbrengen van vulspecie bovenop de gyprocschroeven
 • het opvullen van raakpunten tussen plaat e.a. materialen (d.m.v. mastiek / stopverf / kit)
 • het schuren / ponsen van de voegwerken

Gyproc wanden

De binnenwanden van je nieuwbouw-woning afwerken kan naast pleisterwerk eveneens in gyproc.

Gyproc wanden hebben als voordeel dat het relatief dunne muurconstructies betreft, dewelke makkelijk te vervangen zijn indien nodig. In vergelijking met vaste binnenmuren (in baksteen) zijn gyprocmuren eenvoudig af te breken. Gyproc is dan ook ideaal voor het opbouwen van scheidingsmuren en aldus de woning in te delen in verschillende kamers.

tip: denk eraan om elke gyproc binnenwand voldoende te isoleren m.n. wat betreft akoestische isolatie!

Gyproc plafonds

Ook plafonds kunnen gebouwd worden met gyprocplaten.

Omdat betonnen vloeren - bvb bij etagewoningen- niet ideaal zijn om geluiden af te zwakken (integendeel!), kan je extra (akoestische) isolatiematerialen achter (dus "boven") de plafondplaten steken.

Zijn de volledige gyprocwerken afgerond, dan kan begonnen worden met het schilderwerk!