Bouwput

Het uitgraven van een bouwput is het belangrijkste graafwerk dat er op een bouwterrein dient te gebeuren. Eigenlijk is het niet meer dan het graven van een gat in de grond op de plaats waar de funderingen van het bouwwerk moeten komen. Maar er moet niet enkel ruimte zijn voor de funderingen, ook het ondergronds metselwerk, bijvoorbeeld een kelder, zal in de bouwput gebeuren. 

Welk materiaal is er nodig om een bouwput uit te graven? 

Het uit- of afgraven van de bouwput, ook wel de funderingsput genoemd, vergt het inzetten van hydraulische graafmachines, grijpers, wielladers en grondverzet materiaal. 

Wat wordt er afgegraven? 

Voor het graven van een bouwput dient alle teelaarde weggehaald te worden. Deze kun je wel bewaren want het gaat hier om vruchtbare grond die je later nog kunt gebruiken. Een bouwput loopt over de hele oppervlakte van het toekomstige gebouw. Het is een misvatting dat een bouwput diep of groot hoeft te zijn. 

Het verschil tussen een bouwput en een bouwkuip? 

Het grote verschil tussen een bouwput en een bouwkuip is dat bij een bouwput er geen damwandplanken worden voorzien. Zijn er geen verstevigingen voorzien, dan spreken we van een open bouwput. De aarde vormt dan de wand. 

Materiaal afvoeren

Bij het uitgraven van een bouwput moet er heel wat grond verzet worden. Zoals eerder aangegeven kun je deze grond stockeren voor later gebruik, maar je kunt dit ook door een professioneel bedrijf laten afvoeren.