Alles over een pergola

Een pergola voorbijgestreefd? We dachten het niet. Vandaag de dag vinden we hele mooie pergola’s, wees daar maar zeker van. De tijd is niet blijven stilstaan en wie pergola’s met oubollig associeert loopt enkele jaren achter. In dit artikel vertellen we je heel wat meer over moderne pergola’s en over de mogelijkheden.

Wat is een pergola?

Een pergola is een losstaande constructie die wordt gebruikt voor het blokkeren van de zon, de wind en de regen. Een pergola staat in principe helemaal los van de muren van de woning en andere bouwwerken. Er zijn heel eenvoudige pergola’s die bestaan uit niet meer dan 4 palen met een dak van latten, maar je kunt er ook een heel stuk verder in gaan en er een waar pareltje van maken.

Is dit een sluitende omschrijving van een pergola? Nee, dat niet, want het woord pergola wordt voor heel wat verschillende constructies gebruikt. Vaak wordt de pergola ook wel veranda genoemd en omgekeerd.

Waarom wordt een pergola gebruikt?

Uiteraard plaatsen veel mensen een pergola omdat ze deze constructie mooi vinden. Maar natuurlijk zijn er ook een aantal praktische voordelen aan een pergola verbonden. Wij zetten er even een aantal op een rijtje:

  • Een pergola heeft in principe geen muren, waardoor er veel licht kan binnenvallen. Dit geeft een pergola vaak een zonnig en open gevoel.
  • Zit je in een pergola, dan heb je vaak een directe link met de natuur. Het is dan ook heerlijk vertoeven in een pergola in de natuur.
  • Een pergola beschermt je tegen de weersomstandigheden, waardoor je net iets vaker in de tuin kunt zitten. Tijdens hete zomers vormt de pergola een bescherming tegen de brandende zon, maar ook tijdens een regenbui is het heerlijk schuilen. Verder zit je onder je pergola ook beschermd tegen de wind.
  • Met enkele kleine ingrepen kun je je pergola ombouwen tot een veranda.
  • Een pergola bouwen is redelijk eenvoudig en je kunt het ongetwijfeld zelf. Wil je de pergola verplaatsen dan is dit in principe ook mogelijk.  

Je merkt het met een pergola kun je flexibel uit de voeten en beperk je je niet.

Nadelen pergola?

Zijn er dan geen nadelen verbonden aan een pergola? Het is natuurlijk maar wat je een nadeel noemt, maar wij geven je alvast enkele aandachtspunten mee:

  • Ook een pergola kan duur worden als je het groots ziet. Reken op minstens 350 euro, maar het kan ook een heel stuk duurder.
  • Voor sommige pergola’s is een bouwvergunning nodig. Check dus altijd even eerst bij je gemeente of er een vergunning nodig is.
  • In winter heb je weinig aan je pergola. Omdat deze constructie standaard geen muren heeft, betaal je je blauw als je je pergola wil verwarmen.

Welke materialen worden gebruikt voor een pergola?

Ben je op zoek naar een pergola dan zul je merken dat er pergola’s zijn in meerdere materialen. Zo kun je kiezen voor een aluminium pergola. Deze pergolas zijn licht en hebben een lange levensduur. Bovendien zijn ze vaak redelijk betaalbaar. Ook een houten pergola is mogelijk, dit zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Een ecologische keuze die ook lang meegaat. De constructie is wel vrij zwaar en jaarlijks heb je er toch wel wat onderhoud aan. Een houten pergola kost aardig wat. Een kunststof pergola is licht, quasi onbreekbaar en laat geen UV-stralen door. Enig onderhoud is wel mogelijk bij dit type van pergola. Maar prijs-kwaliteit zit je hier wel goed. Enkele andere alternatieven zijn smeedijzeren of RVS pergola's. Je merkt het keuze zat, je laat je dus maar beter goed informeren door een specialist ter zake.

Onderhoud van je pergola

Of je aan je pergola veel of weinig onderhoud hebt, hangt vaak af van het materiaal waaruit je pergola bestaat. Hout vraag veruit het meeste onderhoud, terwijl je naar aluminium en pvc amper omkijken hebt. Hou er ook rekening mee dat je in stedelijke of industriële gebieden meet tijd in het onderhoud van je veranda zal moeten steken.

Heb je een vergunning nodig?

Voor een veranda is altijd een vergunning nodig, maar voor een pergola hangt het er vanaf. De totale oppervlakte van de bijgebouwen mag alleszins niet meer dan 40m2 bedragen, anders heb je sowieso een vergunning nodig. Wil je een vergunning vermijden dan mag je pergola zeker niet hoger zijn dan 4 meter en 3,5 meter voor een vrijstaande pergola. Je pergola moet bovendien binnen de 30 meter van je woning staan.