Hoe kies je een architect?  

Als je gaat (ver)bouwen is je architect natuurlijk een belangrijk persoon. Een goede architect is de spil van je bouwproject. Maar hoe kies je nu uit de overvloed aan architecten de geknipte persoon? Wij zetten alvast een aantal belangrijke aandachtspunten op een rijtje.

1. Kies voor een regionale architect

Woont je architect aan de andere kant van het land, dan zal je merken dat je project vaak net iets minder vlot loopt. Soms ik kort overleggen best handig en je architect kan natuurlijk het project korter opvolgen als hij/zij er geregeld eens kan passeren. Bovendien beschikt je architect vaak over een regionaal netwerk aan leverancier en installateurs, waar jij je voordeel mee kan doen.

2. Kies voor een architect die net wat verder gaat

Wettelijk is je architect verplicht om het ontwerp te maken, de uitvoering van de werken te controleren en je bij te staan tijdens de oplevering. Een goede architect gaat echter net wat verder. Zo zal een betrokken architecten mee de werken coördineren en toezien op de deadlines en de planning. Stem vooraf goed af met je architect wat je van hem/haar verwacht en zet dit op papier. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan. Hoe meer je van je architect verwacht, hoe hoger het ereloon natuurlijk. Beschik je over een beperkt budget, dan loont het misschien de moeite om toch meer zelf te doen.

3. Elke architect heeft zijn eigen stijl

Akkoord de ene architect heeft een al wat meer uitgesproken stijl dan de andere, maar stuk voor stuk hebben ze een eigen stijl en hun eigen voorkeuren. De ene is beter thuis in nieuwbouw, terwijl de andere zich dan weer een bepaalde bouwstijl heeft eigen gemaakt. Wil je weten welk vlees je in de kuip hebt, dan is een goed gesprek noodzakelijk. Ook referenties en realisaties kunnen duidelijk aangeven waar je architect voor staat. Sowieso is het verstandig om steeds enkele referenties op te vragen. Het gaat dan om meer dan enkel het eindresultaat, vraag ook naar de ervaringen met architect, de manier van communiceren en de samenwerking.

Bots je trouwens op een huis waar je helemaal wild van bent, aarzel dan niet om aan de bewoners te vragen welke architect het bouwproject gerealiseerd heeft. Zo kun je bij de perfecte architect terechtkomen, die nog niet op je lijstje stond.

4. Begin op tijd aan je zoektocht en leg de prijzen naast elkaar

Begin op tijd met het zoeken naar een architect, de betere zijn gewild. Hoe vroeger je je architect bij je plannen betrekt, hoe groter de meerwaarde kan zijn. Zo kan de architect mee jouw budget opmaken, je wijzen op aandachtspunten en je helpen kiezen tussen verschillende oplossingen. Dat is meestal geen overbodige luxe, want als leek ben je vaak al snel het overzicht kwijt.

De tarieven van architecten kunnen sterk verschillen. Vraag steeds naar een uitgebreid overzicht van wat wel en niet in de prijs is inbegrepen. Anders kan je onmogelijk vergelijken en laat  je niet verblinden door een lage prijs. Een goede architect is zeker en vast zijn/haar geld waar een verdedigt jouw belangen op de werf.

Kies je voor een gereputeerd bureau, dan hangt daar vaak een fiks prijskaartje aan vast. Een individueel werkende architect is vaak een stuk betaalbaarder.

Hoe ga je nu effectief in zee met een architect?

Start met een shortlist aan architecten waar je een praatje mee wil maken om aan te voelen of er een klik is. Tijdens dit eerste gesprek moet je het gevoel hebben dat de architect je begrijpt en ook in staat is je plannen uit te voeren. Je moet op dezelfde golflengte zitten. Laat de architect je zijn visie geven, enkele projecten tonen en zijn manier van werken omschrijven.

Een eerste gesprek met een architect is vaak gratis, maar check dit wel even op voorhand.

Neem in elk geval je tijd om de juiste architect te kiezen en ga in gesprek meer meerdere kandidaten. Enkel op deze manier kun je impulsieve beslissing voorkomen en een weloverwogen keuze maken.