Alles wat je moet weten over houtskeletbouw

Wereldwijd is hout altijd het meest gebruikte materiaal geweest om woningen te bouwen. In de Westerse samenleving zijn de laatste decennia echter veelal steenachtige materialen en metalen gebruikt. Daar lijkt de laatste jaren steeds meer verandering in te komen. Aangezien werken met hout een ecologisch verantwoorde en energiezuinige manier van bouwen is, en mensen steeds bewuster en duurzamer gaan bouwen, is houtskeletbouw flink in opkomst.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is een snelle bouwmethode die gebruik maakt van hoogwaardige prefab wanden uit kwalitatieve houtstructuren. Houtskeletbouw houdt echter niet in dat een nieuwe woning  volledig in hout wordt opgeleverd. Voor de buitenafwerking kan je kiezen uit talloze materialen, zoals vezelcementplaat, crepi, composiet of traditionele baksteen. Ook het binnenwerk is volledig naar smaak samen te stellen. De grootte van de ruimtes, het aantal verdiepingen, de kleuren van de wanden, de vloerbekleding (met of zonder vloerverwarming), een vast plafond of spanplafond,     verlichting, schakelaars en stopcontacten: alles is realiseerbaar bij houtskeletbouw!

Houtskeletbouw, een duurzame bouwmethode

Wil je duurzaam bouwen? Dan is houtskeletbouw veruit de beste oplossing. En wel om de volgende redenen. Zo laat de wandconstructie bij houtskeletbouw een dikkere isolatie toe dan een klassieke stenen muur met spouwisolatie. Ook zijn de verdiepingsvloeren gemakkelijk te isoleren, zodat de warmte niet naar boven ontsnapt.

Hout is het basisproduct voor houtskeletbouw en dit is een oneindig hernieuwbare grondstof die maar weinig energie vergt om te produceren. Ter vergelijking: voor de productie van een houten balk is 5 keer minder energie nodig dan voor de productie van een betonbalk.

Nog een belangrijk duurzaam aspect bij houtskeletbouw is dat hout gemakkelijk te recycleren is en een lange levensduur heeft, mits het hout een goede preventieve bescherming heeft en een doordacht ontwerp. Al deze redenen tezamen maken dat houtskeletbouw een duurzame bouwmethode is, zo niet de meest duurzame bouwmethode die er is.

Wat zijn de voordelen van houtskeletbouw?

Het grootste voordeel van houtskeletbouw is dat het bouwproces supersnel gaat. In theorie kan een houtskeletbouw woning of bedrijfspand binnen een week wind- en waterdicht opgeleverd worden. Naast de snelle oplevering zijn er nog meer voordelen aan houtskeletbouw, we zetten de 10 grootste voordelen voor je op een rijtje:

  1. Het voorbereidend werk voor houtskeletbouw wordt in ateliers uitgevoerd wat maakt dat het productieproces zeer efficiënt verloopt. Dit betekent minder verloren arbeidsuren, en ben je niet afhankelijk van de weersomstandigheden.
  2. De binnenwanden van houtskeletbouw isoleren perfect en voelen nooit koud aan. Je bereikt snel de gewenste temperatuur binnenshuis. Bovendien houdt houtskeletbouw langer zijn waarde door de goede isolatie.
  3. De buitenwanden van houtskeletbouw zijn voor dezelfde isolatiewaarde een stuk dunner waardoor je gemakkelijker het wettelijk vereiste E-peil bereikt en een energiezuinige woning.
  4. Hout is een ecologisch en duurzaam materiaal. Bovendien heeft houtskeletgebouw weinig afvalstoffen wat maakt dat houtskeletgebouw een duurzame manier van bouwen is.
  5. Hout geeft zuurstof. Veelvuldig gebruik van hout in een woning zorgt voor een opslag van koolstof en productie van zuurstof.
  6. Van modern tot klassiek en groot tot klein, alle bouwstijlen en vormen zijn mogelijk bij een woning opgebouwd uit houtskeletbouw.
  7. Houtskeletbouw bevat brandvertragende materialen.
  8. Houtskeletbouw heeft een goede akoestiek.
  9. Houtskeletbouw vraagt geen droogtijd zoals bij traditionele renovaties of nieuwbouw. Eenmaal op de bouwplaats staat de constructie in geen tijd op z’n plaats en kan er direct begonnen worden met de afwerking. Zo bespaar je bij houtskeletbouw op bouwdrogers of ontvochtigers.
  10. Houtskeletbouw is niet per definitie duurder dan nieuwbouw: het is beter geïsoleerd voor dezelfde prijs.

Houtskeletbouw, ook geschikt voor een aanbouw of opbouw

Ook voor een aanbouw of opbouw bij een bestaande woning of bedrijfspand is houtskeletbouw een geschikte bouwmethode. De kosten hiervoor vallen doorgaans een stuk lager uit dan bij traditionele aanbouw- of opbouwmethodes. De basis voor een kwalitatieve en duurzame aanbouw wordt altijd gelegd door de fundering waarover ze beschikt, wat maakt dat houtskeletbouw bij een aanbouw extra kosten met zich meebrengt.

Hoeveel kost houtskeletbouw?

Helaas is het niet mogelijk om een vaste prijs op houtskeletbouw te kleven. Er zijn te veel  verschillende factoren die hierbij van invloed zijn. Het bouwen van woning is immers zeer persoonlijk, en veel hangt af van persoonlijke keuzes zoals:

  • De grootte van de woning Ook voor houtskeletbouw geldt: hoe groter je bouwt, hoe duurder de woning.
  • De architectuur van de woning Bijzondere vormen of architectonische hoogstandjes fantasietjes kunnen de prijs van elke woning verhogen, dus ook bij houtskeletbouw.
  • De keuze in materialen Gevelstenen, ramen, tegels, vloeren, dakbedekking, sanitair: materialen komen in vele vormen, maar ook in vele prijzen wat maakt dat de materiaalkeuze ook van invloed is op de prijs van houtskeletbouw.
  • Afwerking

Wanneer je een houtskeletbouw woning laat bouwen, kan je kiezen voor de sleutel-op-de-deur optie, dit is de duurste optie binnen houtskeletbouw. Kies je voor een casco optie, dan is dat beduidend goedkoper.  

  • Soort woning

Ook het soort woning is van invloed op de prijs. Zo zijn er prijsverschillen in een gesloten, halfopen of open bebouwing.

Is er een prijsverschil tussen houtskeletbouw en traditionele nieuwbouw?

Een grote, open woning met luxueuze materialen valt duurder uit dan een compacte gesloten bebouwing, dit is zowel bij traditionele bouw als bij houtskeletbouw. De prijsverschillen tussen  houtskeletbouw en traditionele bouwmethodes zijn dus verwaarloosbaar en beide vooral afhankelijk van persoonlijke keuzes. Houtskeletbouw heeft wel het voordeel dat de woning sneller bewoonbaar is wat goed nieuws is wanneer je een dubbele aflossing (huur/hypotheek) hebt. Ook om reserveringskosten die sommige banken aanrekenen op het niet-opgenomen gedeelte van een lening hoef je je bij houtskeletbouw geen zorgen te maken.