Vloerverwarming

Vloerverwarming is energiezuinig, comfortabel en draagt bij aan duurzaam wonen. Daarnaast is het een zeer efficiënte manier van verwarmen waardoor het ook een kostenbesparende manier is om je woning te verwarmen. Vloerverwarming is zowel geschikt voor nieuwbouw als renovatieprojecten. Kortom, kiezen voor vloerverwarming biedt heel wat voordelen. Ontdek hieronder wat de voordelen van vloerverwarming precies zijn, en op welke manieren het toepasbaar is in jouw woning.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een verwarmingssysteem waarbij de warmte wordt afgegeven door kunststofleidingen die in de vloer zijn verwerkt. De warmteoverdracht gebeurt door straling van het vloeroppervlak naar de omgeving. Het vloeroppervlak bepaalt mede de warmte uitstraling waardoor het ene materiaal zich beter leent tot vloerverwarming dan het andere. Een kort overzicht:

  • Vloerverwarming met tegels

    Vloerverwarming is het meest ideaal in combinatie met tegels omdat een tegelvloer de warmte niet tegenhoudt en goed kan opslaan.

  • Vloerverwarming met parket

    Vloerverwarming met parket kan ook, maar weet wel dat hout de warmte meer tegenhoudt dan andere materialen en het dus langer duurt voordat een ruimte is opgewarmd. De ene houtsoort leent zich ook beter dan de andere. Overleg met de installateur en de leverancier van een parketvloer is dus een noodzaak.

  • Vloerverwarming met natuursteen

    Natuursteen kan ook in combinatie met vloerverwarming, al zijn enkele soorten niet geschikt omdat ze kunnen reageren op de warmte en op termijn zelfs kunnen barsten. Overleg ook hier altijd met de leverancier!

  • Vloerverwarming met een PVC vloer

    PVC vloeren kunnen de warmte zo goed opnemen dat ze perfect zijn voor vloerverwarming. Een PVC vloer is zelfs de beste vloer om vloerverwarming als hoofdverwarming te laten werken. Zo hoef je geen extra radiatoren te plaatsen waardoor je minder geld moet investeren en minder energie zult verbruiken.

Welke vloerverwarming kiezen?

Er zijn 3 verschillende manieren waarop vloerverwarming geplaatst kan worden, afhankelijk van de ruimte, de ondergrond en het type woning (renovatie of nieuwbouw):

Vloerverwarming in de chape

Wanneer er nog geen chape afwerkingslaag ligt, bijvoorbeeld bij nieuwbouw, dan wordt de vloerverwarming in de chape zelf geplaatst. De vloeropbouw blijft dan gering en de warmteafgifte is over het algemeen erg goed.

Infrezen van vloerverwarmingsleidingen

Indien er al een chapevloer aanwezig is, worden de leidingen voor de vloerverwarming ingefreesd. Hiervoor wordt een speciale vloerfrees gebruikt waarmee sleuven van ongeveer 17 mm diep in de bestaande chapelaag worden gefreesd. Groot voordeel van deze techniek is dat een vloer snel warm wordt aangezien de leidingen relatief hoog in de chape liggen.

Vloerverwarming op een bestaande vloer

Vloerverwarming bij renovatie kan, maar het is moeilijker dan bij nieuwbouw. Zo worden voor vloerverwarming op een bestaande vloer de verwarmingsleidingen in een isolatiepakket gelegd. Speciale metalen lamellen zorgen er hierbij voor dat de warmte goed verdeeld wordt over het vloeroppervlak, en dat de warmte-uitstraling naar boven effectief kan plaatsvinden.

Waarom kiezen voor vloerverwarming?

Vloerverwarming verspreidt de warmte optimaal in een ruimte, waardoor de warmte gelijkmatiger en beter verdeeld wordt dan bij gewone radiatoren. Een vloerverwarming bevindt zich onder de vloer waardoor niets van het verwarmingssysteem te zien is. Radiatoren ophangen aan de muren is dus overbodig waardoor kostbare ruimte bespaard blijft.

Vloerverwarming is ook zeer onderhoudsvriendelijk. Na plaatsing kan je jarenlang genieten van een veilige warmte in huis. Vloerverwarming verbruikt ongeveer 20% minder energie dan gewone radiatoren omdat de cv-ketel geen hoge temperaturen moet leveren. Het rendement van vloerverwarming is dus zeer gunstig, en goedkoper dan verwarming met radiatoren.

De warmte die bij vloerverwarming vrijkomt is stralingswarmte, een warmte die door de meeste mensen als zeer prettig wordt ervaren. Aangezien de luchtvochtigheid bij vloerverwarming beter op peil blijft en geen stofdeeltjes vrijkomen, is de warmte uitstraling van vloerverwarming ook gezonder.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming?

  • Langere opwarmingstijd

    Vloerverwarming heeft een lange opwarmingstijd en is daarom minder geschikt voor mensen die op zeer onregelmatige tijdstippen thuis zijn. Oplossing: kies voor een weersafhankelijk vloerverwarmingssysteem dat de buitentemperatuur registreert en het systeem daarop afstelt.

  • Hogere kostprijs

    De installatie van vloerverwarming brengt vaak een hoge kostprijs met zich mee. Zo is er voor vloerverwarming heel wat materiaal nodig en neemt de plaatsing flink wat tijd in beslag. Op lange termijn wordt dit nadeel echter weggewerkt dankzij het hoger rendement van vloerverwarming, wat dan weer een groot voordeel is.

  • Vloer uitbreken

    Om vloerverwarming te plaatsen bij een renovatieproject zal een bestaande vloer uitgebroken moeten worden.

    Kortom, het plaatsen van vloerverwarming brengt wat hogere kosten met zich mee, en bij het uitbreken van een bestaande vloer zit je letterlijk in de stof en het puin. Toch is vloerverwarming nog altijd efficiënter en duurzamer dan een verwarmingssysteem met gewone radiatoren. Vloerverwarming is eenmalig een grotere investering maar op lange termijn spaar je juist kosten uit, en heb je jarenlang plezier van een comfortabele en duurzame manier van verwarmen.