Stopcontacten

Naast de elektrische kabels, lichtpunten en schakelaars bestaat je binnenhuisnetwerk vooral uit contactdozen.

Stopcontacten kunnen onderling aan elkaar verbonden worden. Volgens de norm van het Algemeen Reglement voor Elektrische Installaties (A.R.E.I.) mag men op een elektrische leiding van 2.5 mm² maximaal 8 stopcontacten aansluiten.

Type stopcontacten

Stopcontacten zijn beschikbaar in diverse soortenmodellen en uitvoeringen.
Doorgaans wordt een onderscheid gemaakt tussen 2 hoofdtypes:

Opbouw contactdoos

Opbouw contactdozen worden zichtbaar op de binnenmuur bevestigd. De montage ervan is best makkelijk; mits het aanschroeven van een paar vijsjes in de eerder geboorde pluggen, kan het stopcontact opgebouwd en vastgezet worden.

Inbouw stopcontacten

Inbouw stopcontactdozen worden in daarvoor voorziene muurholtes letterlijk ingebouwd.
Dergelijke stopcontacten zijn verkrijgbaar in 2 uitvoeringen:
  • vierkante behuizing
  • ronde behuizing
Een ronde inbouw contactdoos plaatsen gaat het makkelijkst, aangezien er specifieke boorelementen bestaan waardoor een ronde holte van precies de nodige diameter in de muur geboord kan worden.

Een stopcontact aansluiten

Voor het aansluiten van een contactdoos hoef je op zicht geen kernfysica gestudeerd te hebben...
De elektrische leiding voor een 220/230 volt binnenhuisinstallatie bestaat uit 3 kabels (elk 2.5 mm² dik).

De fase-kabel (elektriciteitskabel met bruine isolatiemantel) en de nuldraad (blauwe mantel) worden aangesloten op één van de stroomklemmen. Indien niet specifiek vermeld, kies je zelf welke draad je op welke klem aansluit.

De aardingskabel sluit je aan op de aardingspin. Op de stopcontactplaat wordt de aarding weergegeven met een universeel gekend symbool (zie afbeelding).

Kindvriendelijke stopcontacten

Heb je kinderen en wil je de stopcontacten in huis beveiligen? Weet dat er zogenaamde kindvriendelijke stopcontacten bestaan. Informeer eens bij je elektrieker of start je zoektocht in één van de gespecialiseerde zaken voor elektriciteitsmateriaal.