tuinaanleg & -renovatie

Tuinafsluiting en omheining

Om volop van je tuin te kunnen genieten, zijn mee glurende buren zeker overbodig en kan je wel een  zekere mate van privacy gebruiken, nietwaar? Privacy in je tuin creëer je met een mooie tuinafsluiting of omheining. Naast het privacy aspect levert een tuinafsluiting of omheining ook andere voordelen op, zo kunnen dieren en kinderen niet weglopen en houd je inbrekers letterlijk op afstand. Er is volop keuze in materialen en soorten tuinafsluiting, hieronder vind je een kort overzicht.

Soorten tuinafsluiting

Er zijn tegenwoordig heel wat mogelijkheden voor een tuinafsluiting en omheining. Hieronder geven we je een overzicht van de verschillende soorten met hun voordelen, nadelen, prijskaartje, onderhoud en duurzaamheid.

 • Draadafsluiting

  Een draadafsluiting is een van de meest gebruikte materialen om een tuin te omheinen. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en uitvoeringen, en kan zowel doorzichtig als ondoorzichtig geplaatst worden. Draadafsluiting behoeft geen tot weinig onderhoud en gaat wel meer dan 40 jaar mee. Nog een voordeel is het goedkope prijskaartje!

 • Betonnen afsluiting

  Beton is een robuust materiaal dat al jarenlang populair is om een tuin mee te omheinen. Beton is stevig, en isoleert goed. Het wordt dan ook vaak gekozen om geluid en wind gedeeltelijk tegen te houden. Een betonnen afsluiting behoeft nauwelijks onderhoud en gaat meer dan 40 jaar mee.

 • Houten tuinafsluiting

  Geen materiaal zo veelzijdig als hout! Van bamboe tot prefab tuinschermen, tropisch hardhout, geïmpregneerd dennenhout tot thermowood… De mogelijkheden voor een houten tuinafsluiting zijn eindeloos en aanpasbaar naar ieders budget. Ook het onderhoud, de duurzaamheid en de prijsklasse variëren naar gelang het soort hout je kiest.

 • Kunststof tuinafsluiting

  Kunststof tuinafsluitingen zijn de laatste jaren aan een opmars bezig. Geen vreemde keuze want kunststof is relatief goedkoop, vergt geen onderhoud en wordt bovendien gemaakt van gerecycled materiaal. Bijkomend voordeel is dat kunststof tuinafsluitingen verkrijgbaar zijn in zowel beton- als houtimitatie.

 • Steenkorven

  Steenkorven zijn de laatste jaren populair geworden in tuinarchitectuur. Het is een metalen draadconstructie waarbij je zelf de opvulling kan kiezen alsook de afwerking en stijl van de palen. Om een tuin een strak geheel te laten uitstralen, kunnen steenkorven ook gebruikt worden als zitbankjes en bloembakken. Steenkorven gaan lang mee en behoeven nauwelijks onderhoud, enige nadeel is dat ze een hoog prijskaartje hebben.

 • Natuurlijke tuinafsluiting

  Een natuurlijke tuinomheining oogt mooi, en straalt rust en sfeer uit. Het kan gemaakt worden met verschillende planten, het grootste nadeel is echter de trage en ongelijke groei. Ook voor dieren, kinderen en inbrekers zal een natuurlijke afsluiting niet volstaan om ze binnen of juist buiten te houden. Daarnaast vergt een natuurlijke afsluiting behoorlijk wat onderhoud aangezien je moet gaan snoeien. Het aantal snoeibeurten is dan weer afhankelijk van de gekozen planten. Houd er ook rekening mee dat sommige planten hun blad verliezen tijdens de winter.

 • Haag
 • Een haag is een andere natuurlijke manier om je tuin te omheinen, echter wordt een haag volledig strak geschoren en gesnoeid. Je kan kiezen voor een hoge soort zoals Laurier, zodat je veel privacy zal hebben. Er zijn ook struiken die laag blijven en bijvoorbeeld geschikt zijn om een mooie haag in de voortuin te maken, zoals Liguster.

Tuinpoort of tuinhek

Naast een tuinafsluiting is in veel gevallen is een tuinhek of tuinpoort ook wenselijk. Het geeft een vlotte toegang tot je tuin of terras en houdt ongenode gasten uit je tuin, en dus uit je woning. Veel tuinpoorten en tuinhekken zijn verkrijgbaar in hetzelfde materiaal als de tuinafsluiting zodat het een stijlvol geheel vormt. Net als de vele vormen tuinafsluitingen en omheiningen, zijn ook hekken en poorten voor je tuin in veel verschillende soorten, materialen en stijlen verkrijgbaar, zoals:

 • enkele of dubbele tuinpoorten met 1 of 2 vleugels
 • schuifpoorten
 • rechte tuinpoorten
 • tuinpoorten met een bolle bovenkant
 • golfpoorten met een golvende bovenkant
 • volledig dichte tuinpoorten
 • semitransparante tuinpoorten met latwerk
 • tuinpoorten met decoratieve elementen
 • grote of kleine tuinpoorten
 • tuinhekjes

Welke tuinpoort je ook kiest, zorg dat het hang- en sluitwerk degelijk is zodat je met een gerust en veilig gevoel je tuin ’s avonds kan afsluiten. Daarnaast kan een alarminstallatie en/of buitenverlichting met een sensor in de tuin ongewenste bezoekers afschrikken en zorgen voor een extra veilig gevoel.