Rooien & snoeien: hoe pak je dat aan?

Heb je een bouwgrond gekocht maar staan er bomen op? Dan zul je waarschijnlijk moeten rooien en snoeien. Klinkt eenvoudig, toch? An sich is het inderdaad niet moeilijk, maar arbeidsintensief is het wel. Hoe dit het beste aanpakt leggen we in dit artikel uit.

Bomen op je bouwgrond

Hoewel je heel wat zelf kan klaarspelen, is het voor sommige werkzaamheden toch aangeraden professionele hulp in te schakelen. Wil je je terrein bouwklaar maken is het vaak nodig om grondwerkers in te schakelen. Zij zorgen er immers voor dat hinderende vegetatie wordt opgeruimd.

Er zijn heel wat gespecialiseerde firma’s die je bouwgrond bouwklaar maken. Het spreekt voor zich dat een bouwgrond vol bomen en struiken niet geschikt is om op te bouwen. Gespecialiseerde firma’s maken je bouwgrond bouwklaar. Dit wil concreet zeggen dat ze bomen gaan vellen, stronken frezen en wildgroei verwijderen. Een arbeidsintensief klusje.

Let op voor je gaat kappen

Let wel: je mag niet zomaar gaan vellen en snoeien! Het kan best zijn dat je voor het kappen van een boom een vergunning nodig hebt. Of je een boom zonder meer mag vellen hangt af van de stamomtrek. Deze stamomtrek wordt gemeten een meter boven het maaiveld. Bedraagt deze stamomtrek minder dan een meter, dan heb je alvast geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Heb je een boom met meer dan een meter stamomtrek, dan heb je dus wel een stedenbouwkundige vergunning nodig. Al zijn er wel enkele uitzonderingen. Deze lijsten we even voor je op:

  • De boom behoort niet tot een bos
  • De boom staat in woongebied, agrarisch gebied of industriegebied
  • De boom staat niet in woonparkgebied
  • De boom staat op maximaal 15 meter van de woning.

Toch is het aangewezen voor je begint te kappen even langs de stedenbouwkundige dienst van je gemeente te passeren. Het is namelijk mogelijk dat er een kapverordening geldt. Dit wil zeggen dat er op bepaalde locaties niet gekapt mag worden.

Brussel & Wallonië

Vlaanderen is natuurlijk één ding, maar in Wallonië en Brussel zijn er nog andere regels. Hier is een vergunning verplicht voor het kappen van hoogstammige bomen. Hieronder vallen alle bomen die hoger zijn dan vier meter en op 1,50 meter van de grond een stamomtrek hebben van minstens 40 cm.

Is de boom ziek of dood, dan mag je deze zonder vergunning vellen.

Correct een boom vellen

Bij een boom vellen komt best wat kijken. Je moet eerst en vooral kijken naar de positie van de boom en de objecten die zich in de omgeving bevinden. Er zijn een aantal technieken om een boom te vellen, het is immers belangrijk om geen schade te veroorzaken.

Manueel vellen

Je kunt een boom manueel vellen. Dit doe je wanneer er weinig ruimte is voor machines en laat je maar beter over aan professionals. Indien de objecten de omgeving kunnen beschadigen is dit ook de aangewezen methode.

Machinaal vellen

Hierbij wordt vaak een hoogwerker of een hijskraan gebruikt. Machines zorgen ervoor dat het werk sneller verloopt.

De kostprijs van het vellen van een boom

De kostprijs van het vellen van een boom kan sterk fluctueren. De grootte van de boom en de plaats waar deze zich bevindt speelt een belangrijke rol. Een kleine boom kan al voor € 250 worden gekapt, maar een grotere boom, waarbij een hoogtewerker vereist is kan al snel oplopen tot € 1.500. Vraag bij voorkeur enkele offerte op zodat je prijzen kunt vergelijken.

Stam en wortel verwijderen

De boom mag dan wel weg zijn, vaak blijft er nog een gedeelte over van de wortel en stam over. De overblijfselen kunnen met een graafmachine verwijderd worden als is een machinale frees ook mogelijk.