Alles over zonnepanelen en zonne-energie

Zonnepanelen zijn tegenwoordig enorm populair, mensen kiezen steeds vaker voor deze duurzame vorm van energieopwekking. Er zijn dan ook veel voordelen aan zonne-energie en het gebruik van zonnepanelen verbonden. Maar wat zijn zonnepanelen precies? Zijn er in België premies beschikbaar voor de installatie ervan? En wat zijn nu eigenlijk de voordelen om thuis zonne-energie op te wekken? In dit artikel geven we dan ook antwoord op de meest prangende vragen rond zonne-energie en zonnepanelen.

Wat is een zonnepaneel?

Een zonnepaneel of fotovoltaïsch paneel, kortweg PV-paneel is een paneel dat zonne-energie omzet in elektriciteit. Hiertoe wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd, vaak op het dak van een woning. Zonne-energie is een vorm van duurzame energie. Het op deze wijze opvangen en omzetten van zonne-energie wordt kortweg zon-PV genoemd.

Wat is een thuisbatterij?

Zonnepanelen voorzien een woning van energie tijdens de dag. Maar wanneer de zon verdwenen is, ben je terug afhankelijk van het elektriciteitsnet. Dankzij een thuisbatterij kan je ook wanneer er geen zon is of tijdens de winter van je geproduceerde zonne-energie genieten. De zonne-energie die overdag niet gebruikt wordt, wordt opgeslagen in deze thuisbatterij. Zo kan je met een thuisbatterij je eigen geproduceerde zonne-energie op een later moment gebruiken. In plaats van het overschot van je geproduceerde zonne-energie terug aan het elektriciteitsnetwerk te geven, sla je deze energie nu zelf thuis op.

Zonnepanelen in het bewolkte België?

Jazeker! Zonnepanelen krijgen niet alleen energie van het felle zonlicht op een mooie zomerdag, maar ook gewoon van daglicht. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, anders zou je op bewolkte dagen niets kunnen zien. Kortom, zonnepanelen werken ook uitstekend op bewolkte dagen.

Waarom investeren in zonnepanelen?

Aangezien zonlicht een onuitputtelijke hernieuwbare energie is, is deze vorm van elektriciteitsproductie een duurzame en ecologisch verantwoorde oplossing. Zonlicht is bovendien gratis en dus is je energiefactuur (bijna) nihil. De installatie van zonnepanelen blijft wel redelijk duur maar het is een efficiënte vorm van energieproductie met lage gebruikskosten. Zo zorgen zonnepanelen voor een uitstekend rendement op je investering! De productiecapaciteit van zonnepanelen dekt normaal gezien een deel van het eigen verbruik van een normaal huishouden. Uiteraard is dit nog wel afhankelijk van je persoonlijke energiebehoefte, de beschikbare oppervlakte op het dak, het vermogen van de fotovoltaïsche panelen en je budget.

Kan je in België premies aanvragen bij de aanschaf van zonnepanelen?

In Vlaanderen bestaat er geen steunmechanisme meer voor de installatie van zonnepanelen. Vlaanderen beschouwt zonne-energie als een investering die op zich voldoende rendabel is. In sommige Brusselse gemeentes kan je wel extra premies ontvangen voor de installatie van zonnepanelen. Informeer je bij jouw gemeente of dit het geval is. Dankzij zonnepanelen kan je in het Waals Gewest profiteren van het systeem van de terugdraaiende teller. In de praktijk betaal je dan enkel het netto saldo van wat je verbruikt op het elektriciteitsnet. Wanneer je netto saldo negatief is of gelijk aan nul, betaal je niets!

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

  • Geen energiekosten

    De stroom die je met behulp van zonnepanelen opwekt is immers gratis, alleen daglicht is al voldoende. En met een thuisbatterij kan je de opgewekte energie opslaan voor gebruik in de avond en tijdens piekuren.

  • Bewust gebruik

    Wanneer je zonnepanelen hebt, ga je bewuster om met stroom en verbruik je gemiddeld minder energie dan huishoudens met een ‘gewone’ energieleverancier.

  • Geen CO2 uitstoot

    Zonnepanelen veroorzaken geen broeikasgassen, hebben geen CO2 uitstoot en zijn daarom beter voor het milieu dan andere (fossiele) energiebronnen.

  • Gemakkelijke en snelle installatie

    Zonnepanelen kunnen in korte tijd bij op het dak geïnstalleerd worden door een erkend installatiebedrijf.

  • Nauwelijks slijtage en weinig onderhoud

    Er zitten geen bewegende onderdelen aan de zonnepanelen zitten, waardoor de kans op slijtage relatief klein is. Bovendien hebben zonnepanelen nauwelijks onderhoud nodig.

  • Betrouwbare en veilige manier van energieopwekking

    Zonnepanelen zijn betrouwbaar, veilig en hebben een lange levensduur, gemiddeld wel van zo’n 10 tot 20 jaar.

  • Recycleerbaar en hoog rendement

    Wanneer zonnepanelen toe zijn aan vervanging, kunnen ze voor 90% gerecycleerd worden.  De jongste generatie zonnepanelen hebben ook een hoger rendement en verliezen nauwelijks energie.

  • Hogere woningwaarde

    De waarde van je woning zal toenemen na het plaatsen van zonnepanelen. Ook als je in de toekomst je huis wil gaan verkopen, is het gunstig om panelen te hebben. De aanwezigheid van zonnepanelen betekent een hogere vraagprijs voor je huis.

  • Geen variabele energieprijzen

    Wanneer de prijzen van energieleveranciers schommelen, heeft dat geen invloed op jouw energiekosten, omdat je zelf je energie opwekt. Je bent dus niet afhankelijk van de energiemarkt.

Wat zijn de nadelen van zonnepanelen?

Naast de vele voordelen die zonnepanelen en zonne-energie bieden, zijn er ook enkele nadelen. Zo is het aanblik van zonnepanelen op een dak niet altijd esthetisch verantwoord. Daarnaast zal je af en toe het dak op moeten aangezien zonnepanelen regelmatig schoongemaakt moeten worden. Wat ook een vereiste is, is dat je bij de installatie van zonnepanelen een extra groep nodig hebt in de meterkast. Ook dat brengt extra kosten met zich mee, net als de investering in zonnepanelen zelf en een eventuele thuisbatterij. Al met al wegen deze nadelen in de meeste gevallen niet op tegen de eerder genoemde voordelen van goedkopere en duurzame zonne-energie!