creëer extra bergruimte door te kiezen voor ingebouwde kasten

Of het nu gaat om het opbergen van kledij, huishoudelijke artikelen, voedingsmiddelen, boeken of papierwerk, opbergruimte kan je altijd gebruiken in huis. Kies daarom voor een ingebouwde kast die naast praktisch vooral ook ruimtebesparend is, aangezien deze van vloer tot plafond volledig op maat wordt gemaakt. Zo wordt de beschikbare ruimte optimaal benut en kan de kast volledig gepersonaliseerd en aangepast worden aan individuele noden en wensen. Te weinig bergruimte, uitpuilende kleerkasten of rommel in huis zijn verleden tijd met een ingebouwde kast op maat!

Wat zijn ingebouwde kasten?

Ingebouwde kasten, kortweg inbouwkasten zijn wandkasten die buiten de voorkant volledig worden ingebouwd in een ruimte. Zo'n kast is dus steeds omsloten door muur, vloer en plafond. Ingebouwde kasten worden op maat gemaakt door een schrijnwerker waardoor zelfs 'verloren' ruimtes nuttig worden besteed. Een ingebouwde kast volledig gepersonaliseerd worden doordat je zelf de gebruikte materialen, kleuren, decoratie en verlichting kan bepalen. Bij ingebouwde kasten denkt men al snel aan een kleerkast of inloopkast in een dressing, toch zijn er nog veel meer mogelijkheden. Denk maar eens aan een inbouwkast op zolder, in de kelderruimte of bijkeuken. Of wat dacht je van een inbouwkast in de living of homeoffice om al je boeken netjes op te bergen en te classificeren? Kortom, de mogelijkheden van inbouwkasten zijn eindeloos!

Open of gesloten ingebouwde kast?

De eerste vraag die je je moet stellen is of je kiest voor een open inbouwkast, een gesloten inbouwkast of een combinatie van de twee. Bij een open inbouwkast worden geen deuren geplaatst waardoor het belangrijk is dat je alles goed kan ordenen zodat het er steeds netjes en proper bij ligt. Vaak wordt gekozen voor een open inbouwkast in een dressing waarbij je in 1 oogopslag een overzicht hebt over al je kledij en schoenen. Kies je voor een gesloten inbouwkast, dan wordt alles netjes opgeborgen achter kastdeuren. In dit geval kan je kiezen uit verschillende soorten kastdeuren:

  • Ingebouwde kast met draaideuren

    Draaideuren zijn nog steeds de populairste keuze bij het creëren van een ingebouwde kast. Draaideuren gaan gemakkelijk open en dicht, en zorgen ervoor dat de kast goed is afgesloten. Bovendien zijn draaideuren meestal de goedkoopste optie. Het grootste nadeel aan draaideuren is het verlies van ruimte doordat je plaats moet voorzien om de deuren gemakkelijk te kunnen openen.

  • Ingebouwde kast met schuifdeuren

    In tegenstelling tot draaideuren zijn schuifdeuren extra functioneel omdat je hierbij geen ruimte verliest. Schuifdeuren worden vaak gebruikt voor kleerkasten in de slaapkamer. Schuifdeuren kan je zonder problemen open laten staan zonder dat het storend overkomt. Kies je voor glazen schuifdeuren, dan wordt het ruimtegevoel van de kamer vergroot. Het grootste nadeel aan schuifdeuren is dat je nooit alle kasten tegelijkertijd kan openen.

  • Ingebouwde kast met spiegeldeur

    Creëer je in de badkamer, slaapkamer of dressing inbouwkasten, dan zou je een spiegeldeur kunnen overwegen. Aangezien een ingebouwde kast vaak een volledige wand in beslag neemt, kan je een spiegel beter mee in de kast verwerken. Grote voordeel van werken met spiegels in een interieur is dat een ruimte door een spiegel optisch groter lijkt. Daarnaast zorgt een spiegel er ineens voor dat licht weerkaatst wordt en er meer licht in een ruimte valt.

Welk materiaal is het beste voor een ingebouwde kast op maat?

Het antwoord op de vraag welk materiaal het best gebruikt kan worden voor een ingebouwde kast, heeft te maken met 3 belangrijke zaken: onderhoud, budget en persoonlijke smaak. Zo zijn MDF, massief hout, metaal, kunststof of platen die afgewerkt worden met melanine of laminaat, de populairste afwerkingsmaterialen van een ingebouwde kast. Welk materiaal je kiest, hangt dus grotendeels af van de gewenste kwaliteit en je persoonlijke voorkeuren. Daarnaast spelen de kastoppervlakte en het budget dat je eraan wil uitgeven ook mee bij het uitkiezen van het definitieve materiaal voor een ingebouwde kast. Zo is massief hout redelijk prijzig en niet per se onderhoudsvriendelijk, maar geeft een ingebouwde kast van massief hout wel direct een sfeervolle uitstraling aan een ruimte.

De kleur kiezen van een ingebouwde kast op maat

Naast het materiaal is ook de kleur van doorslaggevende betekenis bij het bepalen van het interieur. Kies je voor een donkere houtsoort of donker geverfde MDF platen, dan wordt een ruimte direct gevuld, en bepaalt deze kleur grotendeels al de sfeer in de kamer. Een ingebouwde kast op maat kan op deze manier direct een eyecatcher worden, letterlijk! Kies je voor een lichte houtsoort of MDF dat in een lichte kleur geschilderd is dan geeft dit een ruimtelijker effect. Kies je hierbij ook nog eens voor een spiegeldeur dan zal dit de ruimte direct verlichten en vergroten!

Benut elke ruimte in huis met een ingebouwde kast op maat

Met ingebouwde kasten kan je elke ruimte in een woning optimaal benutten. Denk maar aan nisjes met vreemde afmetingen, verloren ruimtes onder een (kelder)trap, moeilijke ruimtes met schuine muren of een zolderruimte onder een hellend dak. Zo is een inbouwkast een zeer praktische toepassing voor al deze verloren ruimtes in een woning, en benut je hiermee elke ruimte in huis. Kies daarom voor binnenschrijnwerk op maat en je zal zien: rommel en uitpuilende kasten zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen met een ingebouwde kast op maat!