Alles over loodgieterswerken

Onder de noemer loodgieterswerken vallen alle werken rond gas, water en rioleringswerken. Of het nu gaat om het verleggen van een gasleiding of het aanleggen van een waterafvoer of complete riolering bij een nieuwbouwwoning, een vakman in loodgieterswerken richt zich op de aanleg en onderhoud van sanitair, verwarmingsinstallaties, waterleidingen, gasleidingen en rioleringswerken.

Wat is een loodgieter?

Het woord loodgieter is ontleend aan het gieten van stroken lood en loden pijpen. Deze stroken werden vroeger gebruikt om buizen waterdicht te maken. Tegenwoordig is dit niet meer het geval, en wordt er van een loodgieter verwacht dat zij ook steeds meer van computers afweten, aangezien cv-ketels daarvan steeds meer gebruik maken. In dit artikel gaan we kort in op de verschillende loodgieterswerken, de meest gemaakte fouten in dit vak, en de reden waarom je dit soort werk beter overlaat aan een professional!

Soorten loodgieterswerken

De werken die loodgieters of installateurs uitvoeren zijn te verdelen in 5 verschillende categorieën:

 • Sanitaire werken

  Is jouw badkamer of toilet toe aan vervanging, installatie of onderhoud van kleine sanitaire werken? Kies dan voor de professionele en betrouwbare service van een erkend loodgietersbedrijf. Een loodgieter is immers gespecialiseerd in het correct plaatsen van sanitair in al zijn vormen en zorgt ervoor dat je kan genieten van je badkamer en toilet. Voorkom mogelijke lekken en foutieve aansluitingen, kies voor een professional!

 • Verwarmingsinstallaties

  Een goede verwarming is onmisbaar in ons koud landje. Maar welke verwarmingsinstallatie past het best bij jouw woning en leefstijl? Onze tip is om niet zomaar te kiezen voor de laagste prijsaanbieding, want een nieuwe verwarmingsinstallatie is maatwerk en moet vele jaren comfort bieden. Zo dien je na te denken over de plaatsen in huis waar radiatoren moeten komen, hoeveel er per ruimte nodig zijn, en of je kiest voor vloer- of wandverwarming. Tegenwoordig is ook het design van de radiatoren niet onbelangrijk en kan je voor steeds duurzamere verwarmingsinstallaties kiezen. Kortom, kies voor een erkend loodgietersbedrijf dat jou op weg helpt om tot een oplossing te komen die het best bij jou past.

 • Waterleidingen

  Ook voor waterleidingen geldt dat lekken en foutieve aansluitingen best voorkomen kunnen worden door een professionele loodgieter in te schakelen. Hij of zij al zorgen voor een correcte aansluiting en dat verwarming en sanitair op de juiste manier worden aangesloten.

 • Gasleidingen

  In België behandelt de distributienetbeheerder (DNB) de plaatsing en de aansluiting van de energiemeter. De rest van de installatie is aan jou. Zo ook de installatie van de gasleidingen voor een Cv-ketel en eventueel gasfornuis. Vanaf 2016 mogen ook flexibele gasleidingen aangelegd worden in de grond, wand of in opbouw. Deze flexibele gasleidingen werken vlam vertragend, en bij brand is de rookontwikkeling beperkt. Een professionele loodgieter kan jou op weg helpen met de juiste installatie en keuze in het plaatsen, vervangen en onderhouden van gasleidingen.

 • Rioleringswerken

  Ook rioleringswerken vallen onder het vakgebied van een loodgieter. Of je nu problemen hebt met een bestaande beerput of je bent op zoek naar een geschikte aannemer voor het plaatsen van een regenwater- of septische put? Een erkend loodgietersbedrijf kan je op weg helpen met het onderhoud, plaatsing en reparatie van alle rioleringswerken.