Elektrische installatie

De elektrische installatie binnen een woning kan vereenvoudigd omschreven worden als het geheel van:

Elektriciteit installeren

Met kennis van zaken kan men de volledige elektriciteit in huis zelf installeren of de plaatsing van de installatie laten verzorgen door een vakman (elektrieker).

Zelf

Beslis je voor het zelf plaatsen van de elektriciteit, weet dan dat er op maat gemaakte "nieuwbouw-pakketten" bestaan. Dergelijke packs worden i.f.v. de verkregen schema's pré-gefabriceerd en aangeleverd in losse elementen. Je bespaart waarschijnlijk op kosten, maar voorzie de nodige tijd... en geduld!

Aan jou dan om alle elektrische kabels te trekken, alle onderdelen aan te sluiten, enz. Het is een hele klus, maar misschien ken je wel iemand die je hierbij kan helpen...

Elektrieker

Makkelijker (en sneller!) dan zelf de installatie uit te voeren, is uiteraard beroep doen op een echte vakman.

Elektriekers plaatsen de elektrische installatie in een mum van tijd, met kennis van zaken en hogere flexibiliteit. Wil je bvb een afwijkende schakelaar (in de kinderkamer), dan kan de elektrieker je makkelijk een aangepaste oplossing bieden, terwijl dit bij zlefinstallatie-pakketten niet mogelijk is.

Keuring elektrische installatie

Bij nieuwbouw en ingrijpende verbouwingswerken, dient de nieuwe elektrische binnenhuisinstallatie eerst gekeurd te worden door een erkend organisme.
» meer over keuringen