Internetaansluiting nieuwbouw

Een nieuwbouw zonder internetaansluiting is niet meer van deze tijd. Vaak loopt de internetaansluiting bij een nieuwbouw gelijk met het aanvragen van een nieuwe telefoonlijn. Dit wil niet zeggen dat je ook effectief nog een vast toestel of nummer in gebruik moet nemen. 

Een internetaansluiting kun je aanvragen bij een internetprovider, waarvan Proximus en telenet de bekendste zijn. Het staat je vrij om zelf je internetprovider te kiezen. 

Internet, TV & telefonie 

Deze 3 componenten zijn bij de meeste leveranciers aan elkaar gekoppeld en vaak volstaat dan ook 1 afspraak om alles aan te sluiten. Internet in huis is mogelijk via ADSL, glasvezel of satelliet. 

Aansluiting via ADSL 

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. Het is een digitale verbinding waarbij de download en de uploadsnelheid verschilt, vandaar asymmetrisch. Concreet wil dit zeggen dat downloaden sneller gaat dan uploaden. ADSL wordt ook wel breedband genoemd omdat de snelheid hoger ligt dan bij een analoge modem. 

Met ADSL kun je zowel bellen als surfen op het internet. Een splitter zorgt dat de 2 afzonderlijk kunnen. Ondertussen zijn er ook al snellere opvolgers voor ADSL, zo zijn er ADSL2 en VDSL. Bij VDSL2 is de snelheid opgetrokken naar 100 Mbps en is de maximale afstand 3.500 meter tussen de aansluiting en de centrale. 

Aansluiting via kabel 

Ook via de kabel kan er gesurfd worden en dit tegen een hogere snelheid dan bij ADSL. Verder is het ook mogelijk om via de kabel digitale televisie te bekijken. 

Aansluiting via glasvezel 

Met deze nieuwste technologie zijn de hoogste snelheden mogelijk. Bedrijven maken hier dan ook al veelvuldig gebruik van. Glasvezel heeft naast de zeer hoge snelheden (200 Mbps) ook nog een aantal andere voordelen. Zo is de optische vezel gevoelig voor elektrische interferentie waardoor het signaal niet of nauwelijks aangetast wordt. Over een zeer grote afstand is het dus mogelijk om maar een heel klein percentage van de kwaliteit te verliezen. De optische vezel is bovendien ook zeer licht en dus gemakkelijk om te installeren. Glasvezel is ten slotte duurzamer en gaat langer mee. Er wordt gezegd dat glasvezel zo’n 50 jaar kan meegaan. Omdat het duur is om aan te leggen, is er momenteel nog niet overal glasvezel beschikbaar. 

Aansluiting via de satelliet

Ook internet via de schotel van de satelliet is mogelijk, maar komt in de praktijk weinig voor. Het is duur en eerder traag. 

Aansluiten tijdens de (ver)bouwfase

Je internetaansluiting kun je het makkelijkst laten voorzien tijdens de (ver)bouwfase. Zo voorkom je dat er achteraf nog graafwerken nodig zijn. Doe je aanvraag wanneer je woning winddicht is. Vaak kunnen meerdere nutsmaatschappijen tegelijkertijd werken uitvoeren. 

Wat dien je voor te bereiden? 

Nog niet aangesloten? Voorzie dan een rechtlijnige sleuf van 60 cm diep tussen het gebouw en de rooilijn. Voorzie verder een wachtbuis van harde PVC met gladde binnenwand. De buis heeft een diameter van 50 mm en is voorzien van trekdraad met overlengte van 50 cm aan beide uiteinden. De wachtbuis loopt tot in de woning door middel van een energiebocht of een opening in het metselwerk. 

Voor Telenet dien je een aftakkabel te voorzien. Bij nieuwbouw wordt deze meestal voorzien door de aannemer. Anders dien je zelf op zoek te gaan naar het dichtstbijzijnde distributiepunt. 

Houd er ook rekening mee dat je de binnenbekabeling dient te voorzien. Daarvoor dien je te bepalen waar je toestellen te staan komen, kies je voor in- of opbouw en zorg je voor een aansluitpunt per toestel. Uiteraard kun je voor advies terecht bij je aannemer of bij je provider.