Sanitair installeren

Een sanitaire installatie bestaat eigenlijk uit twee grote aparte delen: de water toevoer en de water afvoer. Een goede sanitaire installatie is nodig zodat je later niet voor verrassingen komt te staan. Je kan hiervoor altijd terecht bij een professional. Ga je echter zelf bouwen of renoveren, en wil je je sanitair en de afvoer zelf installeren? Dan geven we je graag enkele tips mee.

Een goed begin is het halve werk!

Een klein lek in een sanitaire installatie kan al ernstige gevolgen hebben. Het is vaak een lastige klus om te zoeken waar het water bij een lek precies vandaan komt. Het is dus belangrijk dat alle aansluitingen correct verbonden worden met elkaar. Steek geen verbindingen in de vloer of de muur, want mochten deze gaan lekken, zal je het niet zien totdat je het ondervindt op een andere manier…

Starten bij de bron: warmwaterboiler

Een warmwaterboiler heeft een belangrijke functie in een woning: opwarmen van het sanitair water. Voor het installeren van sanitair is een warmwaterboiler dus vrij essentieel. Daarom een kort overzicht met de verschillende soorten boilers die sanitair water kunnen opwarmen en verdelen:

  • Klassieke elektrische boiler

    Voor de installatie van een klassieke elektrische boiler heb je enkel een elektriciteitsaansluiting nodig. Zo’n boiler op elektriciteit kan redelijk snel warm water leveren en dit zelfs op meerdere aftappunten tegelijk. Je moet wel rekening houden met het redelijk hoge elektriciteitsverbruik van gewone elektrische boilers, dit kan echter opgelost worden door zonnepanelen te plaatsen.

  • Aardgas boiler

    Een aardgas boiler werkt op aardgas. De installatie van een boiler op gas is wel wat complexer, wat hogere plaatsingskosten met zich zal meebrengen. De kosten voor het verbruik van liggen echter lager dan die voor elektrische boilers. Bovendien leveren ze ook sneller warm water.

  • Warmtepomp boiler

    Een warmtepompboiler benut de warmte van de omgeving om het sanitair water te verwarmen. Dit toestel is voornamelijk geschikt voor huishoudens met een grote warmwaterbehoefte. Warmtepompboilers zijn net als gewone elektrische boilers makkelijk te installeren, maar ze verbruiken wel een pak minder. Heb je zonnepanelen? Dan kunnen deze panelen de nodige stroom leveren voor het toestel.

  • Zonneboiler Een zonneboiler gebruikt zonne-energie voor de opwarming van het sanitair water. Dit gebeurt via zonnecollectoren, die doorgaans op het dak worden gemonteerd. Het water wordt verzameld in een boilervat, dat binnen geplaatst wordt. Aangezien de collectoren en het boilervat met elkaar verbonden moeten worden, is de installatie van een zonneboiler redelijk complex en duur.

Sanitair installeren: douche en bad

De afvoer van je douche is een belangrijke taak als je niet constant in een plas water wil staan terwijl je doucht. Je hebt een afvoerplug nodig om op de douchebak te bevestigen, een sifon voor aan de onderkant van je douchebak en een afvoerbuis die je aan deze sifon bevestigt. Daarnaast moet er voor een goede afwatering ook genoeg niveauverschil zijn. De afvoer van je bad en douche kan je ook combineren. Let er dan op dat de diameter van de buis zeker breed genoeg is.

Let bij de toevoer van het water in de douche op de richthoogte van het tappunt. Gerekend vanaf de afgewerkte vloer tot aan de douchekraan zou dit 115 centimeter moeten zijn. Bij een bad is deze richthoogte 75 centimeter.

Sanitair installeren: toilet

Om ervoor te zorgen dat een toilet alles afvoert, is het aangewezen om de afvoer kort en met weinig bochten te installeren. Hou er rekening mee dat de plaats van de afvoerbuis kan verschillen bij een duoblok toilet, staand toilet of hangtoilet. Een hangtoilet heeft altijd een afvoer in de muur, bij een duoblok of staand toilet kan dit verschillen.

De richthoogte van de watertoevoer van een toilet is 68 centimeter, gerekend vanaf de afgewerkte vloer tot aan de aansluiting bovenaan de spoelbak.

Sanitair installeren: wastafel en keukenspoeltafel

Bij het plaatsen van de afvoer van een wastafel of lavabo heb je een sifon nodig om geurhinder te voorkomen. Kijk altijd eerst even na of de sifon qua afmetingen past bij je wastafel. Er zijn verschillende soorten sifons waaruit je kan kiezen voor de afwatering van je afvalwater:

  • P-sifon: bij deze sifon stroomt het water horizontaal weg.
  • S-sifon: De ‘S’ geeft de vorm van de sifon al aan, deze heeft namelijk een extra bocht om het water recht naar beneden te kunnen afvoeren.
  • Telescopische sifon: Deze sifon kan je verder van je wastafel plaatsen. Dat kan handig zijn als je een wastafel inbouwt in een meubel.

De richthoogte van de watertoevoer van een lavabo is 60 tot 65 centimeter, gerekend vanaf de afgewerkte vloer tot aan de kraanaansluiting van de wastafel. Bij een wastafel in de keuken is deze richthoogte 60 centimeter.

Do’s & don’t bij sanitaire installatie

Van toilet tot lavabo, bij het installeren van elke sanitaire voorziening komt heel wat kijken. Uiteraard kan je het laten uitvoeren door een professional waardoor je je verder geen zorgen hoeft te maken. Ga je echter zelf aan de slag, dan geven we je graag de volgende aandachtspunten mee:

  • Bij de sanitair afvoer zijn richtlijnen gekomen of komen er steeds meer richtlijnen in verband met het gescheiden houden van regenwater van het afvalwater. Ook een drainageput (of voorbezinker) is in bepaalde gevallen verplicht. Of je nu gaat bouwen of renoveren, kijk dus altijd even de website van je gemeente na om te zien hoe het in jouw gemeente geregeld is!
  • Plaats een warmwatertoestel op een centrale plaats. Het maakt niet uit of je water naar boven of beneden moet vloeien, dit heeft geen invloed op het warmwatercomfort. De lengte van je leidingen wel.
  • Een goede buisisolatie van alle watertoevoerleidingen beperkt warmteverlies en voorkomt bevriezen en vorstschade. Er zijn tegenwoordig diverse types van buisisolatie zoals Abri Profile type O(s) 9, Abri Profile type O(s) 15 en Abri Profile type OP, informeer er naar bij de bouwmarkt.
  • De manier waarop het sanitair warm water wordt opgewarmd, is dankzij nieuwe, duurzame technologieën er zeer sterk op vooruit gegaan. Met de juiste combinatie van technieken is het vandaag de dag zelfs mogelijk je woning gratis van sanitair warm water te voorzien!
  • De regeling van het sanitair warm water kan via een domotica systeem (huisautomatisering) gestuurd worden.
  • Kalk zet zich vast op kranen, in de vaatwasmachine en wasmachine, maar vooral in het verwarmingselement van de CV-ketel. Hierdoor wordt de levensduur van al deze toestellen drastisch verkort, en moet je meer energie opwekken om dezelfde temperatuur van water te verkrijgen. Een waterverzachter biedt hiervoor de oplossing!