Alles over staalbouw

Stalen profielen als draagstructuur voor een nieuwbouw woning? Met staalbouw is dit mogelijk. Deze relatief nieuwe bouwmethode heeft grote voordelen die het ontdekken waard zijn, zoals de snelheid van de bouw, de aantrekkelijke prijs en de sterke draagkracht.

Wat is staalbouw?

Een staalbouwwoning maakt gebruikt van een stalen draagstructuur en kan op verschillende manieren gerealiseerd worden. Met staalframebouw zijn vloeren en wanden samengesteld uit koudgewalste stalen profielen, de uitvoering ervan lijkt op houtskeletbouw. Met een staalbouw wordt een skelet van warmgewalste stalen profielen gemonteerd als basis voor zelfdragende vloer- en wandelementen. De techniek van de staalbouw is nog niet zo bekend in België, maar biedt ontzettend veel voordelen voor zowel nieuwbouw als renovatie.

Hoe zit een staalbouw woning in elkaar?

De draagstructuur van de woning bestaat uit koudgewalste stalen profielen. Deze kunnen gemonteerd worden tot complete frames bij de fabrikant of op de werf. Omdat alle profielen genummerd zijn, kan je met behulp van een montageplan de profielen relatief eenvoudig zelf in elkaar zetten. Mede daardoor is deze techniek geschikt voor zelfbouwers.

De opbouw van de buitenmuur ziet er als volgt uit: gipskarton, OSB, staalframe met akoestische isolatie, OSB, thermische isolatie, gevelafwerking. Deze opbouw kan wijzigen aan de hand van het gewenste isolatieniveau.

Wat zijn de voordelen van staalbouw?

 • Snelheid De snelheid van staalbouw is een van de grootste voordelen van deze bouwtechniek. Zo zetten 2 personen de stalen draagconstructie al binnen 5 dagen recht! Daarnaast is het een droog bouwsysteem waardoor het niet hoeft te drogen of uit te harden.
 • Dragende functie De buitenmuren van staalbouw hebben een dragende functie. Al het gewicht rust op het zogenaamde staalskelet wat betekent dat je grote overspanningen kan maken. Binnenmuren zijn optioneel bij staalbouw.
 • Voorbereidend werk Op de werf of in de fabriek worden er al uitsparingen en gaten gemaakt in de stalen profielen om de leidingen door te voeren of weg te werken.
 • Aantrekkelijke prijs De prijs van de staalbouw is niet duurder dan traditionele woningbouw zoals bijvoorbeeld houtskeletbouw.
 • Duurzaam Staal is 100% recycleerbaar. Bovendien heb je met staalframebouw geen afval op de werf. Stalen frames hebben een langere levensduur en zijn bestand tegen vocht en ongedierte.

Wat zijn de nadelen van staalbouw?

 • Relatief nieuwe bouwmethode Staalframebouw wordt al jaren toegepast in het buitenland, in België is deze methode nieuw en zijn er nog maar weinig referenties.
 • Beperkt aantal aanbieders In België zijn er slechts een paar fabrikanten die staalframes verkopen. Er zijn weinig aannemers die kunnen omgaan met deze nieuwe techniek.
 • Prefab Alle profielen worden geprefabriceerd in de fabriek. Het is dan ook niet mogelijk om tijdens de montage aanpassingen te doen. Je zal dus op voorhand goed moeten nadenken over hoe je woning eruit moet komen te zien.
 • Slechte geluidsinstallatie Staalbouw staat bekend om een relatief slechte geluidsisolatie.

Is een staalbouwwoning voldoende akoestisch geïsoleerd?

De akoestische prestatie van staalbouw hangt af van de massa isolatiewaarde. Het eventueel ontbreken van de massa wordt opgevangen door voldoende isolatie. Met de juiste keuze van gevelmateriaal en binnenafwerking kan een staalbouwwoning toch akoestisch genoeg zijn. De stalen profielen zijn slechts 9 centimeter dik, en de overige ruimte kan worden opgevuld met isolatiemateriaal.

Wat is de beste gevelbekleding voor staalbouw?

Het materiaal voor de gevelafwerking kan je vrij kiezen, afhankelijk van je persoonlijke smaak en de geldende stedenbouwkundige voorschriften. Je kan kiezen voor moderne gevelbekleding of klassieke gevelbekleding. Aan de buitenkant zie je niet dat het om staalframebouw gaat.

Hoe verloopt de plaatsing van de staalbouw?

De profielen voor de staalframes worden op basis van een 3D-bouwplan op maat geproduceerd. Daardoor verloopt de montage op de werf uiterst snel en zonder afval. Voor de levering van de staalframes heb je 2 keuzes:

 • Of je laat de profielen alvast assembleren tot staalframes door de fabrikant.
 • Of je laat de profielen afzonderlijk leveren. De volgnummers en het montageplan zorgen ervoor dat je de frames eenvoudig in elkaar kan gaan zetten.

Soorten montage in staalbouw

 • Montage muren staalbouw

  De staalframes worden rechtstreeks op de “kimlaag” (eerste bouwstenen op de vloerplaat) gemonteerd en chemisch verankerd.

 • Montage vloeren staalbouw

  Voor de tussenvloeren wordt eveneens gebruikt gemaakt van stalen profielen. Deze stalen profielen zijn iets dikker dan de profielen voor de muren. De overspanning is mogelijk tot 9 centimeter.

 • Montage dak staalbouw

  Het dak bestaat net zoals de vloeren uit stalen profielen. Deze worden vervolgens bekleed met een dampscherm, een laag isolatie, een onderdak en tot slot de dakbedekking.

De afwerking van de staalbouw

Twee personen zetten volledig de draagstructuur van de woning recht in amper vijf dagen, daarna komt de afwerkingsfase. Dit verloopt ongeveer als volgt:

 • De staalprofielen worden opgevuld met akoestische isolatie.
 • Aan de binnenzijde komen OSB-platen en ten slotte gipskarton.
 • Aan de buitenzijde komen OSB-platen.
 • Nutsleidingen voor elektriciteit en data worden in de stalen profielen weggewerkt.