Akoestische isolatie

Een grote terugkeer naar de stad, kleinere bouwgronden en de sterke toename van appartementen: we wonen steeds dichter bij elkaar in België. Bovendien neemt het (verkeers)lawaai rondom ons ook meer toe. Het belang van goed geïsoleerde woningen of appartementen is dus zeker niet te onderschatten. Maar waar moet je rekening mee houden wanneer je je woning isoleert op geluid? En hoe kun je de klankwaarneming verbeteren in een ruimte? In dit artikel geven we je informatie en tips rond akoestische isolatie.

Wat is akoestische isolatie?

Bij akoestische isolatie gaat het om maatregelen die de klankwaarneming in een ruimte verbeteren. Akoestische isolatie en geluidsisolatie zijn niet hetzelfde. Geluidsisolatie is er echter op gericht omgevingsgeluiden te weren of het geluid net zo goed mogelijk binnen te houden.

Luchtgeluid versus contactgeluid

Wanneer je over geluidshinder spreekt, kan je een verschil maken in luchtgeluid en contactgeluid. Bij luchtgeluid brengt een geluidsbron de lucht aan het trillen en die lucht komt terecht in je oren. Onder luchtgeluid vallen stemmen en muziek. Bij contactgeluid brengt een geluidsbron eerst een constructie-element zoals een muur of plafond aan het trillen alvorens het geluid je gehoor bereikt. In dit geval gaat het om het geluid dat je hoort bij voetstappen en meubels die verschoven worden.

Hoe bereik je een goede akoestische isolatie in huis?

Om een goede akoestiek in een ruimte te bereiken bestaan er verschillende oplossingen. Hieronder vind je enkele manieren waarmee je de klankwaarneming in een ruimte kan verbeteren en weergalmend geluid kan tegengaan:

  • Akoestisch spanplafond

    Een spanplafond is niet alleen praktisch en mooi, het heeft ook een goede akoestische isolatie. Een akoestisch spanplafond bevat microperforaties die geluidstrillingen absorberen terwijl traditionele spanplafonds deze weerkaatsen. Bovenop het doek van een spanplafond komt bovendien een laag isolatiemateriaal. Dit zorgt niet alleen voor thermische isolatie, maar het vangt ook geluidstrillingen op waardoor je minder last hebt van weergalmende geluiden.

    • Akoestische spanwand Een akoestische spanwand is geschikt voor het akoestisch isoleren van muren. Het vormt een egale afwerking die het geluid in een ruimte absorbeert en op die manier de akoestiek aanzienlijk verbetert. Een spanwand is daarnaast gemakkelijk in onderhoud en voor de afwerking van een spanwand is er tegenwoordig volop keuze: ga je voor een mooie kleur, patroon of foto als afwerking?
    • Akoestische panelen

      Steeds vaker worden akoestische panelen toegepast, en niet alleen in kantoren, horeca en bedrijfspanden, maar ook in privé woningen. Akoestische panelen kunnen zowel aan het plafond als aan muren geplaatst worden. Het is een snelle en gemakkelijke oplossing om de akoestiek in een ruimte te verbeteren. Tegenwoordig zijn er ook mobiele akoestische panelen waarmee je een ruimte snel kan indelen in kleinere ruimtes. Vaak wordt dit toegepast bij bedrijven om werkplekken van elkaar af te scheiden.

Akoestische isolatie oplossingen voor de vloer

Een vloer laat vaak alle geluiden door, zowel luchtgeluiden als contactgeluiden. Welk geluid je ook wil reduceren, het beste is om het geluid zo dicht mogelijk bij de bron aan te pakken. Zo kan je kiezen voor:

  • Zwevende vloeropbouw

    Met een zwevende vloeropbouw zorg je ervoor dat alle geluiden worden opgevangen bij de bron. Maar het is tegelijkertijd ook de meest ingrijpende toepassing. Door plaatsing van een zwevende chape met contactgeluidsisolatie stijgt het vloerniveau met een kleine 8 centimeter en moet je dus alle deuren in hoogte aanpassen. Bovendien moet de draagvloer dit extra gewicht ook aankunnen, zwevende vloeropbouw wordt dan ook vooral toegepast bij totaalrenovaties.

  • Houten roostering met absorberend materiaal

    Een andere methode om een vloer te isoleren is om een bestaande houten roostering te plaatsen met akoestisch dempende materialen. Dit absorberend materiaal helpt de akoestische prestaties te verbeteren, maar het is niet te vergelijken met een totaalaanpak. Deze methode is een aanvulling op een verzwaring van de vloer van bovenuit of onderen, bijvoorbeeld bij verlaagde plafonds.

  • Akoestisch verlaagd plafond

    Een derde methode van vloerisolatie is te kiezen voor isolatie van het plafond onder de vloer. Dit kan door een akoestisch verlaagd plafond te plaatsen volgens het massa-veer principe. Er zijn hiervoor verschillende merken en systemen op de markt.

Akoestische isolatie oplossingen voor daken

Naast muren en plafonds is het ook van belang dat daken geïsoleerd worden voor akoestische doeleinden. Zeker wanneer je slaapkamer zich onder het dak bevindt, is akoestische dakisolatie geen overbodige luxe. Overal om je heen is er immers geluid, denk maar aan vliegtuigen die overvliegen, voorbij rijdend verkeer op straat of voorbijrazende treinen. In geval van dakisolatie is het belangrijk om te zien om welk type dak het gaat:

  • Akoestische isolatie bij een plat dak

    Wil je een plat dak isoleren om geluidshinder te minimaliseren, probeer de constructie dan te laten bestaan uit een zo hoog mogelijke massa. Zo is beton een prima keus. Ook kan je op het dak een groendak aanleggen. Dit weert niet alleen het geluid, maar zal ook het regenwater bufferen. Bovendien krijg je voor een groendak ook verschillende subsidies en premies. Controleer steeds of de bestaande structuren het extra gewicht zouden kunnen dragen.

  • Akoestische isolatie bij een hellend dak

    Bij een hellend dak is het aanbevolen om het massa-veer-massaprincipe toe te passen. Het onderdak en de dakbedekking fungeren dan als eerste massa, de dakisolatie als veer en als tweede massa de binnen afwerking. Gebruik 2 afwerklagen bij de binnenafwerking, en plaats de dakisolatie kruiselings over elkaar. Zo zijn er nergens openingen tussen de dakisolatie en krijg je een vast en stevig geheel.

Tips om lawaaihinder tegen te gaan in je woning

Er zijn hee wat maatregelen te nemen om de akoestiek en de akoestische isolatie van een woning te verbeteren, onder andere door luchtdicht te bouwen, te kiezen voor zware bouwstenen, dubbele en geluidswerende beglazing en geluidsarme afvoersystemen voor het sanitair. Je kan echter zelf ook maatregelen nemen in huis waar geen werken aan te pas komen. Zoals je wanden te isoleren met geluidsabsorberend behang of andere materialen. Of je kiest voor zachter materialen op de vloeren en trappen van je woning, zoals tapijt en hout. Voldoende planten alsook gordijnen, een stoffen zetel, kunstwerken en planken aan de muur zijn maatregelen die ervoor zorgen dat geluid minder makkelijk door een woning verspreid wordt.