Energiezuinig bouwen

We worden met zijn allen milieubewuster en natuurlijk past energiezuinig bouwen perfect in dat plaatsje. Bovendien zet ook de overheid zwaar in op energiezuinige woningen. Naast heel wat verplichtingen, vallen er ook subsidies en premies te rapen. Maar hoe pak je energiezuinig bouwen aan en welke stappen moet je nemen?

Houd van in het begin rekening met energiezuinig bouwen

Al van bij de start van je bouwproject dien je rekening te houden met energiezuinig bouwen. Het begint immers als bij de bouwplaats en het type woning dat je gaat zetten. Een energiezuinige woning wordt immers opgebouwd uit verschillende bouwstenen. Zo is het ontwerp belangrijk, de oriëntatie van de woning, de aanwezigheid van bufferzones en ga zo maar door. Ook dat materiaalkeuze is natuurlijk cruciaal. Door recycleerbare en onderhoudsvriendelijke materialen te kiezen, ben je bewust met energiezuinig bouwen bezig. Daarnaast is de isolatie van je woning een belangrijke factor. Een intelligente ventilatie is nodig want je wilt je energie natuurlijk niet langs ramen en deuren naar buiten jagen. Als je dan ook nog rekening houdt met je verwarmingssysteem en je gedrag aanpast, dan komt het helemaal goed.

Enkele belangrijke aspecten om rekening mee te houden bij energiezuinig bouwen

De ligging

Wil je energiezuinig leven, dan woon je bij voorkeur kort bij winkels, openbaar vervoer, werk, scholen en andere infrastructuur. Het gaat er natuurlijk om, om de afstanden die overbrugd dienen te worden, zo klein mogelijk te houden. Een woning in een omgeving met een goede infrastructuur, zorgt ervoor dat je je veel minder zal moeten verplaatsen met de wagen.

Het type woning en de aanpak

Een open bebouwing zorgt voor energieverlies. Moet je kiezen tussen nieuwbouw of renoveren, dan valt renoveren te verkiezen boven nieuwbouw. Door een bestaande woning te renoveren bespaar je op grondstoffen en energie die nodig is om de grondstoffen te produceren. Kies je toch voor nieuwbouw, weet dan dat een rijwoning de zuinigste manier van bouwen is. Verder is een gouden stelregel: hoe compacter de woning en hoe kleiner het buitenoppervlak, hoe minder warmteverlies.

Het concept

Bouw je huis niet groter dan nodig en benut de oriëntatie optimaal. Alleen al door de oriëntatie van je woning slim te kiezen kan je tot 10% besparen op je verwarmingskosten. Verder is het natuurlijk logisch dat een grotere woning meer energie opslorpt. Wil je energiezuinig bouwen, dan kun je met de volgende zaken rekening houden:

  • Zorg voor grote glaspartijen op het zuiden.
  • Zorg dat je koude ruimtes (bergruimte, garage,...) aan de noordkant liggen. De andere vertrekken worden zo beschermd tegen de koude.
  • Compartimenten in je woning zorgen ervoor dat je ruimtes apart kunt verwarmen. Dit kan voor een energiebesparing zorgen.

Isoleren

Een degelijke isolatie met bijvoorbeeld isolerende dakelementen, hoogrendementsbeglazing en andere slimme technieken is uiterst belangrijk een een energiezuinige woning. Laat je goed adviseren. Zorg voor een goede isolatie van de volledige buitenschil van je woonst.

Verwarming

Aardgas en stookolie vallen te verkiezen als verwarmingsbron. Elektriciteit om te verwarmen valt te vermijden. Wil je efficiënt verwarmen dan mag je niet twijfelen over een hoogrendementsketel. Ook een zonneboiler kan hier een aanvulling op vormen.

Ventileren

Ventileren is net zo belangrijk als isoleren. Een mechanische ventilatie met warmteterugwinning verdient de voorkeur. Met dit systeem wordt koude lucht opgewarmd door de warme uitgeblazen lucht.

Hoe meet ik hoe energiezuinig mijn woning is?

EPB & E-peil

De EPB-normen zijn de normen vastgelegd door de overheid, die ervoor moeten zorgen dat een nieuwe woningen energiezuinig zijn. De energiezuinigheid van je woonst wordt uitgedrukt in een E-peil. Er wordt rekening gehouden met de verwarming, de isolatie, de ventilatie en de oriëntatie. Hoe lager je E-peil, hoe energiezuiniger je woonst. Tegen 2020 moet elke woning een EPB van 35 hebben, om vervolgens tegen 2021 moet dit 30 zijn of quasi energieneutraal.

K-peil

Naast het E-peil, heb je ook nog het K-peil. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe lager je K-peil. Sinds 2012 ligt de maximale waarde op K40.

Al eens aan een passiefhuis gedacht?

Een passiefhuis is de overtreffende trap van een energiezuinige woning. De warmtevraag van een passiefhuis ligt lager dan 15 kWh/m2. Een passiefhuis heeft geen actief verwarmingssysteem nodig.

De voordelen van energiezuinig bouwen

Een goede isolatie en luchtdichting zijn essentieel. Daardoor moet je minder verwarmen en stort je minder CO2-uit. Als je dan ook nog een milieuvriendelijk verwarmt met bijvoorbeeld een warmtepomp, dan beperk je je uitstoot tot het absolute minimum.

Besparingen tot 85% op je energiekosten zijn mogelijk. Een goede isolatie zorgt trouwens ook voor minder lawaaihinder. Een ander belangrijk pluspunt dat in passieve huizen de luchtkwaliteit er stevig op vooruit gaat.

De nadelen van energiezuinig bouwen

 

Zijn er dan geen nadelen aan energiezuinig bouwen verbonden? Wel, houd er rekening mee dat BEN-bouwen duurder is voor je portefeuille. Reken toch maar op een 15% duurdere woning. Deze verdien je natuurlijk wel terug op korte termijn!