Wat is PVC dakbedekking? 

Een PVC dakbedekking bestaat uit Poly Vinyl Chloride, een kunststof. Het materiaal heeft de vorm van een membraan en wordt voornamelijk toegepast op platte daken of op daken met een lichte hellingsgraad. PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen zoals bitumen of polystyreen. PVC dakbedekking is het lichtste soort dakbedekkingsmateriaal en hierdoor weinig belastend voor de dakconstructie. 

Wat zijn de voordelen van een PVC dakbedekking? 

 • Sterk en waterdicht materiaal met een licht gewicht.
 • PVC is makkelijk te bewerken.
 • Moderne uitstraling.
 • Onderhoudsvriendelijke dakbedekking.
 • Relatief goedkoop.
 • Wortelbestendige dakbedekking.
 • Brandveilig materiaal.
 • Ecologisch verantwoord materiaal, het is volledig recycleerbaar.
 • Temperatuurcomfort in het gebouw neemt toe (het zonlicht wordt gereflecteerd).
 • Levensduur van 30 tot 35 jaar. 

Wat zijn de nadelen van PVC dakbedekking? 

 • Minder lange levensduur dan bijvoorbeeld EPDM dakbedekking.
 • Verminderen flexibiliteit.
 • Plaatsing van PVC dakbedekking duurt erg lang.
 • PVC dakbedekking mag niet rechtstreeks op de oude dakbedekking van bitumen of polystyreen geplaatst worden, een scheidingslaag is vereist.

Wat zijn geschikte ondergronden voor PVC dakbedekking?

PVC dakbedekking is goed bestand tegen chemicaliën en zware weersomstandigheden. Toch mag je het niet zonder scheidingslaag toepassen op ondergronden die van aardoliedestillaat zijn gemaakt, zoals bitumen of kunststof isolatiematerialen. Deze materialen bevatten organische oplosmiddelen die het PVC aantasten. Bij PVC dakbedekking is het dus nodig om in alle gevallen een scheidingslaag te plaatsen tussen het dak en de PVC dakbedekking. 

Hoe wordt de PVC dakbedekking geplaatst?

Het plaatsen van PVC dakbedekking vereist de nodige kennis en ervaring. Het is aan te raden dit te laten doen door een professioneel bedrijf in dakwerken. De opbouw van een dak met PVC bedekking ziet er als volgt uit:

 • Drager en dakbeschot

  Aan de oppervlakte bevindt zich de drager (houten of betonnen balken) met daarop OSB-platen. OSB-platen zijn sterke panelen op basis van samengeperste houtschilfers.

 • Dampscherm en isolatie

  Op de OSB-platen wordt een dampscherm geplaatst. Een dampscherm is meestal een folie van polyethyleen. De folie wordt gebruikt om condensatie in het bovenliggende isolatiemateriaal te vermijden. De isolatie bestaat uit PUR-isolatieplaten, die op de OSB-platen bevestigd worden.

 • PVC folie

  Na het isoleren worden de banen PVC uitgerold en op maat gesneden. De PVC-stroken komen vast te liggen aan de hand van lijm die mechanisch verhit wordt en zich zo aan de PVC hecht. De PVC-naden worden vervolgens aan elkaar gelast. Om te voorkomen dat de folie in de hoeken loskomt, passen dakwerkers kimfixatie toe. Gewapende strips worden dan op mechanische wijze aan de kant bevestigd. Zo wordt een sterk geheel gevormd dat minder vatbaar is voor scheuren.

Wat is de levensduur van PVC dakbedekking?

De levensduur van PVC dakbedekking is afhankelijk van de kwaliteit en dikte van de folie. Zo is de verwachte levensduur van PVC met een dikte van 1.2 mm 25 tot 30 jaar, en gaat PVC met een dikte van 1.5 mm tot wel 35 jaar mee. Er wordt dus sterk aangeraden om voor een dikte van 1.5 millimeter te kiezen.

Onderhoud PVC dakbedekking

PVC dakbedekking heeft ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig. Dit onderhoud bestaat uit het verwijderen van vuil en afzettingen, en een grondige poetsbeurt. Het is belangrijk de PVC dakbedekking regelmatig proper te maken, zodat het vuil zich niet kan nestelen in het PVC en blijvende schade kan veroorzaken. Wees tijdens het schoonmaken voorzichtig bij de naden, bij onoplettendheid kunnen de naden loskomen. Regelmatig onderhoud van PVC dakbedekking draagt bij aan de levensduur!

Witte PVC dakbedekking of regulier?

Bij PVC dakbedekking is het mogelijk om naast de reguliere kleur te kiezen voor witte dakbedekking. De kleur wit reflecteert een groot deel van het zonlicht dat op je dak terecht komt en hierdoor wordt het minder warm in je huis op zomerse dagen. Tevens zorgt een witte PVC dakbedekking voor een langere levensduur en bespaart het op je energiekosten.

De witte PVC dakbedekking is geschikt voor mensen die nadenken over het plaatsen van zonnepanelen. Door de reflectie van de lichtstralen kunnen de zonnepanelen wel anderhalf keer zoveel licht opvangen als normaal.

Is PVC dakbedekking geschikt voor een groendak?

PVC dakbedekking is niet geschikt voor een groendak. Dit komt doordat PVC normaal erg stug is. Om het te kunnen gebruiken als dakbedekking worden er bepaalde chemische componenten toegevoegd die de PVC soepeler maken. Deze ‘weekmakers’ zullen na verloop van tijd echter afbreken. Dit komt door de invloed van de uv-stralen of humuszuren afkomstig uit het groendak. Door de stoffen geraakt  PVC dakbedekking makkelijk beschadigd. Al deze redenen zorgen ervoor dat PVC dakbedekking niet geschikt is voor een groendak. Wil je wel iets van groen op je bestaande PVC dak? Dan wordt aangeraden om mos te gebruiken als dakbedekking.