Badkamerrenovatie

Een badkamer kan jarenlang meegaan, maar leidingen en sanitair slijten, en woonstijlen en wensen veranderen. Aan een volledige badkamerrenovatie of kleine opfriswerken in de badkamer kan geen enkele woning ontkomen. Is jouw badkamer toe aan een renovatie of moeten er opfriswerken uitgevoerd worden? We geven je graag inspiratie en tips mee over materialen, stijlen en de indeling voor een geslaagde badkamerrenovatie bij jou thuis.

Stap 1: de badkamerindeling

Tegenwoordig moet een badkamer functioneel, comfortabel, mooi en het liefst ook duurzaam zijn. Dit lijkt wellicht moeilijk te combineren, toch blijken ze vaak goed samen te gaan. De eerste stap naar een geslaagde badkamerrenovatie is dan ook om te kiezen voor een goede badkamerindeling. Ga je voor een nieuwe indeling of blijf je bij de oude indeling waarbij douche en/of bad, toilet en lavabo’s op dezelfde plek blijven? En hoe kies je een goede badkamerindeling?

Om de juiste keuze te maken voor een geslaagde badkamerindeling, geven we je graag onderstaande checklist mee:

  • Bezint eer ge begint. Denk op voorhand goed na wat je badkamerwensen zijn. Is er 1 badkamer voor het hele gezin? Kies dan voor 2 lavabo’s. Wordt het bestaande bad nooit gebruikt? Kies dan in de nieuwe badkamer voor een ruime inloopdouche in plaats van een bad en een douche. Kortom, kijk naar je gezinssituatie en je persoonlijke wensen, hiermee kan je al grotendeels de functionaliteit en dus de indeling van de badkamer bepalen. Denk daar dus voor het breken en slopen goed over na!
  • Wanneer je je oude badkamer sloopt en van nul af aan begint met de opbouw of renovatie van een nieuwe badkamer, laat je dan niet (mis)leiden door de bestaande leidingen en afvoer. Deze zijn immers gemakkelijk te verplaatsen wanneer alles open en bloot ligt. In een bestaande badkamer die je graag wilt behouden, is dit echter moeilijker uit te voeren zonder het nodige breek- en sloopwerk. 
  • Heb je een schuin dak in de badkamer? Kies er dan voor om het toilet of het bad onder het schuine dak te plaatsen, zo benut je de ruimte optimaal.
  • Heb je een klein badkameroppervlak en past een standaard douche niet in de ruimte? Kies dan voor een douchecabine op maat, of creëer zelf een inloopdouche met een afgeschermd muurtje of douchewand. Ook een zogenaamde T-oplossing kan uitkomst bieden waardoor een wasbak, douche en toilet op slechts een paar vierkante meter geplaatst kan worden.

Stap 2: kies de badkamerstijl die bij je past!

Nadat je de indeling hebt bepaald, kan je overgaan op de badkamerstijl. Tegenwoordig zijn er eindeloos veel badkamerstijlen. Van modern en klassiek tot trendy en duurzaam. Een badkamerrenovatie kan de look & feel van je badkamer een opfrisser geven. Weet je niet goed wat te kiezen? Blader dan door magazines of op Pinterest en creëer een moodboard met inspiratiefoto’s en een kleurenpalet voordat je aan een badkamerrenovatie begint.

Stap 3: sanitaire voorzieningen

Uiteraard gaat deze stap gepaard met zowel stap 1 als stap 2. De sanitaire voorzieningen bepalen immers voor een groot deel de badkamerindeling. Een badkamer heeft immers een functionaliteit, je komt er om te douchen, te wassen en te baden en je tanden te poetsen. Maar voor welke functionaliteit kies jij precies? 

Ook de sfeer en stijl van een badkamer wordt voor een groot stuk bepaald door de sanitaire voorzieningen. Tegenwoordig zijn de mogelijkheden hierin immers ook eindeloos. Kranen, toilet, douchecabine en bad, tegels en vloer: voor welke stijl sanitaire voorzieningen past bij jou?

Stap 4: vloer en wand

Naast de sanitaire voorzieningen dien je ook een keuze te maken in de vloer- en wandbedekking van een badkamer. En schrik niet, ook daarin is de keuze eindeloos! Want voor iedere badkamerstijl is er wel een passende vloer- of wandbedekking te vinden. Zo kan je voor badkamerwanden kiezen uit bezetting, beton ciré, badkamertegels of zelfs behang! De keuze van de wanden dient samen te gaan met de keuze van de badkamervloer, ook daarin is volop keuze. Ga je voor een beton(look) vloer, (slip vaste) tegels, laminaat of hout? En kies je voor vloerverwarming of niet? 

Onze tip: probeer altijd bij de keuze voor de badkamerwand en -vloer het esthetische en het praktische te combineren!

Stap 5: duurzaamheid

Of je nu kiest voor een renovatie of kleine opfriswerken, met een aantal handige tips & tricks kan je ook voor kiezen voor duurzaamheid in de badkamer. Zo zijn er tegenwoordig waterbesparende kranen, kan je natuurlijke materialen gebruiken als kurk, marmer en hout, en gebruik je best regenwater om het toilet door te spoelen. Of kies voor een grijswater systeem dat douchewater voor het toilet hergebruikt. Kortom, ook een badkamer kan je duurzaam renoveren. De keuze is aan jou hoe ver je daarin wilt gaan. Bedenk hierbij wel dat met duurzaamheid in de badkamer ook bespaard wordt op de energiekosten. De investering waard dus!