Dakbedekking hellend dak

Een dakbedekking beschermt de woning tegen wind, regen, kou, warmte maar bepaalt ook het aanzicht van een woning. Zeker bij een hellend dak is dit het geval. Van dakpannen tot groendaken, hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten en de best passende dakbedekkingsmaterialen voor hellende daken.

Soorten dakbedekkingsmaterialen voor een hellend dak

Er is tegenwoordig volop keuze in materialen als het gaat om dakbedekking voor hellende daken. Hieronder volgt een overzicht:

  • Dakpannen

    Eén van de meest populaire dakbedekkingsmaterialen voor hellende daken, zijn nog altijd dakpannen. Ze zijn verkrijgbaar in zowel beton als klei, en in verschillende kleuren alsook een glanzende variant. Daarnaast zijn dakpannen ook verkrijgbaar in verschillende vormen. Zo zijn er holle en platte dakpannen. De vorm die je kiest, is afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Zo moet het dak bij het gebruik van tegelpannen een hellingsgraad van minstens 35 graden hebben. Zacht golvende dakpannen kunnen al gelegd worden bij een dakhelling van 20 tot 25 graden. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget kies je een dakpan die het best bij je woning en bij het dak past.  

    Voordelen: goedkope dakbedekking, lange levensduur, gemakkelijk te repareren
    Nadelen: goede plaatsing is essentieel om lekkages te vermijden

  • Leien

    Leien worden al heel lang gebruikt als bedekking voor een hellend dak. Vroeger gebruikte men voornamelijk natuurleien, tegenwoordig zijn kunstleien erg populair vanwege hun concurrentiële prijs ten opzichte van gewone dakpannen. Natuurleien zijn dan weer duurder, maar gaan wel een leven lang mee en trekken minder mos aan. Afhankelijk van de materiaalkeuze en de oppervlakte wordt de prijs bepaald.

    Voordelen: goed bestand tegen temperatuurverschillen, groot aanbod in kleuren en vormen Nadelen: kunstleien hebben een minder lange levensduur, natuurleien zijn vrij prijzig

  • Riet

    Een rieten dak geeft een woning veel charme en sfeervolle uitstraling. Bovendien is de isolatiewaarde van riet zo goed dat de plaatsing van dakisolatie in de meeste gevallen overbodig is. Riet kan geplaatst worden in een open of een gesloten dakconstructie:

    Open dakconstructie: hier wordt het riet op zogenaamde rietlatten gebonden die van onder naar boven aangebracht worden met behulp van speciaal gereedschap en gegalvaniseerde staafjes. Bij dit daktype is er een open ruimte tussen het riet en de onderconstructie waardoor er een goede luchtcirculatie is.

    Gesloten dakconstructie: hier komt het riet op een dichte ondergrond zoals isolatieplaten, multiplex of underlayment.

    Voordelen: goede isolatie, natuurlijk materiaal
    Nadelen: vrij prijzig, enkel bij een open constructie is er brandgevaar

  • EPDM

    Niet alleen bij platte daken, maar ook bij hellende daken kan EPDM toegepast worden. Het is een waterdichte rubbersoort dat nauwelijks om onderhoud vraagt. Bovendien zijn eventuele beschadigingen vrij makkelijk te herstellen. Aangezien het meestal gewoon over de bestaande dakbedekking geplaatst kan worden, kan de plaatsing vlot en snel verlopen.

    Voordelen: vlotte en snelle plaatsing, nauwelijks tot geen onderhoud, scheurt niet Nadelen: duur in aanschaf en plaatsing

  • Zink

    Aangezien zink een zeer flexibel materiaal is, wordt zinken dakbedekking vooral toegepast op daken met vreemde vormen, zoals ronde of bolvormige daken. Daarnaast heeft zink ook een unieke uitstraling en gaat het bijzonder lang mee. Zinken dakbedekking zag je vroeger enkel op oude gebouwen, maar de laatste jaren is het terug aan populariteit aan het winnen.

    Voordelen: duurzaam, recycleerbaar, onderhoudsvriendelijk
    Nadelen: hogere prijs, vrijkomen van metaaldeeltjes, moeilijker te isoleren

Groendak

Groendaken zijn steeds populairder aan het worden, zeker in stedelijke omgeving. Een groendak is een dak bedekt met allerlei planten, grassen, kruiden en andere vegetatie. Deze groene vegetatielaag zorgt niet alleen voor een mooie look, maar biedt ook extra bescherming tegen de weersomstandigheden. Bij een groendak moet een passende onderlaag voorzien worden, bijvoorbeeld EPDM. De dakconstructie moet ook voldoende stevig zijn om het extra gewicht van het groendak aan te kunnen. Groendaken kunnen zowel op platte daken als licht hellende daken toegepast worden.

Hellend dak isoleren

Bij een niet of slecht geïsoleerd hellend dak gaat er onnodig veel warmte verloren. Dat kost niet alleen honderden euro’s per jaar aan extra stookkosten, het is ook nog eens slecht voor het milieu. Door een hellend dak te isoleren zul je niet alleen geld besparen maar verbeter je ook het intern woonklimaat. Redenen genoeg dus om een hellend dak zeker van dakisolatie te voorzien. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten dakisolatie geschikt voor een hellend dak:

  1. Minerale wolsoorten Minerale wol zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren erg goed. Aangezien minerale wol relatief goedkoop is, biedt het over het algemeen de beste prijs-kwaliteitverhouding voor dakisolatie van een hellend dak.
  2. Milieuvriendelijke dakisolatie Vind je duurzaam bouwen belangrijk, dan zou je schapenwol, papiervlokken, houtwol of hennep kunnen overwegen als dakisolatie. Deze materialen hebben niet alleen een geringe ecologische voetafdruk, maar zijn ook dampopen en beschikken over een hoge warmteopslagcapaciteit, wat gunstig is voor het binnenklimaat.
  3. Kunststof isolatie Kunststof materialen als EPS, XPS, PUR en PIR zijn allemaal chemische (hard)schuimen op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen die maximaal vochtbestendig zijn en goed isoleren. Het wordt om deze reden veel gebruikt voor het langs buiten isoleren van hellende daken.

Welke soort dakisolatie je best kan gebruiken voor het isoleren van een hellend dak heeft vooral te maken met de plaatsing van het isolatiemateriaal (langs binnen of buiten), het beschikbare budget en je persoonlijke voorkeur.

Hoeveel kost nieuwe dakbedekking voor een hellend dak?

Hoeveel nieuwe dakbedekking voor een hellend dak gaat kosten, hangt af van verschillende factoren. Zo zijn de keuze in materiaal en of je een hellend dak gaat isoleren, van invloed op de prijs. Daarnaast zijn er nog andere zaken die de prijs van dakbedekking voor een hellend dak kunnen beïnvloeden:

• De totale oppervlakte van het hellend dak en de moeilijkheidsgraad van de dakwerken hebben een invloed op de totaalprijs.

• Indien er een oude laag dakbedekking verwijderd moet worden, kan dit zeer arbeidsintensief zijn en dus de prijs beïnvloeden.  

• Een hellend dak (laten) isoleren zal een extra investering zijn, maar op termijn kan je er geld mee besparen doordat je energierekening lager gaat zijn.

• Is het hellend dak moeilijk bereikbaar? Dan moeten er waarschijnlijk stellingen voorzien worden, wat opnieuw extra kosten met zich meebrengt.