Routers

Een router is een apparaat dat alle netwerkverkeer in een woning in goede banen leidt via ethernetkabels, draadloze communicatie of het stroomnetwerk. En een vereiste als je gebruik wil maken van een thuisnetwerk waarmee je in je woning meerdere multimedia apparatuur als laptops, smart TV’s en tablets kan koppelen aan elkaar. Ben je van plan een thuisnetwerk te plaatsen, bekijk dan hieronder onze tips bij het uitkiezen van een goede router.

Wat is een router?

Een router is een apparaat dat twee of meer verschillende computernetwerken aan elkaar verbindt, bijvoorbeeld internet en een bedrijfsnetwerk, en data van het ene naar het andere netwerk verzendt. Een router kan gezien worden als een schakelapparaat voor datapakketten dat actief is op OSI-laag 3. Dit in tegenstelling tot een hub, die op laag 1 werkt en een switch, die opereert op OSI-laag 2. Een router wordt beschouwd als een uitvoerapparaat.

Wist je trouwens dat router in het Brits uitgesproken wordt met de ‘oe’ klank en in het Amerikaans met de ‘au’ klank?

Hoe werkt een router?

Een router heeft 1 ingang voor de kabel die van de internetmodem komt (WAN-aansluiting, Wide Area Network) en meestal 4 uitgangen voor de kabels die vertrekken naar de verschillende netwerkapparaten in een woning (LAN-aansluitingen: Local Area Network). De router geeft alle netwerkapparaten een uniek IP-adres op basis waarvan het dataverkeer op de juiste plaats terecht komt. Bovendien zorgt de router ervoor dat een netwerk veilig afgeschermd is. Het beste is om een router te kopen die niet enkel via netwerkkabels, maar ook draadloos kan communiceren met andere netwerkapparaten. Deze keuze biedt veel meer vrijheid en mogelijkheden. Deze draadloze netwerktechnologie wordt wifi genoemd.

Wat is het verschil tussen een router en een modem?

Zowel een router als een modem hebben betrekking op het internet, en zijn beide vereist bij het installeren van een thuisnetwerk. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een router en een modem? Modem staat voor ‘MOdulator DEModulator’, en verzorgt de verbinding met het internet via een provider. Zonder modem heb je thuis dus geen internettoegang. Een router verdeelt het internetsignaal over alle apparaten in een thuisnetwerk en verzorgt de communicatie tussen alle apparaten. Tegenwoordig leveren providers echter ook modems met ingebouwde routers, vandaar dat je thuis doorgaans maar 1 toestel hebt, een zogenaamde modemrouter.

Tips voor de plek van een (draadloze) router

Veel apparaten in huis zijn tegenwoordig via een draadloos wifi netwerk aan internet verbonden. Bij een draadloos netwerk is het bereik echter vaak beperkt tot enkele tientallen meters vanaf de wifizender in de (modem)router. Hoe verder de zender, hoe zwakker het signaal en de netwerksnelheid. Bovendien is de kans op verstoring van het draadloze signaal groot, door muren, plafonds en andere obstakels. De plek van de router(modem) is dus essentieel. Hierdoor geven we dan ook enkele tips mee om de juiste plek van je router te bepalen:

  • Plaats de router eens op een andere plek in huis en meet het verschil. Soms betekent dit wel dat je kabels moet verlengen en doortrekken. Dit geldt overigens niet als je een modemrouter hebt die dicht bij het aansluitpunt moet blijven staan.
  • Ook kan het helpen om de router iets hoger te plaatsen, de radiogolven hebben dan mogelijk minder obstakels.
  • Ligt de router plat? Zet hem dan rechtop en draai de antennes eens in andere richtingen.
  • Plaats de router zo ver mogelijk buiten het bereik van storingsbronnen als draadloze lichtschakelaars, babyfoons of  bluetooth apparaten zoals draadloze muizen en toetsenborden.
  • Test de prestaties van wifi altijd met zoveel mogelijk storingsbronnen uitgeschakeld.

Hoe beveilig ik een router?

Een thuisnetwerk beveiligen begint bij de router. Als een hacker een verbinding kan maken met je router en je netwerkinstellingen wijzigt, worden al je digitale apparaten een mogelijk doelwit van cyberaanvallen. Zorg er dus voor dat dit niet kan gebeuren, en geef je router om de zoveel tijd een nieuw wachtwoord.