Vloeropbouw 

Ga je een woning renoveren en daarbij vloeren opknappen? Denk dan goed na over de vloeropbouw. Om tot de uiteindelijke bovenste deklaag van parket, laminaat, tegels of tapijt te komen, moeten er immers de nodige lagen als isolatie, beton, chape en eventueel leidingen voor de vloerverwarming geplaatst worden. In dit artikelen nemen we je mee onder de grond, en geven we je informatie mee over de opbouw van vloeren in een woning.

De verschillende vloerlagen

Elke degelijke vloer is opgebouwd uit verschillende lagen, hieronder vind je in tekst en beeld een overzicht, met draagvloer als onderste laag en dekvloer als bovenste laag:

  • Draagvloer

    Draagvloeren worden gemaakt van beton, staal of hout. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een draagvloer van gewapend beton. Een betonnen draagvloer draagt bij aan een goede energieprestatie, is duurzaam en bijzonder veilig.

  • Isolatiemateriaal
  • Om een vloer te isoleren kan je kiezen uit de volgende materialen:

    • Gespoten PUR (polyurethaan)
    • PIR
    • EPS (geëxpandeerd polystyreen)
    • Kurk
    • Hennep

    PUR heeft de meest interessante lambda-waarde, wat betekent dat het het beste isoleert.

  • Polyethyleen folie

    Bovenop het isolatiemateriaal wordt polyethyleen folie geplaatst om opstijgend vocht tegen te houden. Polyethyleen folie wordt kortweg PE-folie genoemd en wordt zijdelings omhoog geplooid tegen de bestaande muren.

  • Dekvloer

    Het geheel van de chape en vloerbedekking noemt men de dekvloer. Aangezien vloerbedekking door temperatuurverschillen kan uitzetten of inkrimpen, is het belangrijk om uitzetvoegen te voorzien in deze laag. Wanneer een vloeroppervlak meer dan 40m² groot is, of als de verhouding tussen de lengte en de breedte van je vloer groter is dan twee, dan zijn er zelfs bijkomende uitzetvoegen nodig.

Vloerverwarming

Ga je voor vloerverwarming? Dan is het noodzakelijk om een goede isolatielaag te plaatsen aangezien de vloer zelf warmte uitstraalt en je deze naar boven wil laten uitstralen (en niet de grond in). Daarnaast doe je met vloerisolatie ook je portemonnee een plezier, je verdient de investering er snel mee terug en het verhoogt je comfort in huis.

In welke vloerlaag moeten de leidingen van vloerverwarming geplaatst worden?

De plaats van de leidingen is afhankelijk van het type vloerverwarmingssysteem:

Nat systeem: warmwater vloerverwarming

In een nat vloerverwarmingssysteem liggen de leidingen in de chape, bovenop de isolatie.

Droog systeem: elektrische vloerverwarming

Kies je voor een droog systeem, dan worden de leidingen verzonken in de isolatie geplaatst. Zo komen d leidingen niet in contact met de chape.

Ingefreesd systeem

In de isolatieplaten plaatst men goten van aluminium of gegalvaniseerd metaal waarin uiteindelijk de verwarmingsbuizen komen. Op de goten komt een afdekplaat in hetzelfde metaal. De goede warmtegeleiding van deze metalen zorgt voor een snellere warmteafgifte en -verspreiding.

Stappenplan betonnen dekvloer plaatsen

In kleinere ruimtes kan je gemakkelijk zelf een betonnen dekvloer aanleggen. Hieronder volgt een stappenplan voor het aanleggen van een betonnen dekvloer waarbij de  vloeropbouw bestaat uit een laag puin, een laag zand, waterdichte folie, isolatieplaten, de betonnen stortlaag en de chape. Met planken, tegels, linoleum, kurk, of gewoon met een coating die de chape beschermt kan je vervolgens de vloer afwerken.

Stap 1: ondergrond voorbereiden

Teken op een plannetje de verschillende lagen, als richtlijn voor de vloeropbouw. Stem vervolgens de hoogte van de chape af op de geplande afwerking. Een minimum dikte voor een laag chape is 5 centimeter, maar er zijn speciale chapemortels die het mogelijk maken om een dunnere laag aan te brengen.

Ga je voor een tegelvloer, laat dan voldoende ruimte tussen de chape en de dorpel van de deur, zodat je een mooie aansluiting krijgt. Wil je de chape rechtstreeks belopen, dan mag je het beton hoger laten komen zodat de vloer bijna direct aansluit met de deurdorpel. Vergeet niet een beschermende coatinglaag te plaatsen op de chape.

Stap 2: puin en zand aanbrengen

Stort het puin uit over het grondoppervlak, en verdeel dit gelijkmatig over het vloeroppervlak. Verdeel hierna de zandlaag over het puin. Gebruik een schop om het goed glad te strijken.

Stap 3: waterdichte folie plaatsen

Vervolgens kunnen de banen waterdichte folie uitgerold worden over het aangeklopte, gladgestreken zand. Zorg voor een overlapping tussen de banen van minstens 10 centimeter, en plak ze over de volledige lengte aan elkaar vast met waterdichte tape. Laat de folie aan de randen tegen de muur oplopen en plak ze vast met tape.

Stap 4: isolatieplaten leggen en bekisting

Plaats over het volledige vloeroppervlak de vloerisolatieplaten, zorg ervoor dat de platen perfect op elkaar en de omliggende wanden aansluiten. Maak vervolgens een bekisting waarin het beton gestort kan worden. In plaats van houten planken kunnen ook afgesneden stukken isolatieplaat als bekisting dienen. De bekisting dient ook om de reilat op te laten rusten bij het afreien van de vloer.

Stap 5: beton storten en verdelen

Schep het beton uit over de vloer. Om praktische reden kan je best bij de wand of hoek starten die het verst van de deur gelegen is. Strijk het oppervlak glad met een zogenaamde reilat. Is de ruimte klein genoeg, dan kan je de lat waarschijnlijk aan weerszijden laten rusten op de bekisting. Is dit niet het geval, dan kan (aluminium) profielen tot op het gewenste niveau in de chape laag slaan. Neem na het afreien de profielen weg en vul de overgebleven gaten met chapemengsel. Hiervoor gebruik je het best een truweel. Als laatste strijk je oneffenheden weg met een strijkbord of een vloertrekker (aftrekker).

Stap 6: vloer afwerken

Nadat de chape laag goed gedroogd is, kan je de vloer gaan afwerken met de bovenste dekvloer als tegels, tapijt, laminaat, parket, kurk of met een beschermende coatinglaag. Betegelen gaat bijna onmiddellijk, maar voor het plaatsen van parket is vooraf een vochtmeting nodig.