Tuinonderhoud

Van het snoeien van takken en bomen in je tuin tot het lokken van vogels en insecten, en het onderhoud van het gazon in je tuin. In dit artikel vind je informatie rond tuinonderhoud en geven we je enkele tips in tuinonderhoud zodat je alle dagen van je tuin kan genieten.

Dode planten verwijderen

Wanneer de herfst en de winter definitief achter de rug zijn, is het in eerste instantie belangrijk om de schade in je tuin op te meten. Niet alleen regen, maar ook mogelijke vorst kunnen een sterke invloed hebben gehad op de uitstraling van je tuin. Vanaf het moment dat de eerste zonnestralen hun intrede doen, kan je aan de slag gaan met tuinonderhoud. Haal de bladeren die op het gazon liggen weg, verwijder dode planten en zorg voor een opgeruimde tuin. Het is belangrijk om alle dode planten te verwijderen uit je tuin, op deze manier krijgen jonge planten de ruimte en energie om te groeien.

Onderhoud van het gazon

Elke tuinbezitter droomt van mooi gras in de tuin. Een mooi groen gazon komt er echter niet vanzelf, dit vergt veel inspanning, tijd en onderhoud. Hieronder vind je enkele tips waarmee je in een mum van tijd een prachtig gazon in je tuin zal hebben:

  • Gazon maaien Een gazon of grasveld moet regelmatig gemaaid worden. In de lente en de nazomer moet dit wekelijks, tijdens de zomermaanden om de week. Zorg ervoor dat je het gazon niet te kort maait, te kort gemaaid gras kan zichzelf niet beschermen tegen de zon met uitdroging als gevolg.
  • Gazon bemesten Bemest je gazon regelmatig. Bij het maaien van een gazon verdwijnen er veel voedingsmiddelen uit het gras. Dit tekort is zelf aan te vullen door het te bemesten. Je bemest het gazon de eerste keer in maart/april, de tweede keer in juni/juli en de derde keer in september/oktober.
  • Gazon besproeien Besproei je gazon wanneer nodig. In droge periodes is het aan te raden een gazon één keer per week overvloedig te besproeien met water. Besproei het gazon niet iedere dag. Hiermee voorkom je dat het gras zwak wordt.

Terras reinigen

Na de winter ligt het terras in de tuin er vaak vuil en onverzorgd bij. Kou en regen zorgen ervoor dat een groene sluier van algen en mos zich op de tegels van je terras, en tussen de voegen nestelt. Het voorjaar is dan ook het ideale moment om het terras grondig onder handen te nemen. Met een hogedrukreiniger kan je de meeste groene aanslag en mos van een betegeld of stenen terras verwijderen. Wil je het onkruid van je terras verwijderen? Kies dan voor biologische reinigingsmiddelen, zoals azijn of keukenzout. Beter voor het milieu en goed voor je terras. Het schuren van je terras zelf gebeurt door middel van een harde bezem. Het is een fysieke inspanning, maar het resultaat loont.  

Bomen snoeien in de tuin

Bomen groeien snel, waardoor ze er vaak slordig uit gaan zien. Eens in de 2 á 3 jaar heeft een boom een snoeibeurt nodig. Het snoeien van bomen moet zorgvuldig en op de juiste manier gebeuren. Gebeurt dit niet, dan is de kans dat je een boom verwondt zeer groot. Het is raadzaam het snoeien van bomen uit te besteden aan een professional.

  • Snoei een tak nooit te dicht af bij de stam Zo voorkom je dat het levendige weefsel van de boom beschadigd raakt.
  • Snoei een tak ook niet te ver van de stam Zo voorkom je dat de te grote knoesten niet kunnen aangroeien, waardoor ze vatbaar zijn voor schimmels en bacteriën. Gebeurt dit wel, dan worden de knoesten hol en sterven zij af.
  • Snoei takken in de juiste maand Dit verschilt per boom. Het is aan te raden om van te voren in een snoeikalender op te zoeken wanneer een boom gesnoeid moet worden. Bomen die in de verkeerde maand gesnoeid worden, kunnen ziek worden.
  • Zorg ervoor dat het snoeigereedschap scherp is.

Met scherp snoeigereedschap zorg je ervoor dat een boom sneller herstelt. Hierdoor zal je  snel weer kunnen genieten van een prachtige volle en gezonde boom!

Een diervriendelijke tuin

Niets zo leuk als het vrolijke gefluit en gezang van vogeltjes in je tuin. Maar hoe lok je vogels naar je tuin? Bijvoorbeeld door vogelhuisjes in je tuin op te hangen of speciale vogelvoederbakjes aan te schaffen. Nog een diervriendelijke tip voor thuis: plaats een insectenhotel in je tuin. Een insectenhotel zorgt ervoor dat insecten een goede schuilplaats en nestplaats hebben in je tuin. Grote voordeel: insecten zorgen voor je tuinonderhoud. Zo helpen ze ongedierte in de tuin te bestrijden en de gewassen in de tuin worden goed bestoven.