Verwarmingstechnieken

Een woning of bedrijfspand verwarmen kan op verschillende manieren. Denk maar aan de verschillende energiebronnen en brandstoffen die er tegenwoordig zijn, van fossiele brandstoffen tot elektrische verwarming. Ook zijn er verschillende verwarmingstechnieken op de markt, gaande van gewone radiatoren tot warmtepompen en wand- en vloerverwarming. Wat houdt elk verwarmingssysteem precies in? En voor welke energiebronnen kan je het best kiezen om een duurzame woning te creëren? Hieronder vind je tekst en uitleg over de verschillende verwarmingstechnieken en soorten energiebronnen.

Energiebronnen en brandstoffen

Om een woning of bedrijfspand van warme lucht te voorzien kan je tegenwoordig kiezen uit verwarmingssystemen die energie opwekken uit verschillende brandstoffen en energiebronnen:

  • Verwarming met fossiele brandstoffen

    Het grootste gedeelte van de energie die we gebruiken, komt uit fossiele brandstoffen. Het is een niet-duurzame energiebron en bestaat uit aardolie, aardgas en kolen. Bij verbranding geven deze brandstoffen weliswaar warmte vrij, maar ook schadelijke stoffen waaronder kooldioxide (CO2). Deze fossiele brandstoffen zijn verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen, en bovendien veroorzaken ze de nodige vervuiling. Van deze fossiele brandstoffen is stookolie de meest vervuilende.

  • Elektrische verwarming

    Een woning verwarmen met elektriciteit is het minst economisch. Experts raden een dergelijke verwarming enkel aan als bijkomend bij een ander type van centrale verwarming. Het voordeel van elektrische verwarming is dat het zeer snel opwarmt.

  • Hernieuwbare energiebronnen

    Er bestaan ook verwarmingssystemen die op hernieuwbare energie zoals wind, zon, water of aardwarmte werken. Dit type van verwarming is ecologisch en duurzaam. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een warmwaterketel op zonne-energie, een condensatieketel of warmtepomp. Dit zijn aangewezen oplossingen indien je op zoek bent naar een duurzame manier van wonen.

Welke verwarmingssystemen zijn er?

  1. Naast de energiebronnen waarmee een verwarmingssysteem verwarmd wordt, zijn er ook verschillende verwarmingstechnieken:
  2. Plafondverwarming: deze verwarmingstechniek laat toe een homogene warmte te creëren via straling (tot 80%) en via convectie (20%). Dit kan elektrisch zijn, of met water.
  3. Vloerverwarming: met een vloerverwarming verwarmt men het vloeroppervlak. De omgevingstemperatuur wordt hierdoor aangenaam verwarmd via straling (80%) alsook via convectie (20%).
  4. Warmtepomp: met een warmtepomp haalt men warmte uit de grond of lucht om het vervolgens af te geven in een woning. Er zijn verschillende types warmtepompen op de markt.
  5. Kachels, haarden en inbouwhaarden : dergelijke systemen werken op hout, pellets of gas. Een kachel, haard of inbouwhaard kan worden gebruikt als hoofdverwarming of als bijkomende verwarming.
  6. Zon-verwarming : bij deze manier van verwarmen gebruikt men de zon als energiebron. Deze energie wordt opgevangen door middel van zonnepanelen.
  7. Condensatieketel: met een condensatieketel wordt warmte uit waterdamp gehaald, door deze te condenseren voordat het water terugvloeit.
    1. Geothermie: bij geothermie wordt warmte-energie onttrokken aan de aarde.
    2. Aerothermie: hierbij onttrekt men calorieën aan de buitenlucht rondom de woning om deze af te geven in een verwarmingssysteem, wat op dezelfde manier gebeurt als bij een geothermische warmtepomp.

    Welke energie en welke verwarmingstechniek kiezen?

    Het mooiste en het meest duurzaam is het natuurlijk als je je huis niet hoeft te verwarmen omdat je door middel van passieve zonne-energie en goede isolatie helemaal geen verwarming meer nodig hebt. De werkelijkheid is natuurlijk anders en de meeste huizen moeten dan ook bij verwarmd worden. Het is natuurlijk wel de uitdaging om dit te doen met zo weinig mogelijk energieverbruik en zo duurzaam mogelijk. En dat zonder verlies aan comfort.

    Aangezien er veel onzekerheid bestaat over de snelheid waarmee energieprijzen zullen gaan stijgen in de toekomst, is er geen duidelijk antwoord te geven op de vraag: welke energie en welke verwarmingstechniek kiezen? Daarom beperken we ons hier tot het geven van 2 belangrijke denkpistes die je hopelijk wel op weg kunnen helpen bij de keuze in het perfecte verwarmingssysteem voor jouw woning.

    • Investeer in goede isolatie!

      Nog voordat je beslist voor welke energiebronnen en voor welke verwarmingstechniek je kiest, investeer je het best in goede isolatie. Een goede isolatie van een woning zorgt immers voor lagere energiekosten. Woningen die goed geïsoleerd zijn, vragen immers geen of weinig energie voor opwarming in de winter en verkoeling in de zomer. Investeren in goede isolatie van een woning is een kost die je op korte of lange termijn dan ook dubbel en dik terugverdient.

    • Lange termijnvisie

      Kies niet alleen voor goede isolatie, maar investeer ook in een duurzame installatie. Deze zijn vaak hoger van prijs, maar dragen wel bij aan een beter milieu en de waarde van je woning. Daarnaast zal een dergelijke duurzame installatie je energierekeningen een stuk lager maken. De Vlaamse Overheid kent overigens premies toe voor verwarmingsinstallaties, kijk voor meer informatie op  www.vlaanderen.be/premies-voor...