Het budgetteren en financieren van je bouw

In (ver)bouwen kruipt aardig wat budget. Wil je niet zwaar over budget gaan en jezelf in de nesten werken, dan is het zorgvuldig budgetteren van je verbouwing of het bouwen van je woning een must. Uiteraard hangt daar ook de gepaste financiering aan vast. In dit artikel geven we je alvast de nodige handvatten mee op het budgetteren en de financiering van je bouwproject goed aan te pakken.

Welk budget heb je nodig om te bouwen?

Met de onderstaande 5 vragen kom je alvast een eind om je budget voor je nieuwbouw vast te leggen.

Over welk totaalbudget beschik je?

Eerst en vooral moet je bepalen over welk totaalbudget je beschikt. Over welk budget beschik je zelf, brengen je ouders wat in, welke financiering ga je aan bij de bank. Zo kom je uiteindelijk op een maximumbedrag dat je kan spenderen aan je nieuwbouw.

Hoeveel mag je huis kosten in functie van het budget?

Moet je van je budget ook ook nog de grond bekostigen, dan moet je dit bedrag, met inbegrip van de notariskosten en BTW, nog van je budget aftrekken. Hoe duurder de grond, hoe minder budget je voor je woning overhoudt. Houd er rekening mee dat je ook nog de aansluitingen van de nutsvoorzieningen moet voorzien (gas, elektriciteit, water, …). Ook de erelonen van de architect, de veiligheidscoördinator, EPB-adviseur en eventuele andere betrokkenen moeten in rekening gebracht worden. Reserveer daarnaast een deel van je budget voor onvoorziene omstandigheden.

Het restant van dit bedrag kun je effectief aan je woning spenderen.

Welke grootte voor welke prijs?

Reken tegenwoordig maar op een kost tussen de 1.000 en 1.250 euro exclusief BTW per vierkante meter voor je woning. Dit kan uiteraard een stuk hoger oplopen als je bijzondere wensen hebt.

Deel je netto budget exclusief BTW door het bovenstaande bedrag en je weet hoeveel vierkante meter je kan bouwen.

Hoe kan je het totale budget doen dalen?

Je hand een beetje overspeelt en kom je ruim boven budget uit? Begin dan met het schrappen van de niet essentiële elementen. Denk daarbij aan de kelder, de garage, de dressing, de ingerichte zolder en ga zo maar door. Deze kunnen ook nog in een 2de fase aangepakt worden. Beknibbelen op de oppervlakte kan ook, maar zorg ervoor dat het niet te krap wordt. Weet ook dat grote glaspartijen in verhouding minder kosten dan meerdere kleine ramen.

Welke types huizen zijn voordelig?

Over het algemeen kun je stellen dat compacte huizen in kubusvorm, met een

maximaal bewoonbaar woonvolume en een minimale buitenoppervlakte het interessants zijn. Bijzondere vormen en overhangende gedeelten jagen de kosten de hoogte in.

Tips om je budget onder controle te houden

Met deze tips druk je alvast de kosten van je nieuwbouw

  1. Hou de constructie simpel Hoe eenvoudiger de constructie van je woning, hoe goedkoper.
  2. Bouw compact De afmetingen zijn de voornaamste kostenpost in het bouwproces. Hoe compacter, hoe voordeliger. Pas daarna spelen materiaalkeuze en graad van afwerking een rol. Speel slim met de ruimte!
  1. Controleer je uitgaven geregeld Zorg dat je voortdurend een zicht hebt op de kosten van het bouwproject en hoe ze zich verhouden ten opzichte van het vooropgestelde budget. Zo kun je onmiddellijk ingrijpen als het dreigt te ontsporen.
  1. Doe-het-zelf Door zoveel mogelijk zelf te doen spaar je aardig wat kosten uit.
  1. Bespaar waar het kan Focus je eerst op de essentiële zaken en investeer in de basis. Sommige zaken kun je achteraf nog makkelijk vervangen of aanpakken.
  2. Denk na over de toekomst

Zorg dat je basis goed zit en denk alvast na over de toekomst. Zorg alvast voor de leidingen en aansluitingen, zodat de zaken die nu niet binnen het budget passen, later makkelijk toegevoegd kunnen worden.

Financiering van je woning

Voor de financiering van je woning zijn er heel wat opties en meestal ga je hiervoor in gesprek met één of meerdere financiële instellingen. Goed vergelijken loont en speel gerust de banken tegen elkaar uit. Zo krijg je de beste voorwaarden op de markt en dat kan je op lange termijn aardig wat geld besparen.

Wij zetten even een aantal financieringsmogelijkheden voor je nieuwbouw op een rijtje:

1. Hypothecair krediet

Dit is veruit de meest gebruikte financieringsformule voor de financiering van vastgoed. De bank voorziet de afgesproken som, waarna je een afbetalingsplan begint te volgen, en je zo maandelijks een deeltje terugbetaalt. Uiteraard betaal je ook interesten, afhankelijk van de overeengekomen interestvoet. Als waarborg vraagt de financiële instelling een hypotheek op je woning.

2. Consumentenkrediet

Beschik je zelf over aardig wat kapitaal, maar kom je net wat te kort, dan kan een consumentenkrediet een oplossing zijn. Vaak wordt dit ook gebruikt voor eventuele kleine extraatjes aan de nieuwbouw. Let wel: een consumentenkrediet is duur. Je betaalt minder dossierkosten, maar de interesten kunnen fors oplopen.

3. Overbruggingskrediet

Met een overbruggingskrediet leen je geld voor een korte periode. Ideaal om de periode tussen de verkoop van je oude woning en de nieuw te bouwen woning, financieel te overbruggen.