WANDEN & PLAFONDS

Wanden en plafonds vormen natuurlijk een essentieel onderdeel van je woning. Er zijn heel wat manieren om je wanden en plafonds te bekleden. Meer nog, je kunt er helemaal je eigen touch aan geven. Van bloemetjesbehang, over tegels tot kleurrijke verf. Wanden en plafonds geven je woning een unieke uitstraling en onderstrepen het karakter van je woonst. Maar welk type bekleding past nu het best bij jouw interieur? En wat zijn de voor- en nadelen. Wij zetten alvast de belangrijkste zaken op een rijtje. 

Materialen om je wanden af te werken 

Er zijn ontelbare mogelijkheden om je wanden af te werken. Wandtegels, hout, gips, spanplaten, … het zijn maar enkele van de mogelijkheden. Wij zetten de belangrijkste even voor je op een rijtje. 

Tegels

Zeker in de badkamer en in de keuken zijn tegels populair. Keramische tegels scoren veruit het best. Visueel kan het de moeite lonen om met verschillende formaten te werken. Je kan deze zelfs op bestaande tegels lijmen. 

Hout Hout is een natuurproduct wat voor gezelligheid zorgt. Er zijn vele houtsoorten en sommige soorten kunnen ook in natte ruimtes. 

Steenstrips

Deze strips worden voornamelijk gebruikt om buitengevels een nieuw aanzicht te geven.

Kunststofpanelen 

Kunststofpanelen zijn er alle mogelijke kleuren en vormen en bieden dan ook heel wat mogelijkheden. 

Kurk en leem

Kurk komt in vele vormen voor en het grote voordeel is dat het materiaal ook waterbestendig is. Let wel op dat je degelijke lijm gebruikt, want lijm is niet waterbestendig. 

Spanwanden 

Deze zijn multi-inzetbaar zolang er dragende profielen geplaatst kunnen worden. 

Glas en composiet

Deze materialen worden vooral in keukens en badkamers gebruikt. Je ziet ze vaak bij accentwanden. Glas is wel moeilijk te verwerken. 

Verf als wandbekleding 

Dat verf een uitstekende wandbekleding is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. Voor nieuwe en gladde muren is verf de perfecte oplossing en de mogelijkheden zijn enorm. Van structuurverf over satijnverf tot decoratieve verf, alles kan. Dit in de kleuren die je zelf wil. 

Behangpapier als wandbekleding

Helemaal terug van weggeweest is behangpapier. Tegenwoordig is er heel wat behangpapier verkrijgbaar met frisse motieven. Je kunt er je interieur mee personaliseren en een eigen touch geven. 

Je merkt het voor elke muur is er een oplossing en de mogelijkheden voor wandbekleding zijn enorm. 

De verschillende stijlen van plafonds

Je plafond afwerken met droog of nat pleisterwerk zijn evidente opties, maar met je plafond is veel meer mogelijk. De keuze van het plafond hangt vaak af van je budget, wat je mooi vindt en of het om een droge of natte ruimte gaat. We zetten even een aantal mogelijkheden op een rijtje. 

Zichtbare welfsels

Bij industriële woningen zie je deze plafonds vaak. Ze ogen modern en zijn relatief goedkoop. Bij een glad oppervlak is verven perfect mogelijk. 

Pleisterwerk of gipsplaten 

Pleisterwerk kan overal en wordt vaak gebruikt. Je kunt er alle kanten mee uit en het is een relatief goedkope oplossing. Het uitgangspunt is steeds hetzelfde: frames vormen de draagstructuur waarop de panelen worden aangebracht. 

Hout- of kunststofprofielen 

Hout of lamellen van pvc of MDF zijn mogelijk. Deze laatste twee zijn goedkoop en vergen amper onderhoud. De houten variant heeft meer onderhoud nodig. Pvc en MDF kunnen ook perfect in natte ruimtes. 

Spanplafond

Een spanplafond maskeert oneffenheden in een bestaand plafond. Het is strak, modern en kan snel geplaatst worden. 

Aluminium 

Aluminium is vochtbestendig, makkelijk in onderhoud en wordt vaak buiten gebruikt. De keuze aan kleuren is enorm. Aluminium is niet goedkoop. 

Akoestisch plafond 

Heb je hoge plafonds dan kun je een akoestisch plafond overwegen. Je reduceert er heel wat lawaai mee.