Beveilig je woning, geef inbrekers geen kans!

Elk jaar wordt in België in 3% van de woningen ingebroken. Met allerlei alle nadelige gevolgen van dien. Woninginbraak kan je met tal van middelen proberen te voorkomen, gaande van inbraak werende maatregelen en geavanceerde alarmsystemen tot een gepantserde deur of een waakhond. Er zijn verschillende doeltreffende beveiligingsmaatregelen die inbrekers de kans ontnemen (snel) je woning te betreden, wij geven advies hoe je dit op de juiste manier beveiligt.

Soorten alarmsystemen

Wil je een beveiligingssysteem laten plaatsen, dan zijn er heel wat mogelijkheden om uit te kiezen. Zo kan je gaan voor een basissysteem of een meer geavanceerde versie, met allerlei extra functionaliteiten zoals een rookmelder of bediening op afstand. Hieronder laten we je kennismaken met  verschillende soorten alarmsystemen:

 • Bekabeld alarmsysteem

  Bij bekabelde alarmsystemen worden de onderdelen van de installatie met elkaar verbonden door middel van kabels. Dit betekent dat er wat breekwerk aan te pas kan komen bij de plaatsing van dit type alarminstallatie. Deze werken kunnen de installatieprijs doen verhogen. De bekabeling zorgt ervoor dat het hier gaat om een betrouwbaar alarmsysteem met een grote reikwijdte.

 • Draadloos alarmsysteem

  Door een draadloos alarmsysteem aan te sluiten in je woning vermijd je grote breekwerken voor de installatie. Een draadloze alarminstallatie is doorgaans duurder dan de bekabelde variant, maar dit wordt enigszins gecompenseerd door de gemakkelijkere en dus goedkopere plaatsing aangezien er geen breekwerken aan te pas komen. Je kan een dergelijke woningbeveiliging ook gemakkelijker uitbreiden dan bekabelde alarmsystemen.

Extra inbraak werende middelen

Naast standaard lichtsensors en bewegingsmelders kan je ook nog enkele andere functies voorzien die van je alarmsysteem een goed functionerend geheel maken in je woning. Zo kan je tegenwoordig een alarmsysteem vaak bedienen als je niet thuis bent, via een tablet of smartphone kan je dan bijvoorbeeld het alarm nog inschakelen. En zo zijn er nog meer extra functionaliteiten voor een alarmsysteem of inbraak werende middelen waaruit je kan kiezen:  

 • Bewakingscamera

  Door je alarmsysteem uit te breiden met één of meerdere bewakingscamera's verhoog je de beveiliging van je woning. Bij sommige systemen kan je de beelden van de camera’s zelfs live bekijken op je tablet of smartphone. Hou er wel rekening mee dat camerabewaking de kosten van het alarmsysteem verhogen.

 • Bewegingssensors

  Een bewegingssensor reageert zoals de naam al verklapt, op beweging. De sensor geeft door middel van elektrische stroom een signaal door, waardoor bijvoorbeeld een lamp, flitser of alarm ingeschakeld kan worden.

 • Buitensirene

  Met een buitensirene wordt je omgeving direct verwittigd als iemand probeert in te breken. Het grootste voordeel van een buitensirene is het afschrikeffect. Wanneer dieven een dergelijke installatie op voorhand zien, is de kans groter dat ze het voor bekeken zullen houden.

 • SMS-functie of afstandsbediening

  De nieuwste generatie alarmsystemen komen meestal met een ingebouwde centrale. Zo kan je het alarm activeren en deactiveren door middel van een simpel sms’je vanaf je smartphone of via een afstandsbediening. Gaat één van je detectoren af, dan word je meteen op de hoogte gebracht op je gsm zodat je ook buitenshuis op de hoogte blijft.

 • Woningbeveiliging via Smart Home

  Je kan er ook voor kiezen om je alarminstallatie te integreren in je smart home systeem. Via één systeem kan je dan alles regelen in je woning, van de garagepoort en rolluiken tot de verwarming, verlichting en het alarmsysteem. Handig!

 • Koolmonoxide of rookdetectoren

  Een goed alarmsysteem kan veel meer zijn dan enkel een inbraakdetector. Zo kan het geïntegreerd worden in een Smart Home systeem, maar zijn er zelfs ook opties om koolmonoxide- en rookdetectors te koppelen aan de alarminstallatie. Zo word je snel verwittigd bij koolstofmonoxide of rookvorming.

 • Gepantserde deur

  Een gepantserde (voor)deur beschermt je woning extra tegen inbraak. Deze inbraakwerende deuren zijn voorzien van beveiligde cilinders, zodat je deur beveiligd is tegen boren, afbreken en uittrekken. Bovendien beschermt een gepantserde deur vaak ook  tegen brand.

 • Extra sloten op deuren en ramen

  Een extra slot kan door zijn specifieke vorm een raam of deur blokkeren. Ga in dat geval voor een stalen schoot met haak en een stevige behuizing of een goed cilinderslot.

 • (Elektronische) waakhond

  Een zeer effectieve afschrikking tegen inbraak is een aanwezige waakhond te simuleren, tegenwoordig zijn hier speciale systemen voor. Of wellicht kies je ervoor een echt dier te verwelkomen in je huis, kies dan voor een waakhond die inbrekers doet afschrikken!

Beveiligen van je woning, wat kost dat?

Uit een onderzoek van Test Aankoop bleek dat je gemiddeld genomen al gauw kan rekenen op een gemiddeld verlies van €4.500 bij woninginbraak. Dat alleen al is een behoorlijke tegenvaller waarvan je tegenwoordig niet zomaar alles vergoed krijgt door de verzekering. De meeste mensen gaan pas over tot betere beveiliging van de woning na een inbraak. De beveiligingskost komt dan nog eens bovenop de verliespost. Daarom is het kostentechnisch ook beter om eerst te handelen en je woning goed te beveiligen zodat inbraak voorkomen wordt. Voor een gemiddelde woning mag je voor een geplaatste standaard installatie rekenen op een budget van €1.000 tot €2.000. De prijs van uitgebreide en complexe installaties kunnen hoger liggen.

6% BTW-tarief op woning beveiliging

De Belgische overheid voorziet een fiscaal voordeel waardoor je als burger bij het plaatsen van woningbeveiliging een korting kan krijgen. Indien je woning meer dan 10 jaar oud is, geldt namelijk het verlaagd BTW-tarief van 6% voor het beveiligen van je woning en het onderhoud van uw beveiligingsinstallatie.