Palen-balken systeem

Er zijn veel verschillende vormen van bouwen. De traditionele methode is met metselwerk, maar ook staalbouw en zelfs strobouw behoren tot de meest gekozen opties. Een steeds populairdere manier van bouwen is de houtskeletbouw en het palen-balken systeem. Deze bouwmethode is gebaseerd is op de structuur van houtskeletbouw. Een andere benaming is houtbouw met een zwaar skelet. In dit artikel gaan we eerst in op houtskeletbouw, daarna gaan we dieper in op de eigenschappen en voordelen van een palen-balken systeem.

Wat is houtskeletbouw?

Houtskeletbouw is eenvoudig gezegd een bouwmethode waarbij de dragende elementen bestaan uit houten palen en balken. De ruimte tussen de balken wordt opgevuld met een isolatiemateriaal naar keuze. De fundering en de vloer op de begane grond worden net zoals bij een traditionele bouwmethode uitgevoerd in beton. De vloeren van de verdiepingen worden dan weer gebouwd met hout. Een juiste opbouw garandeert de stabiliteit en akoestische isolatie prestaties. Ook het dak wordt uitgevoerd in hout.

Wat is de opbouw van een palen-balken systeem?

De structuur bestaat uit een combinatie van verticale palen en horizontalen balken. Op het eerste gezicht is dit principe vergelijkbaar met houtskeletbouw. Het grote verschil is dat deze elementen veel beperkter zijn, en samen grote vierkante of rechthoekige rasters of openingen vormen.

Boven zijn de palen en balken dikker in omvang dan de stijlen en regels in houtskeletgebouw, hierdoor kunnen ze een hogere belasting aan. Het palen-balkensysteem vangt zo de belasting van de vloeren en het dak op en leidt deze richting de fundering. Vandaar dat vooral commerciële gebouwen volgens deze methode gebouwd worden. Ook vulwanden, windverbandplaten en kruisverbindingen kunnen voor extra steun zorgen, al hebben ze hier geen dragend karakter.

Isolatie van een palen-balken systeem

Het isoleren gebeurt op dezelfde manier bij houtskeletbouw. Langs beide zijden van de palen en balken komen wanden die je tussenin opvult met isolatiemateriaal. De meest voordelige manier van gevelisolatie is spouwmuurisolatie. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat via het opvullen van de spouw de warmte beter binnen blijft. Extra isolatie aan de buitenmuren van de gevel is mogelijk.

Wil je op een duurzame manier isoleren? Kies dan voor Hennep kalk isolatie. Deze isolatie is ideaal voor zowel de binnen- als buitenwanden van de houtskeletbouw. Het product heeft een ecologische footprint. Hennephout, verkregen uit industrieel geteelde vezelhennep, kent geen negatieve invloed op het milieu en is gezond voor mens en milieu!

Afwerking van een palen-balken systeem

De buitenkant van de woning met een palen-balken systeem kan worden afgewerkt naar wens. De buitenstructuur van een palen-balken systeem is niet-dragend. Hierdoor is het gemakkelijk om grote raamopeningen of open gevels in te passen. Doordat er met een skeletstructuur wordt gewerkt is het nodig om extra voorzetwanden te integreren. Hier worden leidingen en kabels achter geplaatst en weggewerkt. De laatste afwerkingslaag gebeurt bijvoorbeeld met gyproc.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een palen-balken systeem?

  • Sterke en stabiele bouwmethode.
  • Grote overspanningen en open gevels mogelijk.
  • Je kan je binnenruimtes flexibel invullen doordat er dragende binnen- of buitenmuren zijn.
  • Meer verdiepingen mogelijk dan bij houtskeletbouw.
  • Eenvoudig om te verbouwen, zowel aan de binnenkant als de buitenkant.
  • Mogelijk om duurzaam hout te gebruiken.
  • Mogelijk om op duurzame manier te isoleren.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten van een palen-balken systeem?

  • Vooral gebruikt voor grotere commerciële gebouwen, minder voor gezinswoningen.
  • Opbouw verloopt minder snel dan bij andere houtbouwmethodes.
  • Goede coördinatie nodig om in orde te zijn met luchtdichtheid.
  • Beperkte mogelijkheden qua prefabricatie.

Duurzame palen-balken systeem

Een bio-ecologische houtskeletbouw is mogelijk. Dit betekent dat je geen chemische stoffen gebruikt. De klassieke bouwsector gebruikt meestal hout dat preventief behandeld is met petrochemische stoffen. Om schimmels en insecten te voorkomen, maar deze stoffen zijn evengoed schadelijk voor mens en milieu.

Hout heeft helemaal geen chemische behandeling nodig als het juiste hout is en op de juiste plaats wordt gebruikt. De hoofdvoorwaarde is dat het meest dampdichte materiaal aan de binnenzijde komt en dat de buitenzijde dampopen is. Welke houtsoort de juiste is, hangt af van de toepassing. Voor constructiehout in daken en houtskeletwanden gebruik je het beste spintvrij hout van Douglas, Oregon of Pine hout.