Bewakingscamera's: je woning beveiligen met CCTV camerabewaking?

CCTV (close circuit television) in je woning installeren, is niets anders dan een camerabewaking-systeem plaatsen. Bewakingscamera's communiceren met een centrale unit binnenin een gesloten circuit.

Cameratoezicht: waarom en hoe?

Je kan cameratoezicht wensen om je bedrijfspandwoningparking of grondstuk te bewaken. Via bewakingscamera's hou je -letterlijk!- een oogje in het zeil.

Camerabewaking kan

  • op continue basis (live)
  • volgens een permanente videoregistratie
  • steekproefsgewijs
  • door een call-to-action.

Continue live camerabewaking

Vooral bij bedrijven en winkels zal een permanent cameratoezicht gehouden worden. Bewakingscameraoperatoren houden de LCD-schermen van het CCTV-veiligheidsnetwerk in het oog en kunnen doorgaans de bewakingscamera manipuleren (veranderen van richting, inzoomen, ...).

Permanente camerabewaking in huis door videoregistratie

Bij woningbeveiliging wordt doorgaans geen life toezicht, dan wel een permanente cameraregistratietoegepast.

Camerabewaking in huis zal eerder rusten op het maken van doorlopende video-opnames binnen een voorgeprogrammeerd of ingesteld zichtsveld. Zo worden automatisch videobeelden opgeslagen van een bepaalde ruimte, kamer, woninggedeelte, oprit of plaats in de tuin.

Steekproefbewaking

Via steekproefbewaking kan men "zo nu en dan" eens kijken wat de bewakingscamera('s) registreert (-eren). Via de installatie van een domotica systeem, zou een huiseigenaar bijvoorbeeld via zijn smartphone kunnen kijken naar de live-opnames op een bepaald ogenblik.

Call-to-action cameratoezicht (Videofonie)

Videofonie is wellicht het bekendste voorbeeld van call-to-action cameratoezicht. Inderdaad, wanneer een persoon zich via een drukknop "aanmeldt" via de buitenvideofoon, kan je vanuit je woning op het scherm kijken wie er voor je oprit of deur staat.